Η ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφος Αλσού Κουρμάσεβα (φωτογραφία, επάνω, από cpj.org) τελεί υπό κράτηση στη ρωσική πόλη Καζάν (δυτικά), ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το μέσο ενημέρωσης για το οποίο εργάζεται, το Radio Free Europe/Radio Liberty, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που χρηματοδοτείται από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Η κα Κουρμάσεβα αντιμετωπίζει δίωξη διότι δεν δήλωσε στις αρχές πως είναι «πράκτορας του εξωτερικού» και διατρέχει κίνδυνο να της επιβληθεί ποινή ως και πενταετούς φυλάκισης, σύμφωνα με το RFE/RL.

Η δημοσιογράφος, η οποία τον περισσότερο καιρό διαμένει στην Πράγα, χρειάστηκε να ταξιδέψει στη Ρωσία εξαιτίας «οικογενειακής έκτακτης ανάγκης» την 20ή Μαΐου, κατόπιν τέθηκε υπό προσωρινή σύλληψη τη 2η Ιουνίου καθώς περίμενε την πτήση της επιστροφής από την Καζάν, εξήγησε η ίδια πηγή.

Το αμερικανικό και το ρωσικό διαβατήριό της κατασχέθηκαν και δεν ήταν σε θέση να φύγει από τη Ρωσία ωσότου εντέλει ανακοινώθηκε πως της ασκήθηκε δίωξη χθες.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists, CPJ), ΜΚΟ με έδρα τη Νέα Υόρκη, σημείωσε πως η δημοσιογράφος βρισκόταν χθες βράδυ σε κέντρο προσωρινής κράτησης, επικαλούμενη πληροφορίες του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Tatar-Inform.

Η CPJ κάλεσε τις αρχές της Ρωσίας ν’ «απελευθερώσουν αμέσως» την Αλσού Κουρμάσεβα και να «εγκαταλείψουν όλες τις διώξεις» σε βάρος της.

«Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα, και η σύλληψη της Κουρμάσεβα αποτελεί νέα απόδειξη ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να καταπνίξει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία», στηλίτευσε η ΜΚΟ.

Η δεύτερη με αμερικανική υπηκοότητα

Η κα Κουρμάσεβα είναι η δεύτερη δημοσιογράφος με αμερικανική υπηκοότητα η οποία συλλαμβάνεται στη Ρωσία το 2023.

Είχε προηγηθεί ο ρεπόρτερ της εφημερίδας Wall Street Journal, Εβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος συνελήφθη στη Μόσχα τη 19η Μαρτίου και βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες περί κατασκοπείας, τις οποίες ο ενδιαφερόμενος και η εφημερίδα χαρακτηρίζουν φαιδρές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του RFE/RL, η κα Κουρμάσεβα είναι «πεπειραμένη δημοσιογράφος που καλύπτει για καιρό τις εθνικές μειονότητες στο Ταταρστάν και στο Μπασκορτοστάν, στην περιφέρεια Βόλγα – Ουραλίων στη Ρωσία».

Πηγή: ΑΠΕ