Μεγάλη προσοχή τις επόμενες μέρες και ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλίας που ακόμα μετρά τις πληγές από την πρόσφατη κακοκαιρία Daniel ζήτησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας καλώντας τους πολίτες να ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες των Αρχών ενόψει της νέας επιδείνωσης του καιρού, που έχει λάβει το όνομα Elias.

Όπως είπε, ο συνδυασμός των κακών καιρικών συνθηκών με την επιβάρυνση των υποδομών σε όλη την Περιφέρεια, «μας κάνει να βρισκόμαστε εδώ και να επιχειρούμε από κοινού».

«Για μια ακόμη φορά θέλω να υπενθυμίσω ότι τη μάχη αυτή τη δίνουμε όλοι μαζί. Είναι μια συντονισμένη προσπάθεια. Πάνω από όλα είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής, αυτό είναι το πρώτο πράγμα το οποίο μας ενδιαφέρει κι από εκεί και πέρα να αντιμετωπίσουμε την κακοκαιρία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προασπίζοντας και ό, τι άλλο υπάρχει», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι ισχυρές δυνάμεις βρίσκονται στην Περιφέρεια. «Είναι περισσότεροι από 1.500, 1.600 αστυνομικοί. Είναι περισσότεροι από 2 λόχοι των Ενόπλων Δυνάμεων, 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ είναι περισσότεροι από 108, 110 χειριστές μέσων», σημείωσε τονίζοντας ότι είναι πολύ μεγάλη η στήριξη από τις ένοπλες δυνάμεις. Προσέθεσε ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που πράγματι υπάρχουν έτσι ώστε με τους εργαζομένους της και με τα μηχανήματα της να μπορεί να ανοίξει κοίτες, επιχειρούν σε γέφυρες, σε ρέματα σε ποτάμια και σε δύσβατες δύσκολες περιοχές».

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης από το συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων στη Λάρισα ο Κλαδάρχης Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Υποστράτηγος Θανάσης Μπαλάφας, επεσήμανε ότι σε μερική ή γενική επιφυλακή βρίσκονται Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησος και επεσήμανε ότι «έχουμε προετοιμαστεί για το χειρότερο, αναμένοντας το καλύτερο».

Πρόσθεσε ότι ήδη έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλίας που είχαν πληγεί και συγκεκριμένα σε τρεις κόμβους προκειμένου εάν χρειαστεί να εκκενώσουν άμεσα τα χωριά.

Συρροή κρουσμάτων στη Λαρισα

Από την πλευρά του ο  Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Φώτης Σερέτης, αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή της Θεσσαλίας επεσήμανε ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν τρεις νέες νοσηλείες λόγω γαστρεντερίτιδας και 16 λόγω λοίμωξης αναπνευστικού.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πώς καταγράφηκε συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε περιοχή της Λάρισα.

Ανέφερε επίσης την καταγραφή ενός πιθανού κρούσματος λεπτοσπείρωσης ενώ το Συντονιστικό έχει ενημερωθεί για τρία κρούσματα λεπτοσπείρωσης σε αδέσποτους σκύλους που περισυνέλλεξε η φιλοζωική εταιρίας.

Απηύθυνε δε έκκληση στους δήμους να μεριμνήσουν για την διαχείριση των αδέσποτων σκύλων τα οποία ενδεχομένως να μολύνονται μέσω της επαφής από τα μολυσμένα νερά.

Αναφορικά δε με την κατάλληλα του νερού σημειώνεται πως είναι ακατάλληλο σε Δήμο Ζαγορά Μορισίου, σε Δήμο Τυρνάβου ακατάλληλο το νερό για τον οικισμό Λυγαριάς, στον δήμο Κιλελέρ κατάλληλο για την κοινότητα Καλαμακίου και στον Δήμο Αγιάς ακατάλληλο για την κοινότητα Αγιάς.