Αντιδράσεις προκάλεσε η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για τοναντιγριπικό εμβολιασμό και κυρίως για το γεγονός ότι θα χρειάζεται σε συνταγογράφηση προκειμένου να εμβολιαστούν οι πολίτες στα φαρμακεία.

Οι σύλλογοι των φαρμακοποιών αντέδρασαν στο νέο μέτρο σημειώνοντας ότι αυτό θα σημάνει μεγαλύτερο φόρτο εργασίας και συνωστισμό στις δημόσιες δομές υγείας αλλά και ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες.

Με νέα ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας απαντά στις αντιδράσεις διευκρινίζοντας πότε χρειάζεται ιατρική συνταγή και για ποια εμβόλια. Ειδικότερα αναφέρει ότι για τα νέου τύπου εμβόλια που προορίζονται μόνο για τους άνω 65 ετών θα απαιτείται ιατρική συνταγή, ενώ για του συμβατικού τύπου θα μπορούν να γίνονται χωρίς συνταγή από αρχές Νοεμβρίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας έχει τη θεσμική αποστολή να προστατεύει και να φροντίζει την Υγεία του πληθυσμού καθώς και να λογοδοτεί στους πολίτες για κάθε ευρώ που ξοδεύει.

Σε σχέση με τον αντιγριπικό εμβολιασμό ισχύουν τα εξής:

1. Το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

2. Εδώ και δεκατρία χρόνια, ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται με συνταγογράφηση. Πέρυσι εφαρμόστηκε μια προσωρινή διαδικασία λογω της οξείας φάσης της πανδημίας. Φέτος, για πρώτη φορά έχουμε δύο τύπους εμβολίων: αυτά που είχαμε πάντα, τα συμβατικά, και τα νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών. Σημειώνεται πως τα νέου τύπου εμβόλια κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών.

3. Υπογραμμίζουμε ότι όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.

4. Το Υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση και παράλληλα δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή.

5. Το συμβατικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από αρχές Νοεμβρίου. Ως τότε, όποιος πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να εμβολιαστεί με το συμβατικό εμβόλιο με ιατρική συνταγή. Για το νέου τύπου εμβόλιο όμως, χρειάζεται συνταγογράφηση.

6. Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και κάνουμε αυτό που είναι σωστό για τον πολίτη, τη δημόσια υγεία και τα δημόσια οικονομικά. Το Υπουργείο Υγείας δεν επέτρεψε και δε θα επιτρέψει να εκμεταλλευτεί κανείς τα αγαθά που έχουν ανάγκη οι πολίτες για να προφυλάξουν την Υγεία τους.

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: «Οι πολίτες εμβολιάστηκαν πέρυσι χωρίς οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία»

Σε ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ ζητά να επανέλθει η περσινή διαδικασία όπου οι πολίτες μπορούσαν να εμβολιαστούν κατευθείαν σε φαρμακείο.

«Αναστέλλεται ένα επιτυχημένο μέτρο πρόληψης χωρίς να συνυπολογισθεί, η ταλαιπωρία των πολιτών να μεταβούν σε κέντρα υγείας ή σε ιδιωτικά ιατρεία, η οικονομική τους επιβάρυνση, ο συνωστισμός και ο αυξημένος φόρτος εργασίας στις κρατικές δομές υγείας», τονίζει ο ΠΦΣ και βάζει στο «κάδρο» και τις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας.

«Τι θα γίνει με τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας που θα ταλαιπωρηθούν για την δωρεάν συνταγογράφηση και τη διενέργεια των εμβολιασμών, ιδίως υπό το πρίσμα της ενδεχόμενης αύξησης των λοιμώξεων του αναπνευστικού στις εν λόγω περιοχές», αναφέρουν οι Φαρμακοποιοί.