Εβδομήντα δύο ώρες πριν ανοίξουν για δεύτερη φορά οι κάλπες για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου ανοίγει τα χαρτιά της και μιλά για την επόμενη ημέρα σε περίπτωση που εκλεγεί.

Συγκεκριμένα, η πρώην υπουργός ανέφερε πως η υποψηφιότητα της συνδυάζει το πολιτικό σχέδιο, την πολιτική και οργανωτική πρόταση και θέση, καθώς επίσης και τα χαρακτηριστικά της εμπειρίας και της γνώσης για να προχωρήσουν μπροστά το κόμμα. Συμπλήρωσε δε πως με την προεδρία της, ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα νικηφόρο κόμμα.

Ως προς το debate

Η Έφη Αχτσιόγλου στην συνέντευξη της στην Lifo ανέφερε πως επιμένει με την πρόταση της να γίνει το debate, καθώς θεωρεί ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να γνωρίζουν το πολιτικό σχέδιο των υποψηφίων.

Ανέφερε δε πως «Το δικό μου είναι γνωστό και κατατεθειμένο καιρό τώρα, είτε μιλάμε για εργασία, είτε για οικονομία, είτε για οργάνωση του κράτους, είτε για ανθρώπινα δικαιώματα, είτε για τις απαραίτητες οργανωτικές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Εξάλλου, καθώς έχω διατελέσει σε θέσεις ευθύνης, έχω και πεπραγμένα.

Από τη μεριά του συνυποψηφίου μου, αντίθετα, δεν έχω δει κάποιο σαφές σχέδιο, κάποιες πολιτικές προτάσεις με συγκεκριμένο περιεχόμενο, πέρα από ορισμένα συνθήματα τα οποία, ok, καλώς υπάρχουν, θα πρέπει όμως να παρουσιαστούν καθαρότερα στα μέλη του κόμματος αλλά και στους πολίτες οι θέσεις που συνοψίζονται σε αυτά.»

«Οδηγούμαστε σε έναν αδιανόητο εργασιακό Μεσαίωνα»

Σε ερώτηση για το ποια θα είναι η πρώτη της κίνηση ως νέα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου απάντησε πως θα είναι «Να καταθέσω στη Βουλή πρόταση νόμου για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου στις 35 ώρες εβδομαδιαίως, χωρίς αντίστοιχη μείωση μισθού.»

Συνέχισε λέγοντας πως «Η κατεύθυνση στην οποία κινούνται σήμερα οι κ. Μητσοτάκης και Γεωργιάδης είναι μια κοινωνία όπου θα ζούμε για να δουλεύουμε, εγώ, πάλι, πρεσβεύω το ακριβώς ανάποδο. Δεν μπορούμε σήμερα στην Ελλάδα να συζητάμε αν είναι εντάξει να δουλεύει κανείς απλήρωτες υπερωρίες ή να σερβίρει κολυμπώντας.

Τέτοιες πρακτικές οδηγούν τη χώρα σε έναν αδιανόητο εργασιακό Μεσαίωνα και καθήκον μας, ως αξιωματική αντιπολίτευση, δεν είναι απλώς να βάζουμε «φρένο» σε αυτές αλλά και να τοποθετούμε ψηλά τον πήχη στα επίδικα της εποχής.»

Ζητήματα πρώτης προτεραιότητας

Η Έφη Αχτσιόγλου πως ζητήματα πρώτης προτεραιότητας είναι «η λειτουργία του κρατικού μηχανισμού αρχικά – δεν υπάρχει σήμερα πολίτης που να είναι ικανοποιημένος από αυτή, μην πω εξοργισμένος, ανεξάρτητα από το τι ψήφισε στις εκλογές του Ιουλίου, όπως διαπίστωσα και στις πρόσφατες περιοδείες μου.

Το περίφημο επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αποδείχθηκε όχι απλώς ανεπαρκές και αποτυχημένο αλλά οριακά εγκληματικό, όπως φάνηκε τόσο στις πυρκαγιές όσο και στις πλημμύρες.»

Πρόσθεσε δε ότι «Χρειάζεται μια τελείως διαφορετική προσέγγιση και οργάνωση. Θέλουμε ένα κράτος που να διαχειρίζεται συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία και επιδοτεί, τροφοδοτώντας τα υπερκέρδη τους, όπως συμβαίνει σήμερα στον τομέα της ενέργειας, ας πούμε, ή που να σχεδιάζει προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και να παρεμβαίνει σε αυτή την κατεύθυνση;

Το ίδιο ισχύει και για άλλους νευραλγικούς τομείς, όπως η παιδεία και η υγεία. Και το θέμα εδώ δεν είναι αν πρέπει να παρεμβαίνει ή όχι σε αυτούς το κράτος, την απάντηση εδώ την έχει δώσει η ίδια η ζωή, αλλά πώς και για ποιους – εδώ θα δοθεί η μεγάλη μάχη.»

«Τα δικά μου διαπιστευτήρια τα έχω καταθέσει έμπρακτα»

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν θα στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη αν εκλεγεί πρόεδρος, η Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε πως «Σε όλη μου τη μέχρι τώρα πολιτική διαδρομή, από απλό μέλος έως υπουργός, λειτούργησα απόλυτα ως «στρατιώτης» των κοινών μας αξιών και αρχών στην αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κάτι που γνωρίζουν καλά όλοι όσοι με παρακολουθούν.

Ως μία από τις πιο δυνατές φωνές για την ανάγκη της ενότητας στο κόμμα και της συλλογικής προσπάθειας, είναι αυτονόητο ότι θα παραμείνω μέλος της από οποιαδήποτε θέση κριθεί ότι μπορώ να συνεισφέρω.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι τα δικά μου διαπιστευτήρια τα έχω καταθέσει έμπρακτα, το ερώτημα αυτό θα πρέπει να τεθεί καταρχάς στον συνυποψήφιό μου, στο στενό περιβάλλον του οποίου υπάρχουν φωνές πολύ επιθετικές. Ο Παύλος Πολάκης, για παράδειγμα, καθυβρίζει καιρό τώρα εμένα και άλλα κομματικά στελέχη. Ας απαντήσει, λοιπόν, ο κ. Κασσελάκης και μάλιστα με πράξεις, όχι με λόγια.»

«Στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξέρουμε καλά ποιοι είμαστε»

Για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, η Αχτσιόγλου ανέφερε πως  «Οι ιδεολογικές μας άγκυρες βρίσκονται ως γνωστόν στην αριστερά, είμαστε όμως ταυτόχρονα κυβερνητικό κόμμα και ως τέτοιο απευθυνόμαστε σε ευρύτερα ακροατήρια που φτάνουν μέχρι το προοδευτικό κέντρο.

Πρόσθεσε δε ότι «Όλα αυτά, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κοινωνία δεν είναι κάτι στατικό ούτε έχουν όλοι οι άνθρωποι προκατασκευασμένες ταμπέλες. Η πολιτική διαμορφώνει και διαμορφώνεται, άρα εμείς, έχοντας συγκεκριμένες αρχές, αξίες και βασικές προγραμματικές θέσεις, επιδιώκουμε να πείσουμε όσο το δυνατό περισσότερους πολίτες, ακόμα κι εκείνους που δεν ταυτίζονται ιδεολογικά μαζί μας.»

Σχετικά με τον Αλέξη Τσίπρα

Ερωτηθείσα για τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η πρώην υπουργός αναφέρει πως ο ίδιος αποτελεί ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο για την αριστερά στην Ελλάδα και διεθνώς.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «Είναι ο ιδρυτής της παράταξής μας, ο άνθρωπος που έβγαλε την αριστερά από τη γωνία του πολιτικού συστήματος, που αναμετρήθηκε με την πρόκληση της εξουσίας, που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, κρατώντας την κοινωνία όρθια και που την κατέστησε πυλώνα ειρήνης στα Βαλκάνια με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κλείνοντας πρόσθεσε πως είναι τεράστια η παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα και πολύ σημαντικός ο ρόλος που θα παίξει στο εξής διότι πρόκειται να παραμείνει πολιτικά ενεργός.