Με τους αριθμούς των πιστών που παρακολουθούν λειτουργίες να μειώνονται επικίνδυνα, οι κεφαλές της Καθολικής Εκκλησίας στη Πολωνία έχουν θέσει εαυτούς σε συναγερμό.

Σύμφωνα με ειδικούς, η εμπιστοσύνη στη πολωνική εκκλησία έχει πληγεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όπως αποκαλύπτει και έκθεση της Εκκλησίας που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2023, η οποία αποκαλύπτει εκατοντάδες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και οικονομικά σκάνδαλα στους κόλπους της.

Από τον Ιούλιο του 2018 έως το τέλος του περασμένου 2022, καταγράφηκαν καταγγελίες για κακοποίηση σε βάρος 368 αγοριών και κοριτσιών, με τα μισά εξ αυτών να αφορούν θύματα κάτω των 15 ετών. «Οι εσωτερικές δυσκολίες της εκκλησίας αποτελούν ένα εξαιρετικό έδαφος αναπαραγωγής επιταχυνόμενων τάσεων εκκοσμίκευσης», ανέφερε η έκθεση Polish Church 2023.

Τα χτυπήματα όμως για έναν από τους ισχυρότερους θεσμούς της ευρωπαϊκής αυτής χώρας, δεν σταματάνε εδώ.

Την Τρίτη 24 Οκτωβρίου, ένας επίσκοπος αναγκάστηκε να παραιτηθεί καθώς η επισκοπή του έχει χτυπηθεί άσχημα από αναφορές για όργιο ομοφυλόφιλων με ιερείς και έναν ιερόδουλο.

Ειδικότερα, πρόκειται για τον επίσκοπο του Σοσνόβιεκ, Grzegorz Kaszak, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του, αφού ένας από τους ιερείς του ερευνάται από τις αστυνομικές αρχές καθώς φέρεται να είχε οργανώσει, τον Σεπτέμβριο, ένα σεξουαλικό πάρτι, στο οποίο μάλιστα ένας εκδιδόμενος άνδρας έχασε τις αισθήσεις του, λόγω υπερβολικής δόσεις χαπιών για στυτική δυσλειτουργία.

Σύμφωνα με πολωνικά ΜΜΕ ένας από τους ιερείς στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε σε κτίριο της ενορίας στη πόλη Νταμπρόβα Γκόρνιτσα, κάλεσε ασθενοφόρο. Ωστόσο, κάποιοι στο πάρτι εμπόδισαν τους νοσηλευτές να φροντίσουν τον αναίσθητο άνδρα, ανέφερε η εφημερίδα. Μόλις οι γιατροί κάλεσαν την αστυνομία, τότε οι ιερείς υποχώρησαν.

Τι απαντά ο κατηγορούμενος ιερέας

Μιλώντας σε πολωνικά ΜΜΕ, ο ιερέας που οργάνωσε τη συγκέντρωση -ο οποίος προσδιορίστηκε από την επισκοπή ως πατέρας Tomasz Z- αμφισβήτησε λεπτομέρειες για το τι είχε συμβεί, ειδικά για τον αριθμό των συμμετεχόντων στο λεγόμενο όργιο. «Αξίζει να διαβάσετε ποιος είναι ο ορισμός του οργίου» είπε.

Απέρριψε τον σάλο για τα γεγονότα στο διαμέρισμά του ως «προφανή επίθεση στην εκκλησία, συμπεριλαμβανομένων των κληρικών και των πιστών», και ισχυρίστηκε ότι κανείς δεν θα είχε κάνει τόση φασαρία αν «είχε συμβεί κάτι παρόμοιο» σε ένα άτομο εκτός του κλήρου.

Πάντως σε δήλωσή της, η μητρόπολη είπε ότι η «συμμετοχή» του πατέρα Tomasz «σε όσα συνέβησαν τη νύχτα της 30ης προς 31η Αυγούστου δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση». Είπε ότι του είχε απαγορευτεί να κάνει τη Θεία Λειτουργία, του αφαιρέθηκαν όλες οι άλλες λειτουργίες και του «εστάλη να ζήσει έξω από την ενορία».

Ανακοινώνοντας ότι η εκκλησία είχε συστήσει μια επιτροπή για τη διερεύνηση «του σκανδαλώδους γεγονότος» που αναφέρθηκε από τον Τύπο, η μητρόπολη ζήτησε από τα ΜΜΕ να έχουν κατά νου ότι «σχεδόν όλοι» οι ιερείς στην ενορία ήταν καλοί και είχαν σώας τα φρένας.

Πάντως στην ανακοίνωσή του, ο επίσκοπος Kaszak δεν σημείωσε τον λόγο της παραίτησής του, ενώ και το Βατικανό που έκανε αποδεκτή την παραίτηση, απέφυγε να δώσει εξηγήσεις. Σημειώνεται ότι ο επίσκοπος δεν έχει κατηγορηθεί ότι συμμετείχε στο αναφερόμενο όργιο, αλλά θεωρείται υπεύθυνος για τη συμπεριφορά των ιερέων στην επισκοπή του.

«Ζητώ από όλους να συγχωρήσουν τους ανθρώπινους περιορισμούς μου», έγραψε στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του. «Αν έχω προσβάλει κάποιον ή έχω παραμελήσει κάτι, λυπάμαι πολύ».

Με πληροφορίες από New York Times