Τη φράση του τίτλου χρησιμοποίησε ο Αριστείδης Μπαλτάς, σε πρόσφατη παρέμβασή του, για να ειρωνευτεί την ανοχή που επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τον πολιτικά αστοιχείωτο, πλην δημοκρατικά εκλεγμένο, πρόεδρό του. Πρόκειται, φυσικά, για ένα δείγμα αυτοσαρκασμού εκ μέρους του κ. Μπαλτά και ως τέτοιο εμείς οφείλουμε να το αναδείξουμε και να το εξάρουμε, διότι χιούμορ και Αριστερά σπανίως συνυπάρχουν και όποτε το επιχειρούν το μετανιώνουν. Αυτό που εννοεί ο σοφός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το «εντυπωσιακά ευγενές κόμμα» είναι ένα εντυπωσιακά αφελές κόμμα. Ευήθεια είναι, όχι ευγένεια. Αφέλεια και ανοησία είναι και τις αποκαλύπτουν, αφενός, η ευκολία με την οποία γίνεται πρόεδρος σε αυτό το κόμμα ο οιοσδήποτε και, αφετέρου, η ευκολία με την οποία μπορεί να αμφισβητηθεί ο αρχηγός. Τους κανόνες αυτούς οι ίδιοι τούς συνέταξαν, δεν τους επέβαλαν άνωθεν τίποτα «εξωπολιτικοί παράγοντες», σαν κι αυτούς που κατηγορούν σήμερα οι αντιπολιτευόμενοι τον Κασσελάκη.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι διαφωνούντες έχουν σκοπό να διαλύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγγέλλει ο εξάδελφος Τσίπρας. Δεν είναι ούτε οι «εξωπολιτικοί παράγοντες», που προσπαθούν να πετύχουν το ίδιο, όπως καταγγέλλει ο «διαγραφείς» Νίκος Φίλης. Δεν έχει ανάγκη από εξωπολιτικούς παράγοντες ούτε από διαφωνούντες ο ΣΥΡΙΖΑ για να διαλυθεί. Μπορεί μόνος του και το βλέπουμε όλοι.

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΘΥΜΩΣΕ

Εχετε δει τον Στέφανο όταν θυμώνει; Πω πω! Ουαί και αλίμονο! Μαύρο φίδι που σ’ έφαγε! Οπως είπε και ο ίδιος στη δήλωση διαγραφής των τριών – απηχώντας τον Ανδρέα Παπανδρέου – «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω». Είναι τρομερό πράγμα η ορμή του ποταμού, ρωτήστε και τους καημένους τους κατοίκους της Θεσσαλίας που το έζησαν πρόσφατα. Για τους Φίλη, Βίτσα και Σκουρλέτη, που ζήτησε τα κεφάλια τους ο πρόεδρος, δεν νομίζω ότι ένιωσαν το ποτάμι με την ίδια σφοδρότητα. Με καμία σφοδρότητα, θα έλεγα, διότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι Ανδρέας Παπανδρέου. Αφήστε, δε, ότι η «διαγραφή» (βάζω τα εισαγωγικά γιατί ακόμη δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι) μπορεί να γυρίσει εις βάρος του. Οπότε, εκεί τελειώνουν όλα και δεν χρειάζεται πια να ταλαιπωρηθεί για να βρει διαμέρισμα αμερικανικών προδιαγραφών στην Αθήνα. Παρεμπιπτόντως, πληροφορούμαι ότι είχε δείξει ενδιαφέρον για ένα πολυτελές συγκρότημα κατοικιών στα ορεινά του Κολωνακίου, επειδή η ποιότητα ανταποκρίνεται στα αμερικανικά standards: ιδιωτική ασφάλεια, κάμερες, χώρος στάθμευσης, πισίνα, γυμναστήριο κ.λπ.

Περισσότερο θύμωσε τον Στέφανο – και το πιστεύω αυτό, δεν αστειεύομαι – ότι, με τον πόλεμο που του κάνουν οι αντιπολιτευόμενοι, αναστέλλουν το Blitzkrieg κατά της κυβέρνησης. Δεν έχει άδικο, φαντάζομαι ότι η καημένη η κυρία Τζάκρη θα έχει ξεροσταλιάσει τόσες μέρες κλεισμένη μέσα στο Panzerkampfwagen, περιμένοντας το σύνθημα για να χυμήξει στον Μητσοτάκη. Θα επικαλεστώ λοιπόν και πάλι τους λόγους του ίδιου του προέδρου από το tweet της διαγραφής: «Ο κόσμος διψά να αναδείξουμε θέματα, να κάνουμε αντιπολίτευση». Και τους έδειξε τη βέρα του, λέγοντας περίπου ότι αυτό αλλάζει τη νοοτροπία στην Ελλάδα. Οπως τότε που φτυάρισε τη λάσπη μπροστά στις κάμερες, «όχι για το σόου, αλλά για να δείξουμε τον εθελοντισμό», όπως είπε με τη χαρακτηριστική του αφέλεια, που μερικές φορές τον κάνει αξιαγάπητο.

Μετά από τέτοια επίθεση, αναρωτιέμαι ειλικρινά τι να σου κάνει ο Μητσοτάκης; Πώς να υπερκεράσει τέτοιο χτύπημα; Να χωρίσει τη Μαρέβα και να παντρευτεί έναν συνεργάτη του, για να μας δείξει μετά τη βέρα Cartier; Επειδή το θεωρώ απίθανο, γι’ αυτό σας το λέω και επιμένω: αν αφεθεί απερίσπαστος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς εσωτερικά μέτωπα, θα στριμώξει πολύ άγρια την κυβέρνηση!

REALITY

Αν ήμουν το αφεντικό σε ένα κανάλι της τηλεόρασης, αυτό τον καιρό ένα πράγμα θα κυριαρχούσε στη σκέψη μου, πρωί-βράδυ: Αυτό το ασύλληπτο ριάλιτι σόου που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ, εγώ πώς μπορώ να το φέρω αποκλειστικά στο κανάλι μας; Με αυτή τη σκέψη θα κοιμόμουν, με αυτή θα ξυπνούσα, γιατί αν αυτή η παράσταση μπορούσε να πωληθεί ως τηλεοπτικό προϊόν θα έσκιζε! Φαντάζομαι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ως σύγχρονος άνθρωπος, θα είναι ανοιχτός στην ιδέα…