Πέντε Έλληνες σπουδαστές στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, αποτελούν τους Merem, ένα νέο μουσικό σχήμα που προσεγγίζει με τζαζ ύφος και παιξίματα την παραδοσιακή μουσική, το ρεμπέτικο και το σμυρναίικο. Το συγκρότημα μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο του ολοκληρωμένο άλμπουμ με δικές του συνθέσεις και θα το παρουσιάσει για πρώτη φορά ζωντανά στις 29 Νοεμβρίου στο Gazarte.

Ο μπασίστας τους Γιάννης Βαγιανός μας αποκαλύπτει ότι οι Merem  (Δήμητρα Μετζάκη -ούτι, Γιώργος Μπερερής -πιάνο, Βανέσσα Κουρτέση -φωνητικά, και Έκτορας Ρέμσακ -τύμπανα) δημιουργήθηκαν στην Ολλανδία υπό συνθήκες lockdown από πέντε φίλους με διαφορετικές καλλιτεχνικές αναφορές που ήθελαν να παίξουν μαζί μουσική. «Η απόσταση από την Ελλάδα έπαιξε σίγουρα σημαντικό ρόλο, ειδικά μία περίοδο που οι δυνατότητες ταξιδιών ήταν περιορισμένες».

Η ιδέα τους να συγκεράσουν δύο τόσο διαφορετικούς μουσικούς κόσμους ήταν κάτι που προέκυψε από το «πάτημα» σε δύο διαφορετικές χώρες, την Ολλανδία και την Ελλάδα.

«Αυτό που μας βοήθησε να ενώσουμε τους δύο κόσμους είναι η αμοιβαία διάθεση να μάθουμε ο ένας από τον άλλον και ο ενθουσιασμός μας να γράψουμε πρωτότυπη μουσική. Η αυτοσχεδιαστική φύση των δύο ειδών έπαιξε πράγματι ρόλο, αλλά οι διαφορές στην αισθητική, το γκρουβ, το λεξιλόγιο και τον τρόπο δουλειάς γεφυρώθηκαν με πολλές πρόβες, πολλές ζωντανές εμφανίσεις και φαντασία».

Μέχρι τώρα οι Merem εμφανίστηκαν στην Ευρώπη σε μια περιοδεία στην Ολλανδία αλλά και στο ιστορικό North Sea Jazz Festival της Ολλανδίας, ένα από τα μεγαλύτερα τζαζ φεστιβάλ του κόσμο. Η υποδοχή από το Ολλανδικό κοινό ήταν πολύ θετική.

«Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη μουσική μας και η ανταπόκριση πολλές φορές είναι συγκινητική. Το κοινό αυτό μας έχει αγκαλιάσει και μας εμπνέει στο να ωριμάσουμε ως μπάντα αλλά και ως μεμονωμένοι μουσικοί και συνθέτες».

Τους Merem αποτελούν οι Δήμητρα Μετζάκη (ούτι), Γιώργος Μπερερής (πιάνο), Βανέσσα Κουρτέση (φωνητικά), Γιάννης Βαγιανός (κοντραμπάσο) και Έκτορας Ρέμσακ (ντραμς).

INFO

Gazarte, Κυριακή 29 Οκτωβρίου. Εισιτήρια: more.com – gazarte.gr