Το απόγευμα της 26ης Μαΐου, η 39χρονη Κωνσταντίνα, εθελόντρια ερπετολόγος, κλήθηκε να απομονώσει μία οχιά στο 64ο Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, την οποία είχε εντοπίσει καθηγητής του σχολείου.

Το ερπετό δάγκωσε τη γυναίκα τη στιγμή που το έπιασε. Εκείνη έπαθε αναφυλακτικό σοκ και μόλις ο καθηγητής αντιλήφθηκε τι συνέβη ειδοποίησε το ΕΚΑΒ.

Μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά στο σημείο έφτασαν δυο μοτοσικλετιστές διασώστες του ΕΚΑΒ. Βλέποντας την σοβαρότητα της κατάστασης της κοπέλας, ειδοποίησαν ασθενοφόρο και κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ.

Στη δημοσιότητα δόθηκε το βίντεο από τη δραματική διάσωση της 39χρονης και καταγράφονται οι συγκλονιστικές προσπάθειες που καταβάλει ο γιατρός της κινητής μονάδας για να την διασωληνώσει. Η γυναίκα μεταφέρθηκε διασωληνωμένη στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» και για 8 μέρες έδινε τη δική της μάχη.

«Το περιστατικό της Κωνσταντίνας ήταν πάρα πολύ δύσκολο»

Ο γιατρός του ΕΚΑΒ, Γιάννης Δαλακάκης, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» και περιέγραψε τα κρίσιμα λεπτά όπου κλήθηκε να κρατήσει στη ζωή την 39χρονη.

«Η Ιατρική δεν αλλάζει, όμως οι συνθήκες είναι διαφορετικές όταν δουλεύεις στον δρόμο, στο ασθενοφόρο και κάνουν το εγχείρημα μας μία μεγαλύτερη πρόκληση. Η μέρα εκείνη ήταν πολύ σημαντική μέρα, το περιστατικό διαχείρισης της Κωνσταντίνας ήταν πάρα πολύ δύσκολο, έπρεπε μέσα σε λίγα λεπτά να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να την κρατήσουμε στη ζωή και να την παραδώσουμε στο ΤΕΠ και στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου». Η διάσωση της Κωνσταντίνας ξεκινάει από τα πρώτα λεπτά που οι διασώστες προσφέρουν τις σωτήριες πρώτες βοήθειες και μετά συνεχίζεται από εμάς που καταστείλουμε και διασωληνώνουμε την ίδια και φυσικά καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς της προσφέραμε πρώτες βοήθειες», είπε αρχικά.

Το βίντεο με τη διάσωση της 39χρονης:

«Ασθενείς σαν την Κωνσταντίνα μας δίνουν δύναμη»

Για την κατάσταση της υγείας της 39χρονης ο κ. Δαλακάκης, ανέφερε: «Η κατάσταση της Κωνσταντίνας ήταν δύσκολη, ήταν σε κωματώδη κατάσταση, δεν είχε επαφή με το περιβάλλον. Η εξέλιξη ήταν επιθετική, δηλαδή εξελίχθηκε ραγδαία το φαινόμενο του αλλεργικού σοκ, που είναι ο φόβος και ο τρόμος για εμάς. Μέσα σε λίγα λεπτά η ζωή της κινδύνεψε άμεσα. Είναι από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά περιστατικά που έχω αντιμετωπίσει γιατί ο χρόνος ήταν εναντίον μας. Θα το θυμάμαι για πάντα».

Για την διαχείριση των δύσκολων περιστατικών στο επάγγελμά του υπογράμμισε πως, «έχουμε κάθε μέρα να αντιμετωπίσουμε τέτοια περιστατικά, πότε είμαστε συνυφασμένοι με την απώλεια, ή τους μη διαχειρίσιμους ασθενείς. Μας δίνουν δύναμη ασθενείς σαν την Κωνσταντίνα και είναι ένα συναίσθημα που δεν ανταμείβεται με τίποτα».

Η «πρώτη» συνάντηση μετά την διάσωση

«Ήμασταν αρκετά αμήχανοι και οι 2 και μετά γίναμε φίλοι. Ήταν πολύ συγκινημένη και ευγνώμων και δεν μπορούσε να περιγράψει τα συναισθήματά της. Δεν τη γνωρίζαμε γιατί από το αλλεργικό σοκ το πρόσωπο της είχε οίδημα. Ήταν σαν να γνωριστήκαμε από το μηδέν», τόνισε κλείνοντας ο ιατρός του ΕΚΑΒ περιγράφοντας τις πρώτες στιγμές που συναντήθηκαν μετά την αποκατάσταση της υγείας της 39χρονης.