Ζει ακόμη στο σπίτι που αγόρασε το 1958, η αγαπημένη του γαστριμαργική «ζαβολιά» είναι τα Mc Donald’s, κρατάει χρόνια το ίδιο αυτοκίνητο, αφού, όπως λέει, δεν κάνει περισσότερα από 3.500 χλμ τον χρόνο και στα 93 του είναι πεπεισμένος πως «τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν τα πάντα».

Όχι, δεν είναι ο γείτονας της διπλανής πόρτας. Είναι η ιδιοφυία των αγορών, ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, με μια περιουσία που υπολογίζεται σε 124 δισ. δολάρια και φέρει επάξια τον τίτλο του γκουρού των επενδύσεων.

Ο λόγος για τον Γουόρεν Μπάφετ, γνωστό και ως «προφήτη της Όμαχα», αφού οι προβλέψεις του για τα επενδυτικά πράγματα είναι εύστοχες σαν χρησμοί. Και που… από ό, τι φαίνεται, δεν βάζει εύκολα το χέρι στην τσέπη. Από τις κατά καιρούς δηλώσεις του αυτό είναι σαφές.

Ωστόσο, οι φήμες και τα σχετικά δημοσιεύματα αφήνουν αδιευκρίνιστο εάν είναι ένας σπάνια ταπεινός και λιτός άνθρωπος ή απλώς τσιγκούνης.

Το Business Insider συγκέντρωσε ένα απάνθισμα δημοσιευμάτων γύρω από τις πιο «πικάντικες» για εμάς τους κοινούς θνητούς πτυχές της ζωής και της προσωπικότητάς του, τις συνήθειες και τις «αδυναμίες» του. Και κάποιες είναι τέτοιες ώστε θα μπορούσε κανείς να παρασυρθεί και να συμπεράνει το πέρα για πέρα αναληθές «όλοι οι άνθρωποι ίδιοι είμαστε».

Μπριτζ, γκολφ και γιουκαλίλι

Ο Μπάφετ λατρεύει να παίζει μπριτζ με τις ώρες, έχει γράψει η Washington Post. Αγαπημένη του, επίσης, απασχόληση είναι το γκολφ, διαβάζει πολύ και λατρεύει να παίζει να παίζει γιουκαλίλι – η συλλογή του μάλιστα αποτελείται από 20 όργανα, όπως έχει πει ο ίδιος. Έπαιζε γιουκαλίλι από μικρός και χρησιμοποίησε τις ικανότητές του για να φλερτάρει την πρώτη του σύζυγο Σούζαν, είπε κάποτε ο γιος τους Πίτερ.

Δύο γάμοι και τρία παιδιά

Ο Μπάφετ παντρεύτηκε την πρώτη του σύζυγο, Σούζαν Μπάφετ, το 1952. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά: τη Σούζι, τον Χάουαρντ και τον Πίτερ. Αν και παρέμειναν παντρεμένοι μέχρι τον θάνατο της Σούζαν το 2004, ζούσαν χωριστά από τη δεκαετία του 1970. Παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του και επί χρόνια σύντροφό του, Αστριντ Μενκς, το 2006.

Όταν γεννήθηκε η κόρη του Σούζι, ο Μπάφετ μετέτρεψε ένα συρτάρι συρταριέρα σε κρεβατάκι για το μωρό, σύμφωνα με τη βιογραφία του δισεκατομμυριούχου του Roger Lowenstein το 2008. Για το δεύτερο παιδί του, τον Χάουαρντ, δανείστηκε μια κούνια!

Παρά την περιουσία του, ο Μπάφετ ζει εδώ και χρόνια μάλλον συντηρητικά. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι ποτέ δεν είχε μεγάλη επιθυμία να έχει πολλά σπίτια και πολλά αυτοκίνητα.

Στο ίδιο σπίτι από το 1958

Ο Μπάφετ ζει σε ένα λιτό σπίτι στην Ομάχα της Νεμπράσκα, το οποίο κάποτε αποκάλεσε την «τρίτη καλύτερη επένδυση» που έκανε ποτέ.

Το αγόρασε έναντι 31.500 δολαρίων το 1958 (σε σημερινή αντιστοιχία περίπου 276.700 δολάρια) και σήμερα η αξία του ανέρχεται σε 1,3 εκατομμύρια δολάρια.

Το εξοχικό στην Καλιφόρνια

Το 1971, ο Μπάφετ αγόρασε ένα εξοχικό στη Λαγκούνα Μπιτς της Καλιφόρνια, στην τιμή των 150.000 δολαρίων. Το σπίτι διαθέτει έξι υπνοδωμάτια, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την παραλία και ανακαινίστηκε μετά την αγορά του. Το πούλησε 7,5 εκατ. δολάρια το 2018.

Το λιτό αυτοκίνητο

Ο Μπάφετ οδηγούσε για 10 χρόνια ένα αυτοκίνητο πόλης Lincoln του 2001, που στην πινακίδα του έγραφε «Τhrifty» (στα ελληνικά σημαίνει λιτός). Αυτό το έδωσε σε δημοπρασία για φιλανθρωπικό σκοπό και το αντικατέστησε με μια Cadillac DTS του 2006. Το 2014, αντικατέστησε το DTS με μια Cadillac XTS, σύμφωνα με το Forbes.

«Η αλήθεια είναι ότι οδηγώ μόνο περίπου 3.500 μίλια το χρόνο, επομένως αγοράζω νέο αυτοκίνητο πολύ σπάνια», είπε κάποτε ο ίδιος.

Κινητό… με πορτάκι

Παρά το γεγονός ότι η Berkshire Hathaway είναι μεγαλομέτοχος της Apple, ο Buffett δεν χρησιμοποίησε smartphone μέχρι το 2020. Πριν από αυτό προτιμούσε ένα μοντέλο Samsung που πωλείται στο eBay για λιγότερο από 20 δολάρια. Αν και τελικά έκανε το… βήμα σε ένα iPhone, έχει δηλώσει ότι το χρησιμοποιεί μόνο «ως τηλέφωνο».

Κινέζικο κοστούμι και κούρεμα

Ο Μπάφετ έχει δηλώσει ότι η γκαρνταρόμπα του δεν περιέχει περισσότερα από 20 κοστούμια, όλα κινεζικά, διά χειρός της σχεδιάστριας Μαντάμ Λι. Έχει μια μακροχρόνια φιλία με τη Λι η οποία δούλεψε σκληρά για να πετύχει. Επίσης, κουρεύει τα μαλλιά του με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, για χρόνια στο ίδιο κομμωτήριο που στεγάζεται στο ίδιο κτήριο όπου βρίσκεται το γραφείο του, και του κοστίζει 18 δολάρια.

«Σαν εξάχρονο» στα McDonald’s

Ο Μπάφετ είπε κάποτε στο Fortune ότι τρώει «σαν έξι χρονών». Κάνει σχεδόν καθημερινά στάση για πρωινό στα Mc Donald’s και, όπως έχει πει ο ίδιος, το 2017, δεν ξόδευε περισσότερα από 3,17 δολάρια για την παραγγελία του, πληρώνοντας το ακριβές αντίτιμο με μετρητά. Πίνει επίσης μεγάλες ποσότητες Coca-Cola, τουλάχιστον 5 ποτήρια την ημέρα.

Η κληρονομιά στα παιδιά του

Ο Μπάφετ έχει αποφασίσει να κληροδοτήσει 2 δισ. δολάρια σε καθένα από τα 3 παιδιά του, έχει γράψει η  Washington Post το 2014. Κάποτε, σε μια επιστολή προς τους μετόχους, συνέστησε στις πολύ πλούσιες οικογένειες «να αφήνουν στα παιδιά αρκετά ώστε να μπορούν να κάνουν οτιδήποτε, αλλά όχι αρκετά ώστε να μην κάνουν τίποτα».

Το χρήμα δεν αγοράζει τα πάντα

Ακόμη και για τον Μπάφετ, υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν να αγοραστούν με χρήματα, όπως ο ίδιος είπε κάποτε σε μια συνέλευση των μετόχων της εταιρείας του. «Από ένα σημείο και πέρα δεν νομίζω ότι το βιοτικό επίπεδο είναι ανάλογο του κόστους ζωής. Η ζωή μου δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευτυχισμένη. Στην πραγματικότητα, θα ήταν χειρότερα αν είχα έξι ή οκτώ σπίτια. Άρα, έχω όλα όσα χρειάζομαι να έχω, και δεν χρειάζομαι άλλα γιατί δεν [είναι αυτό που] κάνει τη διαφορά μετά από ένα σημείο».

Πηγή ΟΤ