Στην αντεπίθεση περνά ο Τζο Μπάιντεν προειδοποιώντας τους πολίτες ότι η αμερικανική δημοκρατία μπορεί να κινδυνεύσει αν ο Ντόναλντ Τραμπ εκλεγεί ξανά πρόεδρος των ΗΠΑ. Με τη δημοτικότητά του να κατρακυλάει και τις ανησυχίες για την ηλικία του να κυριαρχούν, ο πρόεδρος θέλησε να ενεργοποιήσει τους αδρανείς υποστηρικτές του και να εμψυχώσει τους αναποφάσιστους.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε πρόσφατη ομιλία του, ανέφερε ότι η ιστορία των ΗΠΑ βρίσκεται σε «σημείο καμπής»εξηγώντας ότι το μέλλον της χώρας απειλείται από τις αυταρχικές αξίες του αυτοαποκαλούμενου κινήματος του Τραμπ «Make America Great Again» (MAGA).

«Εξτρεμιστικό κίνημα οι MAGA»

«Συμβαίνει κάτι επικίνδυνο στην Αμερική», είπε σε ακροατήριο στο Φοίνιξ της Αριζόνα. «Υπάρχει ένα εξτρεμιστικό κίνημα που δεν συμμερίζεται τις βασικές πεποιθήσεις της δημοκρατίας μας: το κίνημα MAGA … Η ιστορία μας έφερε σε μια νέα εποχή δοκιμασίας.» Συνέχισε δε λέγοντας ότι «Όλοι μας καλούμαστε να απαντήσουμε αυτή τη στιγμή: Τι θα κάνουμε για να διατηρήσουμε τη δημοκρατία μας;»

Με τη φωνή του να πέφτει μερικές φορές σε κάτι περισσότερο από ψίθυρο για να τονίσει το μήνυμά του, ο Μπάιντεν επικαλέστηκε τον εκλιπόντα Τζον Μακέιν, έναν πρώην Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή με τον οποίο είχε στενή σχέση, για να τονίσει αυτό που ανέφερε σχετικά με τις ανιδιοτελείς αρετές της δημοκρατίας.

Αναγκάστηκε να διακόψει νωρίς στην ομιλία του, όταν κάποιος από το κοινό, τον διέκοψε για να ρωτήσει γιατί δεν είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, σύμφωνα με δημοσιογράφους στο αμφιθέατρο. «Αν σωπάσετε, θα συναντηθούμε αμέσως μετά, εντάξει;» απάντησε ο πρόεδρος. Στη συνέχεια πρόσθεσε με νόημα: «Η δημοκρατία δεν είναι ποτέ εύκολη – όπως μόλις αποδείξατε.»

Ντόναλντ Τραμπ – πρόεδρος των ΗΠΑ

«Η δημοκρατία εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο»

Αν και ο Μπάιντεν αναφέρθηκε μόνο μία φορά στον Τραμπ, κατά την διάρκεια της ημίωρης ομιλίας του, έθεσε σε αντιπαράθεση τους δημοκρατικούς κανόνες και τις παραδόσεις με τη συμπεριφορά που φαίνεται να χαρακτήριζε τον προκάτοχο του. Ανέφερε δε ότι η Δημοκρατία είναι «η κυριαρχία του λαού, όχι κυριαρχία της μοναρχίας, όχι κυριαρχία του χρήματος, όχι κυριαρχία των ισχυρών.»

Παρά την αποτυχία του Τραμπ να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.  «Σήμερα, η δημοκρατία εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο. Αυτό δεν είναι υπερβολή. Είναι μια απλή αλήθεια», δήλωσε.

«Η απειλή της βίας συνεχίζεται αμείωτη, είπε, με πιο πρόσφατο στόχο τον στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ, τον πρόεδρο του κοινού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, τον οποίο ο Τραμπ δήλωσε πρόσφατα σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι ένοχος «προδοσίας». «Ειλικρινά, αυτοί οι εξτρεμιστές του MAGA δεν έχουν ιδέα για ποιο πράγμα μιλούν», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εκφοβίζεται από τους εξτρεμιστές του MAGA»

Ο Μπάιντεν περιέγραψε τη σχέση του με τον Μακέιν ως έναν ύμνο στην αμερικανική δημοκρατία, επειδή οι δύο άνδρες συχνά είχαν διακομματική συνεργασία, όταν ήταν γερουσιαστές των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι ανήκαν σε διαφορετικά κόμματα, ένα χαρακτηριστικό που ο πρόεδρος είπε ότι ο χαρακτήρας του σημερινού Ρεπουμπλικανικού κόμματος έχει σχεδόν αποκλείσει.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το σημερινό Ρεπουμπλικανικό κόμμα καθοδηγείται και εκφοβίζεται από τους εξτρεμιστές του MAGA», είπε. «Η ακραία ατζέντα τους, αν πραγματοποιηθεί, θα αλλάξει ριζικά τους θεσμούς της αμερικανικής δημοκρατίας, όπως την ξέρουμε.» Ο Μπάιντεν φέρεται να παρουσιάζει τακτικά τον Τραμπ ως απειλή για τη δημοκρατία σε εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τις εκλογές του επόμενου έτους.

Σημειώνεται, ότι η ομιλία της Πέμπτης ήταν η πρώτη φορά που το έκανε δημοσίως από πριν από τις περσινές ενδιάμεσες εκλογές στο Κογκρέσο και έδειξε ότι σκοπεύει να καταστήσει το κεντρικό θέμα της προεδρικής εκστρατείας.

Δείτε το βίντεο