Με μια δήλωση που δεν μας έχει συνηθίσει ο ΟΗΕ άσκησε δριμύτατη κριτική στην υπουργό Εσωτερικών του Ην. Βασιλείου Σουέλα Μπράβερμαν, αφού ισχυρίστηκε ότι οι ηγέτες κρατών απέτυχαν να μεταρρυθμίσουν νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα λόγω των φόβων ότι θα χαρακτηριστούν «ρατσιστές ή ανελεύθεροι».

Μιλώντας στο American Enterprise Institute στην Ουάσιγκτον, η Μπράβερμαν ισχυρίστηκε ότι η διεθνής κοινότητα απέτυχε να μεταρρυθμίσει τη σύμβαση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες του 1951 και την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα (ΕΔΔΑ).

«Ο πρώτος [λόγος] είναι απλώς ότι είναι πολύ δύσκολο να επαναδιαπραγματευθούν αυτά τα μέσα. Το δεύτερο είναι πολύ πιο κυνικό. Ο φόβος μήπως σε χαρακτηρίσουν ρατσιστή ή ανελεύθερο. Οποιαδήποτε απόπειρα μεταρρύθμισης της σύμβασης για τους πρόσφυγες θα σας δει να δυσφημίζεστε ότι είστε κατά των προσφύγων», είπε.

Ξεκίνησε την ομιλία της υποστηρίζοντας ότι η ανεξέλεγκτη και παράνομη μετανάστευση αποτελούσε μια «υπαρξιακή πρόκληση» για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

«Είμαι εδώ στην Αμερική για να μιλήσω για μια κρίσιμη και κοινή παγκόσμια πρόκληση: την ανεξέλεγκτη και παράνομη μετανάστευση», είπε. «Είναι μια υπαρξιακή πρόκληση για τους πολιτικούς και πολιτιστικούς θεσμούς της Δύσης».

Ισχυρίστηκε ότι η νομολογία που απορρέει από τη σύμβαση για τους πρόσφυγες είχε μειώσει το όριο, έτσι ώστε οι αιτούντες άσυλο έπρεπε μόνο να αποδείξουν ότι αντιμετώπιζαν διακρίσεις αντί για πραγματικό κίνδυνο βασανιστηρίων, θανάτου ή βίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak και η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν επισκέπτονται μια κοινοτική ομάδα U3A στο κέντρο αναψυχής Chiltern στο Amersham, Βρετανία, Τετάρτη 3 Μαΐου 2023. (Frank Augstein/Pool μέσω REUTERS)

«Όπου διώκονται άτομα, είναι σωστό να προσφέρουμε καταφύγιο. Αλλά δεν θα είμαστε σε θέση να στηρίξουμε ένα σύστημα ασύλου εάν, στην πραγματικότητα, το να είσαι απλώς ομοφυλόφιλος ή γυναίκα και να φοβάσαι τις διακρίσεις στη χώρα καταγωγής σου αρκεί για να δικαιούστε προστασία».

Ερωτηθείσα μετά την ομιλία εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη σύμβαση εάν δεν επιβληθούν αλλαγές, η υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι απαιτείται» για να αντιμετωπίσει το ζήτημα των μεταναστών που φτάνουν μέσω μη εξουσιοδοτημένων διαδρομών. «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σταματήσουμε τα σκάφη και αυτή είναι η θέση μου» είπε.

Η απάντηση του ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες εξέδωσε μια άκρως ασυνήθιστη δήλωση την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου υπερασπίζοντας τη σύμβαση του 1951 για τους πρόσφυγες και υπογραμμίζοντας το ρεκόρ των καθυστερήσεων αιτημάτων ασύλου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε μια δήλωση, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υποστήριξε τη σύμβαση και αμφισβήτησε τη διάκριση του Μπράβερμαν μεταξύ δίωξης και διακρίσεων.

«Η Σύμβαση για τους πρόσφυγες παραμένει τόσο επίκαιρη σήμερα όσο και όταν εγκρίθηκε. Όπου τα άτομα κινδυνεύουν από δίωξη λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους, είναι ζωτικής σημασίας να μπορούν να αναζητήσουν ασφάλεια και προστασία», ανέφερε.

Απορρίπτοντας μια γενική αναθεώρηση της σύμβασης, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ζήτησε «μια πιο συνεπή εφαρμογή της σύμβασης και της βασικής αρχής της κατανομής ευθυνών» και αναφέρθηκε κατηγορηματικά στο ανεκτέλεστο άσυλο του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο ήταν πάνω από 175.000 τον περασμένο μήνα.

«Μια κατάλληλη απάντηση στην αύξηση των αφίξεων και στο τρέχον ανεκτέλεστο άσυλο του Ηνωμένου Βασιλείου θα περιλαμβάνει την ενίσχυση και την επίσπευση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων», ανέφερε η δήλωση.

Διαψεύδουν οι οργανώσεις την υπουργό

Από την πλευρά του το Συμβούλιο Προσφύγων, το οποίο συνεργάζεται στενά με τους αιτούντες άσυλο, αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της Βρετανίδας υπουργού ότι υπήρχε χαμηλότερο όριο για τη χορήγηση ασύλου για λόγους διάκρισης.

Ο επικεφαλής αναλυτής πολιτικής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Jon Featonby, δήλωσε: «Στη δουλειά μας με άτομα στο σύστημα ασύλου, δεν έχουμε δει στοιχεία ότι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων του Υπουργείου Εσωτερικών μειώνουν το όριο για το άσυλο, έτσι ώστε να αντικατασταθεί ένας βάσιμος φόβος δίωξης, με διακρίσεις. Οι ισχυρισμοί της υπουργού Εσωτερικών δεν φαίνεται να στηρίζονται σε αξιόπιστα στοιχεία».

Η ActionAid UK είπε ότι η αναζήτηση ασύλου ήταν η μόνη σανίδα σωτηρίας που είχε απομείνει για τις πολλές γυναίκες και τα κορίτσια με τα οποία δραπέτευαν από τη δίωξη.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης, Halima Begum, δήλωσε πως «η άρνηση αυτού του θεμελιώδους δικαιώματος δεν είναι απλώς μια πολιτική επιλογή, αλλά είναι άμεση προσβολή της ισότητας των φύλων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πυρά από Συντηρητικούς

Ο Άντριου Μποφ, μέλος των Συντηρητικών στο Λονδίνο και προστάτης κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ του κόμματος, είπε ότι η Μπράβερμαν θα πρέπει να σταματήσει να ασχολείται με την πολιτική του εντυπωσιασμού και να επικεντρωθεί στο χάλι που βρίσκεται το υπουργείο της.

«Το να μιλάμε για τα θύματα της δίωξης σαν να είναι το πρόβλημα είναι απίστευτα άχρηστο και πραγματικά μας παρουσιάζει σαν μέρος που δεν ενδιαφέρεται».

Η απάντηση της Μπράβερμαν και οι ευθύνες στους Τόρις

Η Μπράβερμαν απέφυγε να ζητήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΔΑ -μια κίνηση που οι φίλοι της λένε ότι θα ήθελε να δει σε ένα προεκλογικό μανιφέστο των Συντηρητικών- αλλά είπε ότι η αποχώρηση από τις συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε υποστηριχθεί από προηγούμενους ηγέτες των Τόρις.

«Ως υπουργός Εσωτερικών, η Τερέζα Μέι κάλεσε τη Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΔΑ. Και ήταν πολιτική του Συντηρητικού Κόμματος υπό τον Μάικλ Χάουαρντ να εγκαταλείψει το συνέδριο για τους πρόσφυγες – απλώς υποστηρίζω τη μεταρρύθμιση», είπε.

Μιλώντας στον Guardian ένας πρώην υπουργός των Τόρις είπε ότι η Μπράβερμαν έκανε ένα «κυνικό βήμα» για να κερδίσει υποστήριξη πριν από το ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού κόμματος, το οποίο ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο.

«Η υπουργός Εσωτερικών έχει δημιουργήσει μια διαμάχη για να κρύψει το φτωχό της ιστορικό στο αξίωμα, δεδομένου ότι έχει ένα παγωμένο πρόγραμμα στη Ρουάντα, μια φορτηγίδα για μετανάστες και μια ανταρσιακή αστυνομική δύναμη», είπε η πρώην υπουργός.

Καθώς έφευγε από τον χώρο του thinktank, η Braverman αγνόησε μια ερώτηση ενός δημοσιογράφου που ρωτούσε εάν η ομιλία της είχε σχεδιαστεί για να βελτιώσει τις πιθανότητές της να γίνει ηγέτης των Συντηρητικών.

Με πληροφορίες από Guardian