Έδωσε μάχη για την πολιτική του επιβίωση, αλλά δεν τα κατάφερε  ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Κέβιν Μακ Κάρθι.

Καθαιρέθηκε από το αξίωμα του με 210 ψήφους υπέρ του και 216 κατά μετά από εξέγερση της ακραίας πτέρυγας των Ρεπουμπλικάνων για τη διακομματική συμφωνία που υποστήριξε για την αποτροπή της αναστολής λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων απομακρύνεται από το αξίωμα του με αυτή τη διαδικασία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ήθελαν να σπρώξουν τα πράγματα στα άκρα και στη διαπραγμάτευση για τις δαπάνες, δηλαδή να μπει λουκέτο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση , αφού όταν  δεν υπάρχει εγκεκριμένος προϋπολογισμός δεν μπορεί να πληρωθεί ένα μεγάλο μέρος του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, ο Μακάρθι όμως διαπραγματεύτηκε μια ενδιάμεση συμφωνία με τον Τζο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς.

Υπενθυμίζεται ότι στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 οι Ρεπουμπλικάνοι πήραν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Μακάρθι βγήκε μετά κόπου, γιατί και τότε δεν τον ήθελε η σκληρή δεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων.

Σήμερα, οι Δημοκρατικοί εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση και αντί να τον «διασώσουν» στην ψηφοφορία, συνέβαλαν στην απομάκρυνσή του. Στις ΗΠΑ, εξάλλου, έχει ήδη ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία, οπότε όλα τα στοιχήματα είναι ανοιχτά.

Με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές

Να σημειωθεί ότι στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2024 εκτός από Πρόεδρο, οι Αμερικανοί ψηφίζουν για όλα τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και για το ένα τρίτο των Γερουσιαστών.

Ο Μακάρθι είχε χρειαστεί 15 ψηφοφορίες για να εκλεγεί τον Ιανουάριο και όλοι προβλέπουν μια ανάλογα χαοτική διαδικασία για την εκλογή του επόμενου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων