Νέες δράσεις για να ενισχυθεί η πρόσβαση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στο πολύ γρήγορο Internet και να περάσει η χώρα στην εποχή των υπερυψηλών ταχυτήτων δρομολογεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Από τις αρχές του νέου χρόνου έρχεται το νέο κουπόνι Gigabit Voucher Scheme, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, που θα αποτελέσει τη νέα μηνιαία επιδότηση του κράτους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με στόχο να ενισχυθεί η ζήτηση για υπερυψηλές ταχύτητες Διαδικτύου.

Η αρχή έγινε με το κουπόνι Smart Readiness που… τρέχει το τελευταίο διάστημα, με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, να σημειώνει ότι «είναι πολύ σημαντικό να περάσουν τα κτίρια στη νέα εποχή των ευρυζωνικών ταχυτήτων».

Το νέο κουπόνι Gigabit Voucher Scheme, το οποίο θα αποτελέσει τη συνέχεια αντίστοιχης δράσης που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, εκτιμάται ότι θα αναθερμάνει τη ζήτηση για οπτικές ίνες σε καταναλωτές και επιχειρήσεις. Στον συγκεκριμένο τομέα η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ, καθώς η διείσδυση της οπτικής ίνας σε σπίτια και επιχειρήσεις παραμένει εξαιρετικά χαμηλή, με τους καταναλωτές να μην επιλέγουν ταχύτητες άνω των 100 Mbps, εξαιτίας του υψηλού κόστους.

Το νέο κουπόνι, που αναμενόταν αρχικά να ενεργοποιηθεί το περασμένο καλοκαίρι, πήρε παράταση για το 2024, καθώς στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να «κουμπώσει» με το κουπόνι Smart Readiness.

Μηνιαία επιδότηση

Το Gigabit Voucher θα έρθει με τη μορφή μηνιαίας επιδότησης στο τιμολόγιο των συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων. Ειδικότερα, το νέο κουπόνι θα επιδοτεί το αρχικό κόστος σύνδεσης και τα μηνιαία κόστη (λογαριασμούς) για συνδέσεις με ταχύτητες άνω των 250 Mbps. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης Gigabit  αναμένεται να φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Τη συγκεκριμένη ενίσχυση (Gigabit Voucher Scheme) οι ωφελούμενοι θα μπορούν να τη λάβουν μόνο μία φορά. Ωστόσο, θα είναι δυνατή η μεταφορά της επιδοτούμενης σύνδεσης σε άλλη διεύθυνση, εφόσον εξακολουθούν να πληρούνται οι ελάχιστες τεχνικές απαιτήσεις της υπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι το κουπόνι Smart Readiness, που… τρέχει ήδη, στόχο έχει την είσοδο των οπτικών ινών στο εσωτερικό των κτιρίων, καθώς επιδοτεί την εγκατάσταση υποδομής καλωδίωσης οπτικών ινών με ταχύτητες έως 1 Gbps σε περίπου 120.000 ακίνητα της χώρας. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.