Η γερμανική κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους μετά την εισβολή της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο για την Αναπτυξιακή Συνεργασία θα αναθεωρήσει το σύνολο της δέσμευσής του στα Παλαιστινιακά Εδάφη, μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός Σβένια Σούλτσε.

«Η πλήρης αλληλεγγύη μας πηγαίνει στο Ισραήλ», δήλωσε η κυρία Σούλτσε στην Sueddeutsche Zeitung και εξήγησε ότι μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ με εκατοντάδες νεκρούς, όλη η βοήθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς τους Παλαιστίνιους κινδυνεύει να τερματιστεί.

Η υπουργός διαβεβαίωσε ωστόσο ότι ήδη οι γερμανικές αρχές έχουν φροντίσει ώστε η βοήθεια να χρησιμοποιείται «για την ειρήνη και όχι για τους τρομοκράτες». Αλλά αυτές οι επιθέσεις αποτελούν «τρομερό σημείο καμπής», τόνισε η Σούλτσε και πρόσθεσε ότι η Γερμανία, σε συντονισμό με τους εταίρους της, θα εξετάσει τώρα την στήριξη της περιοχής με έργα υποδομής.

Η Γερμανία θα συζητήσει με το Ισραήλ πώς θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή και θα συντονιστεί με τους διεθνείς εταίρους, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Ο Ολαφ Σολτ έκανε λόγο για «βάρβαρες, εξωφρενικές» πράξεις, οι οποίες «δεν δικαιολογούνται με κανέναν τρόπο», έκανε λόγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και δήλωσε ότι η Γερμανία «στέκεται σταθερά και αταλάντευτα στο πλευρό του Ισραήλ ενόψει αυτής της τρομερής επίθεσης». Το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα να αμύνεται έναντι των βάρβαρων αυτών επιθέσεων, να προστατεύει τους πολίτες του και να διώκει τους επιτιθέμενους», τόνισε ο καγκελάριος.

«Η ασφάλεια του Ισραήλ είναι «λόγος του κράτους μας» και αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε δύσκολες στιγμές όπως αυτές. Θα ενεργήσουμε ανάλογα», δήλωσε πριν από λίγο ο κ. Σολτς, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενγιαμίν Νετανιάχου.