Η 85χρονη Γιοτσεβέντ Λίφσιτζ και η 80χρονη Νούριτ Γιτζάκ αφέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, ελεύθερες από τη Χαμάς, αφού απήχθησαν μαζί με τους συζύγους τους, από τους μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης, στο κιμπούτς Νιρ Οζ στις 7 Οκτωβρίου.

Η Λίφσιτζ μέσα από ισραηλινό νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται περιγράφει τα όσα έζησε από το πρώτο λεπτό στα «χέρια» της οργάνωσης.

«Με φόρτωσαν σε μια μοτοσικλέτα λοξά για να μην πέσω, με τον έναν τρομοκράτη να με κρατάει από μπροστά και τον άλλο από πίσω. Πέρασαν τον φράχτη των συνόρων στη Λωρίδα της Γάζας και στην αρχή με κράτησαν στην πόλη Αμπεσάν, που βρίσκεται κοντά στο Μπεέρι. Μετά από αυτό, δεν ξέρω πού με πήγαν» περιγράφει η 85χρονη.

Οι δύο ηλικιωμένες γυναίκες απελευθερώθηκαν για «ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους».

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα τη στιγμή της απελευθέρωσης των δύο γυναικών με τους ενόπλους της τρομοκρατικής οργάνωσης να τις παραδίδουν, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

Οι δύο γυναίκες, έφτασαν τα ξημερώματα της Τρίτης σε νοσοκομείο στο Τελ Αβίβ.

Ποιες είναι οι δύο γυναίκες που απελευθέρωσε η Χαμάς

Η 85χρονη Λίφσιτζ  είχε απαχθεί μαζί με τον 83χρονο σύζυγό της Οντέντ, από το σπίτι τους στο κιμπούτς Νιρ Οζ κατά την επιδρομή μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Η 80χρονη Γιτζάκ γνωστή και ως Νούριτ Κούπερ είχε απαχθεί μαζί με τον 85χρονο σύζυγό της Αμιράμ επίσης από το Νιρ Οζ.

Η οικογένεια Λίφσιτζ  είχε μάθει ότι το κινητό του Οντέντ Λίφσιτζ  βρίσκεται κάπου στη Λωρίδα της Γάζας.

Η κόρη τους, Σάρον Λίφσιτζ μίλησε στο CNN, η λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όλο το σπίτι τους έχει καταστραφεί».

Σύμφωνα με την ίδια, η μητέρα της χρησιμοποιούσε οξυγόνο όταν κοιμόταν και υπέφερε από χρόνιο πόνο στην πλάτη.

«Δεν είναι πλέον το είδος των ανθρώπων που μπορούν να ζήσουν χωρίς φάρμακα», δήλωσε η ίδια. «Η μητέρα μου είχε ριχθεί από το μηχάνημα ενώ κοιμόταν».

Όπως αναφέρουν οι Israel Times, το ζευγάρι ήταν μεταξύ των ιδρυτών του κιμπούτς Νιρ Οζ και ήταν ειρηνικοί ακτιβιστές που μετέφεραν τακτικά ασθενείς από τη Λωρίδα της Γάζας για να λάβουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε νοσοκομεία σε όλο το Ισραήλ.

Ο Οντέντ Λίφσιτζ είναι δημοσιογράφος που εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Al-Hamishmar ενώ ήταν ένας παθιασμένος υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Μετέφερε άρρωστους από τη Λωρίδα της Γάζας

Μάλιστα όπως είχε δηλώσει ο Ντάνιελ Λίφσιτζ μιλώντας στο Fox News, ο παππούς του πάλευε για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων από των Βεδουίνων μέχρι των Παλαιστίνιων. Όπως είπε ως δημοσιογράφος δεν κάλυπτε απλώς τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά προσπαθούσε να οδηγήσει σε αλλαγές και να βοηθήσει ανθρώπους. Στην πραγματικότητα όπως είπε είχε περάσει την τελευταία δεκαετία προσπαθώντας να βοηθήσει Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας, να λαμβάνουν κατάλληλη ιατρική θεραπεία.

«Πήγαινε παντού και έκανε τα πάντα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έπαιρνε μαζί με τη γιαγιά μου, άρρωστους ανθρώπους από τη Λώριδα της Γάζας. Ανθρώπους που είχαν καρκίνο και άλλες ασθένειες που δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στη Λωρίδα της Γάζας», είπε χαρακτηριστικά.

«Πήγαινε στα σύνορα, στα πιο εκρηκτικά σύνορα της Μέσης Ανατολής για να μεταφέρει αυτούς τους ανθρώπους σε νοσοκομεία στο Ισραήλ και να τους γυρίσει πίσω», συμπλήρωσε.

Ο 85χρονος Αμιράμ Κούπερ και η σύζυγός του Νούριτ μεταφέρθηκαν από το σπίτι τους στο Νιρ Οζ, είπε η νύφη τους στο BBC. Μίλησαν τελευταία φορά με το ζευγάρι κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς, όταν το ζευγάρι βρισκόταν στο ασφαλές δωμάτιό του. Η οικογένεια αργότερα εντόπισε το τηλέφωνο τους στη Γάζα.