Οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μορφίνη ή παυσίπονα για τη θεραπεία αμάχων, καθώς η πολιορκία του Ισραήλ στον θύλακα εξαντλεί κρίσιμες ιατρικές προμήθειες εν μέσω επίμονων βομβαρδισμών, δήλωσε τη Δευτέρα αξιωματούχος οργανισμού αρωγής.

«Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι τα κιτ τραύματος, τα κιτ χειρουργικής επέμβασης», δήλωσε ο Λίο Κανς, ο επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ιερουσαλήμ μιλώντας στον Μαξ Φόστερ του CNN.

Οι γιατροί «έκαναν χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς τη σωστή δόση παυσίπονων, χωρίς τη σωστή δόση μορφίνης»

Η συγκλονιστική μαρτυρία του επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σοκάρει.

«Χειρουργούνται χωρίς μορφίνη, μόλις συνέβη σε δύο παιδιά»

«Όσον αφορά τη διαχείριση του πόνου, αυτό δεν συμβαίνει. Αυτή τη στιγμή έχουμε ανθρώπους που χειρουργούνται χωρίς να έχουν μορφίνη. Μόλις συνέβη σε δύο παιδιά».

»Έχουμε πολλά παιδιά που είναι δυστυχώς μεταξύ των τραυματιών και συζητούσα με έναν από τους χειρουργούς μας, ο οποίος παρέλαβε χθες έναν 10χρονο, με εγκαύματα στο 60% της επιφάνειας του σώματος και δεν είχε να του δώσει παυσίπονα.

»Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να εμποδίζουν αυτά τα βασικά φάρμακα να φτάσουν στον πληθυσμό», πρόσθεσε ο Κανς.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ο «απερίγραπτα σκληρός» αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές και το ποινικό δίκαιο.

Η δυσκολότερη δουλειά του κόσμου: Γονιός στην Γάζα

Ο Κανς αναγνώρισε ως αληθές το ρεπορτάζ του CNN σχετικά με γονείς που έχουν καταφύγει στο να γράφουν τα ονόματα των παιδιών τους στα άκρα τους σε περίπτωση που είτε οι ίδιοι, είτε τα παιδιά σκοτωθούν.

Από τις φωτογραφίες συμπαράστασης για τα παιδιά που γράφουν το όνομά τους στα άκρα τους.

Συνάδελφοι του είχαν πει ότι οικογένειες κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο επειδή «θέλουν να ζήσουν μαζί ή να πεθάνουν μαζί», είπε.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έβλεπαν επίσης τον αντίκτυπο που έχει η έλλειψη καυσίμων στη λειτουργία των νοσοκομείων και στην παροχή νερού.

Το καθαρό νερό είναι κάτι περισσότερο από δυσεύρετο στην Λωρίδα της Γάζας.

«Τα καύσιμα είναι απαραίτητα για τα εργοστάσια ύδρευσης προκειμένου να αφαλατώσουν το νερό… Αν δεν έχεις καύσιμα, δεν έχεις ποιοτικό νερό», είπε ότι πολλοί κάτοικοι της Γάζας πίνουν πλέον ανεπεξέργαστο νερό, οδηγώντας σε επιδημίες διάρροιας. Ο Λίο Κανς επίσης ζήτησε τον τερματισμό των «αδιάκριτων βομβαρδισμών».

«Ακόμη και ο πόλεμος έχει κανόνες και δεν μπορείτε να βομβαρδίζετε αμάχους. Έχουμε πάρα πολλά παιδιά, πάρα πολλές γυναίκες που φτάνουν στο νοσοκομείο. Δεν είναι αποδεκτό».