Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εξέφρασαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την τακτική μηνιαία συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Μετά το κλείσιμο των εκλογικών κύκλων η προσοχή μας στρέφεται και πάλι στην τρέχουσα επικαιρότητα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κα Σακελλαροπούλου.

«Ανησυχούμε για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, για αυτή την κλιμάκωση της σύγκρουσης που έχει ως πρώτα θύματα αμάχους και από τις δυο πλευρές. Σε όλες τις διεθνείς επαφές έχω επισημάνει το αναφαίρετο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα αλλά με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την απόλυτη προστασία της ανθρώπινης ζωής», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι πρέπει «να εξασφαλιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα από την Αίγυπτο».

Πρόσθεσε δε ότι «θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ σε δύο μέρες στο Κάιρο και να επαναλάβω τις θέσεις μας. Η  Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει διεκδικήσει και έχει κερδίσει τον ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας. Τιμούμε τις στρατηγικές μας συμμαχίες αλλά από την άλλη είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές».

Τι είπε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ξεκίνησε «συγχαίροντας δημόσια όσους εξελέγησαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές», προσθέτοντας ότι «τώρα είναι η ώρα για πολλή δουλειά σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση, ώστε να γίνει σχεδιασμός για το μέλλον όσο γίνεται καλύτερα».

Η ΠτΔ εξέφρασε την ανησυχία της για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εκτιμώντας ότι η κατάσταση δεν δείχνει προοπτική θετικής εξέλιξης.

«Μετά τη μεγάλη κρίση στην  Ουκρανία είχαμε μια ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα ανησυχητική. Η κατάσταση δεν δείχνει προοπτική θετικής εξέλιξης».

Η ίδια σημείωσε ότι «το ανθρωπιστικό κομμάτι προηγείται» και «πάνω από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή».

Ακόμη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρωτοβουλία σε ό,τι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη σημειώνοντας την ανάγκη «να υπάρξει, το συντομότερο, θεσμικό πλαίσιο».