Ισως δεν έχει προηγούμενο. Τι ακριβώς; Να δίνουν μάχες τέσσερις ελληνικές ομάδες την ίδια μέρα. Τρεις στο Γιουρόπα Λιγκ και μία στο Κόνφερενς. Πώς αντιμετωπίζουν τα πρώτα και προφανώς σημαντικά ραντεβού; Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι πολλά φαίνονται από τις δηλώσεις-ατάκες των προπονητών. Τι λένε, όμως, αλλά και πολύ περισσότερο τι εννοούν οι τέσσερις κόουτς; Αναμφίβολα έχει το ενδιαφέρον της η …ανίχνευση των σκέψεών τους.

Ο Γιοβάνοβιτς υποστήριξε-μεταξύ άλλων- για τον Παναθηναϊκό: « Ηταν κάποτε μια ομάδα που έγραφε πορείες και στην Ευρώπη. Υπάρχουν περίοδοι που ενδεχομένως να μην είναι τόσο επιτυχημένες. Αυτά συμβαίνουν στις ομάδες, στη διάρκεια της ζωής τους. Υπάρχουν κύκλοι. Δεν με απασχολούν. Η ομάδα μου έδειξε και στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ ότι είμαστε ένα σύνολο που διεκδικεί τις πιθανότητές του μέχρι το τέλος σε όλα τα παιχνίδια ανεξάρτητα από τον αντίπαλο. Σημαντικός παράγοντας είναι η διάθεση των παικτών και η ατμόσφαιρα που επικρατεί στο ΟΑΚΑ. Μας εμπνέει η παρουσία του κόσμου. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα, έχουμε να κερδίσουμε πολλά αν δώσουμε στον κόσμο τις ευρωπαϊκές νίκες που τους αξίζουν».

Τι θέλει να πει ο Σέρβος προπονητής; Πολύ απλά επενδύει στο συναίσθημα. Επιδιώκει να γεννηθεί πάλι ένα «καυτό» Ολυμπιακό Στάδιο, όπως τότε που οι Πράσινοι έκαναν αίσθηση με ορισμένες επιτυχίες τους. Οι καιροί, ναι, άλλαξαν. Αλλά ο Γιοβάνοβιτς θέλει να κάνει …γέφυρα του χθες με το σήμερα, ώστε να αποκτήσει παραπάνω ώθηση ο Παναθηναϊκός στην πορεία του προς τον τίτλο και στο εφετινό πρωτάθλημα.

Πώς αντιμετωπίζει, από τη δική του πλευρά, ο Αλμέιδα την επικείμενη αναμέτρηση της ΑΕΚ με τη Μπράιτον;

«Έχω λύσει τον τρόπο που θα παίξουμε. Σχετικά με το rotation θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές. Στην άμυνα ένας από τους παίκτες που θα παίξουν θα είναι ο Μήτογλου. Γνωρίζουμε ποια ομάδα θα αντιμετωπίσουμε. Μια ομάδα καλά δουλεμένη, με έναν μεγάλο προπονητή που παίζει το ομορφότερο ποδόσφαιρο στον κόσμο. Θα παίξουμε έντεκα εναντίον έντεκα, γνωρίζοντας ότι είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Ο στόχος είναι να περάσουμε στην επόμενη φάση. Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Αν βρέχει, θα βρέχει και για τις δύο ομάδες, αν βγει ήλιος θα είναι και για τις δύο ομάδες».

Το ωραιότερο ποδόσφαιρο στον κόσμο η Μπράιτον; Μήπως τα παραλέει ο Αλμέιδα; Υπερβάλλει άραγε; Επειδή η αγγλική ομάδα νίκησε πρόσφατα τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Ολντ Τράφορντ; Δεν είναι αυτό ακριβώς. Ο Αργεντινός προπονητής παίρνει …τα μέτρα του και υψώνει στη συνείδηση όλων το μέγεθος της Μπράιτον. Που αν θέλουμε να δούμε την αλήθεια, ούτε κανένα βαρύ όνομα είναι ούτε κάποια πορεία σπουδαία έχει κάνει στην Ευρώπη. Στέλνει όμως και μήνυμα στους ποδοσφαιριστές του, θέλοντας να πείσει πως μπορεί η ΑΕΚ, παρά τις απουσίες στην άμυνα ένεκα των συνολικών λαθών στο μεταγραφικό κομμάτι και της ατυχίας των τελευταίων ημερών, να ανταπεξέλθει.

Ενδιαφέρουσα και η προσέγγιση του Μαρτίνεθ εν όψει του αγώνα που θα δώσει ο Ολυμπιακός απέναντι στη Φράιμπουργκ: «Το πιο σημαντικό είναι να μένουμε πιστοί στην ταυτότητα και το πλάνο παρότι είμαστε μία ομάδα που τώρα φτιάχνεται. Τα συστατικά και οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές. Είναι νέα χρονιά. Νέα ομάδα και νέα συναισθήματα και αυτή είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου ότι μπορείς να ξαναγράψεις μία άλλη ιστορία μέσα από έναν αγώνα. Έτσι λοιπόν ξέρουμε πως θα αντιμετωπίσουμε έναν πολύ δυνατό αντίπαλο. Συμπαγή με ίδιο προπονητή εδώ και 13 χρόνια και ίδιους παίκτες. Εχουμε εμπιστοσύνη στους ποδοσφαιριστές μας αλλά και έχουμε και κάτι που θα κάνει διαφορά: το Καραϊσκάκη που θα μας δώσει δύναμη για να πάρουμε αποτέλεσμα, όπως κάναμε και στα δύο προηγούμενα ματς στην Ευρώπη. Είμαστε μία ομάδα που συνεχώς βελτιώνεται. Ο πιο μεγάλος μας εχθρός είναι ο ίδιος μας ο εαυτός και εννοώ στιγμές που πρέπει να πιέσουμε και να κρατήσουμε τον έλεγχο».

Πλήρης γνώση του προπονητή του Ολυμπιακού πως οι Ερυθρόλευκοι δεν είναι ακόμη έτοιμοι στο 100%. Σίγουρα βαδίζουν στο μονοπάτι για να εκπληρωθούν οι προσδοκίες του Ισπανού, αλλά αντιλαμβάνεται ο προπονητής πως τέτοια ματς , όπως αυτό κόντρα σε μια γερμανική ομάδα , μπορούν να φέρουν έκρηξη συναισθημάτων αν όλα κυλήσουν με τον επιθυμητό τρόπο. Ο Ολυμπιακός ανεβαίνει διαρκώς, βελτιώνεται μέρα με τη μέρα, το κόκκινο σπίτι θα βοηθήσει μια ενδεκάδα που θέλει να βρει χημεία και ομοιογένεια και όπως έχει δείξει ο Μαρτίνεθ έως τώρα, το ζητούμενο για τον ίδιο είναι να κρατήσει τον έλεγχο ο Ολυμπιακός. Να είναι ρεαλιστής στο παιχνίδι του και να έχει τα ηνία του αγώνα. Για την ακρίβεια, σε κάθε αγώνα αυτό θέλει- το λέει και το ξαναλέει.

Ο Λουτσέσκου γνωρίζει τις εφετινές απαιτήσεις και το πώς πρέπει να εξελιχθεί η σεζόν για τον ΠΑΟΚ: «Βρισκόμαστε σε μια φάση επανεκκίνησης. Ήρθαν νέοι παίκτες με τους οποίους πρέπει να χτίσουμε και πάλι την ομάδα. Οφείλουμε να φέρουμε την ποιότητα των νέων παικτών στο γήπεδο, τώρα είμαστε πιο κάτω και πρέπει να ανεβούμε ξανά. Η διαχείριση όλων αυτών των νέων ποδοσφαιριστών πρέπει να γίνει με έξυπνο τρόπο. Ο χρόνος μετράει περισσότερο για εμένα, για εσάς μετράει το αποτέλεσμα».

Καλείται ο Ρουμάνος τεχνικός να φτιάξει από την αρχή μια ομάδα. Ο Δικέφαλος που κατέκτησε τρόπαια έκανε τον κύκλο του, παίκτες έφυγαν, νέοι ήρθαν. Η λέξη-κλειδί για τον Λουτσέσκου (κι ας μη τη λέει ) είναι «υπομονή». Στόχος του να εντάξει τους νιόφερτους με ομαλό τρόπο και να υπάρχουν οι λιγότεροι κραδασμοί κατά τη διάρκεια των αγώνων. Αν μάλιστα έρθουν και αποτελέσματα θετικά, τότε με όπλο την ψυχολογία θα κάνει το επόμενο βήμα.

Κάπως έτσι «διαβάζουν» το εσωτερικό των ομάδων τους και τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών αγώνων οι προπονητές των ομάδων μας. Εκκινούν από διαφορετική αφετηρία. Ζητούν «άλλα» πράγματα. Εχουν στο μυαλό τους συγκεκριμένη μεθοδολογία. Το πώς εκφράζονται, ώρες ώρες «μιλά εύγλωττα» για το πώς σκέφτονται και το πώς θα υλοποιήσουν τις επιδιώξεις τους.