Η Ελλάδα γνωρίζει από τώρα, πως θα στείλει τον πρωταθλητή στα προκριματικά του νέου φορμάτ του Champions League, που ξεκινά τη νέα σεζόν. Υπάρχουν όμως δύο εισιτήρια για απευθείας παρουσία στον ενιαίο όμιλο των 36 ομάδων που μπορούν να καταλήξουν ακόμα και μέχρι το… Σαν Μαρίνο.

Πως όμως θα μπορεί η Ελλάδα να στείλει απευθείας τον πρωταθλητή σε αυτή τη νέα διοργάνωση. Η χώρα μας έχει κάνει καλή εκκίνηση στη φετινή σεζόν στα ευρωπαϊκά κύπελλα ως προς τη συγκομιδή βαθμών.

Κατάφερε να βάλει τέσσερις εκπροσώπους στη φάση των ομίλων (από τους αρχικούς πέντε). Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, και ΠΑΟΚ έχουν προσφέρει ήδη αρκετούς βαθμούς τόσο από τα προκριματικά όσο και στους ομίλους. Οι φετινοί 6,000 βαθμοί είναι η δεύτερη καλύτερη συγκομιδή από τη σεζόν 2015-2016 και έτσι η Ελλάδα μπορεί να έχει εκπροσώπους στην Ευρώπη ακόμα και το 2024.

Η φετινή βαθμολογία τη φέρνει στην 7η θέση της συνολικής κατάταξης της UEFA για τη σεζόν 2023-24 και βρίσκεται κοντά στις δύο κορυφαίες θέσεις που προσφέρουν από έναν εισιτήριο για τον όμιλο του νέου Champions League.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η γειτονική Τουρκία με 8,750 βαθμούς, με τρεις εκπροσώπους (έχει χάσει έναν) και στη 2η θέση η Γερμανία με 7,642 βαθμούς και επτά εκπροσώπους (χωρίς να χάσει κάποιον). Ακολουθεί το Βέλγιο που όμως έχασε μια θέση μετά από τους μπόνους βαθμούς που πήρε η Γερμανία λόγω της πρόκρισης της Λειψίας στα νοκ άουτ του Champions League.

Ακριβώς πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται κάποιες από τις κορυφαίες χώρες της UEFA (Ιταλία, Αγγλία, Ισπανία) και από κάτω της Ολλανδία και Γαλλία που διεκδικούν και αυτές ένα από τα δύο εξτρά εισιτήρια.

Το έργο της Ελλάδας μοιάζει πολύ δύσκολο, όμως δείχνει ικανή να παραμείνει ψηλά στη φετινή κατάταξη. Όλα όμως θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο οι τέσσερις εκπρόσωποι της χώρας συνεχίσουν να μαζεύουν βαθμούς.

Τα 36 εισιτήρια για το Champions League της σεζόν 2024-25:

  • 1 στον νικητή του Champions League 2023-2024
  • 1 στον νικητή του Europa League 2023-2024
  • 10 στους πρωταθλητές πρωταθλημάτων από θέση 1 έως 10 στην κατάταξη της UEFA
  • 6 στους δεύτερους πρωταθλημάτων από θέση 1 έως 6 στην κατάταξη της UEFA
  • 5 στους τρίτους πρωταθλημάτων από θέση 1 έως 5 στην κατάταξη της UEFA
  • 4 στους τέταρτος πρωταθλημάτων από θέση 1 έως 4 στην κατάταξη της UEFA
  • 5 νικητές playoffs στο μονοπάτι των πρωταθλητών
  • 2 νικητές playoffs στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών
  • 1 στο πρωτάθλημα με τον καλύτερο συντελεστή UEFA της προηγούμενης σεζόν
  • 1 στο πρωτάθλημα με τον δεύτερο καλύτερο συντελεστή UEFA της προηγούμενης σεζόν