Με στόχο να ανταγωνιστεί μεγάλους παίκτες της τεχνητής νοημοσύνης όπως η Microsoft και η OpenAI, η  εταιρεία xAI που ίδρυσε πρόσφατα ο Έλον Μασκ είναι έτοιμη να λανσάρει το πρώτο μοντέλο της σε επιλεγμένη ομάδα χρηστών, ανακοίνωσε ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος.

Η εξέλιξη έρχεται περίπου έναν χρόνο αφότου η OpenAI εξέπληξε τη Σίλικον Βάλεϊ και το ευρύ κοινό με τις δυνατότητες του ChatGPT, συστήματος ΑΙ που απαντά σε κάθε είδους ερωτήσεις και δημιουργεί κείμενα και άλλο περιεχόμενο σύμφωνα με τις οδηγίες του χρήστη.

Ο Μασκ ήταν ένας από τους συνιδρυτές της OpenAI το 2015, αποσύρθηκε όμως από το διοικητικό της συμβούλιο το 2018 και πρόσφατα κατηγόρησε την εταιρεία για την «πολιτική ορθότητα» του ChatGPT.

Στόχος της δικής του προσπάθειας, είχε εξηγήσει, είναι να δημιουργήσει μια τεχνητή νοημοσύνη που λέει την αλήθεια και προσπαθεί να καταλάβει «τη φύση του Σύμπαντος» -ό,τι κι αν αυτό σημαίνει.

«Σε ορισμένα κρίσιμα θέματα, είναι το καλύτερο που υπάρχει αυτή τη στιγμή» υποστήριξε ο Μασκ αναφερόμενος στο πρώτο μοντέλο της xAI.

Η εταιρεία στελεχώθηκε με πρώην ειδικούς της DeepMind που ανήκει στην Google, της Microsoft και άλλων κορυφαίων εταιρειών ΑΙ.

Αν και η xAI είναι ξεχωριστή οντότητα από την Tesla και το X (πρώην Twitter), οι τρεις εταιρείες του Μασκ συνεργάζονται στενά. Η Tesla συναρμολογεί αυτό τον καιρό τον υπερυπολογιστή Dojo για εφαρμογές αυτόνομης οδήγησης.

Το μοντέλο της xAI εκπαιδεύτηκε σε κέντρα δεδομένα της Oracle, ανέφερε τον Σεπτέμβριο ο συνιδρυτής της Oracle Λάρι Έλισον, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται ως στενός φίλος του Μασκ.