Για  «δίκαιο σύστημα φορολόγησης» κάνει λόγο  η κυβέρνηση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που εισάγει ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για «τσουβάλιασμα» και «άδικο σύστημα» κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι της αγοράς.

Φορείς της αγοράς μιλούν στον OT για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναδεικνύοντας τα «αγκάθια» του νέου συστήματος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Η φοροδιαφυγή

Σύμφωνα  πάντως με το Υπουργείο Οικονομικών λόγω της φοροδιαφυγής ο μέσος μισθωτός στην Ελλάδα πληρώνει μεγαλύτερο φόρο ετησίως στο κράτος από το 85% των ελευθέρων επαγγελματιών που δηλώνουν εισοδήματα αμιγώς από το ελεύθερο επάγγελμα. Σύμφωνα  επίσης με τα στατιστικά της ΑΑΔΕ και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό.

Ο κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, όσον αναφορά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και ειδικότερα το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα σχολιάζει πως πρόκειται για ένα μέτρο οριζόντιο και άδικο. Ενώ θεωρεί πως για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα πρέπει να δοθούν πρωτίστως κίνητρα στους φορολογούμενους-καταναλωτές.

«Τα οριζόντια μέτρα δεν είναι πάντα δίκαια. Ειδικά στο θέμα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, υπάρχουν πολλοί που δηλώνουν κάτω από τον βασικό μισθό γιατί αυτά είναι τα πραγματικά τους εισοδήματα. Οπότε η φορολόγηση τους, όπως πάει να την εφαρμόσει η κυβέρνηση, δεν συνιστά φορολογική δικαιοσύνη και ισονομία που έχουμε ζητήσει ως ΕΕΑ.

Για την αποτελεσματικότερη πάταξη της φοροδιαφυγής και την αποφυγή χρήσης μετρητών, θεωρώ ότι θα βοηθούσε η παροχή κινήτρων προς τους καταναλωτές, καθώς έξοδα που πληρώνουν σήμερα σε υπηρεσίες δεν εκπίπτουν του φόρου. Έτσι θα απαιτούσαν η συναλλαγή τους να γίνεται με κάρτα, κάτι που θέλει και το οικονομικό επιτελείο.

Σοβαρό πρόβλημα για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι οι υψηλές προμήθειες για συναλλαγές που γίνονται μέσω POS και η κυβέρνηση πρέπει να ασκήσει πιέσεις προς τις τράπεζες για να μειωθούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό το ποσό είναι υψηλότερο από το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων.

Αρνητική εντύπωση προκαλεί και η οικονομική επιβράβευση όσων προχωρούν σε καταγγελίες για φοροδιαφυγή. Το θέμα είναι να αποκτήσουμε φορολογική συνείδηση χωρίς να στοχεύουμε στην όποια αμοιβή για κάποια καταγγελία», καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΕΑ.

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου – πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Ο κ. Γ. Καββαθάς

Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος και της Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας  Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς τονίζει  πως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στοχοποιεί για ακόμα μια φορά τις  μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που όπως αναφέρει  έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες από τις συνεχόμενες κρίσεις ενώ όπως λέει δεν λαμβάνονται μέτρα για την πάταξη της φοροαποφυγής.

«Σε μια περίοδο που τα δημόσια έσοδα αυξάνονται, ενώ η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώνεται λόγω της συνεχώς αυξανόμενης ακρίβειας, η κυβέρνηση μέσω των πρόσφατων ανακοινώσεων του Υπουργείου Οικονομικών εκδήλωσε αιφνιδιαστικά την πρόθεσή της να αυξήσει ουσιαστικά τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών. Με πρόσχημα την φοροδιαφυγή στοχοποιήθηκαν για ακόμα μια φορά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες από τις συνεχόμενες κρίσεις.

Είναι παραπλανητικό η όποια φοροδιαφυγή υφίσταται να αποδίδεται αποκλειστικά στους ελεύθερους επαγγελματίες, όταν ζητήματα, όπως το παραεμπόριο, το λαθρεμπόριο και η αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα, παραμένουν, καταδεικνύοντας εκκωφαντικά την αποτυχία του Κράτους να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Και βέβαια ούτε λόγος για την αντιμετώπιση της νόμιμης φοροαποφυγής και της αισχροκέρδειας. Η κυβέρνηση όφειλε να είναι πιο προσεχτική. Η πρόσφατη μνημονιακή δεκαετία της υπερφορολόγησης είναι ακόμα νωπή στις μνήμες των ελευθέρων επαγγελματιών και η επιβολή ενός άδικου οριζόντιου κεφαλικού φόρου θα έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις».

Γιώργος Καββαθάς – Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών

Τι ανέφερε ο κ. Καφούνης

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών,Σταύρος Καφούνης  αναφέρει στον ΟΤ πως το φορολογικό νομοσχέδιο «τσουβαλιάζει» όλους τους ελευθέρους επαγγελματίες επειδή κάποιοι δεν τηρούν τις υποχρέωσεις τους.

«Το θέμα της φορολογίας είναι σημαντικό για κάθε πολίτη και για κάθε επιχειρηματία. Κατανοούμε την ανάγκη να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να μην υπάρχουν “έξυπνοι” και “κορόιδα” αλλά από την άλλη πλευρά δεν είναι δυνατόν να γίνονται γενικεύσεις και να “τσουβαλιάζονται” όλοι οι επιχειρηματίες επειδή κάποιοι επιλέγουν να μην τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Η κυβέρνηση οφείλει να βρει έναν δίκαιο τρόπο ώστε να φορολογεί τους επιχειρηματίες ανάλογα με τα στοιχεία που υποβάλλουν στην ΑΑΔΕ, με τη χρήση των νέων ψηφιακών συστημάτων να αποδίδονται τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και να ελέγχονται εκείνοι των οποίων τα δηλωθέντα εισοδήματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η υγιής επιχειρηματικότητα και ειδικά ο εμπορικός κόσμος της χώρας, που πραγματοποιεί πλέον την πλειοφηφία του τζίρου του μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, είναι υπέρ των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να ελαφρύνει περαιτέρω τα βάρη που τους αφορούν, αλλά η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει με στοχευμένα μέτρα και όχι οριζόντια», υπογραμμίζει ο πρόεδρος των εμπόρων της Αθήνας.

Σταύρος Καφούνης- πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

Πηγή: OT