Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της καμπάνιας και μέχρι την ήττα της Κυριακής η Έφη Αχτσιόγλου είχε κρατήσει χαμηλούς τόνους. Επέλεξε να μιλήσει για τις πολιτικές ιδέες της, τις δομές και τους κανόνες που θέλει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Προπάντων όμως δεν επιδίωξε να δώσει απαντήσεις σε όσους την πολεμούσαν πολιτικά ή/και μη, εντός και εκτός κόμματος.

Τόσο άτομα του περιβάλλοντός της όσο και η ίδια, εκτιμούσαν ότι σε περίπτωση που απαντούσε στις προκλήσεις θα «έδινε αξία» και θα ανήγαγε «συκοφαντίες» ως πολιτικό γεγονός. Διακινούνταν -κυρίως μέσω social media- δημοσιεύματα σχετικά με τη «διαπλεκόμενη Έφη», που τα έχει βρει με το σύστημα, με τα κέντρα εξουσίας. Λέξεις που στον μέσο ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι κόκκινο πανί και έχουν συνδεθεί με πολεμική ενάντια στον Αλέξη Τσίπρα.

Έως και την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, οπότε και η διαδικασία εκλογής δεν προσέλκυε σοβαρό ενδιαφέρον ούτε στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αυτές οι επιθέσεις δεν έδειχναν να απειλούν την Έφη Αχτσιόγλου. Όμως μετά την ανακήρυξη της υποψηφιότητάς του, η δυναμική που απέπνεε ο ομογενής επιχειρηματίας ήταν τέτοια, όπως και το νέο κοινό που απέκτησε, που οι εκλογές έγιναν κεντρικό θέμα συζήτησης.

Το «δαχτυλίδι» του Αλέξη Τσίπρα

Σε εκείνο το σημείο, μετά από κάποια επικοινωνιακά λάθη του επιτελείου της Έφης Αχτσιόγλου, οι επιθέσεις φούντωσαν, ενώ σχεδόν ταυτοχρόνως η συζήτηση κινήθηκε γύρω από το «δαχτυλίδι» του Αλέξη Τσίπρα. Έφτασε να λέγεται σε πηγαδάκια -δημόσιας σφαίρας όμως- ότι έμεινε… δύο μήνες στις ΗΠΑ για να το αποδώσει στον νέο υποψήφιο.

Τι και αν όλα αυτά διαψεύστηκαν, αυτές οι «ειδήσεις» πήραν μορφή χιονοστιβάδας. Έτσι, εμφανίστηκε συκοφαντικό δημοσίευμα για το SMS της Αχτσιόγλου που υποτίθεται ζητούσε την απομάκρυνση Τσίπρα, και αναφερόταν στη στάση του ιδίου στις εσωκομματικές εκλογές.

Η πρώτη αντίδραση της κ. Αχτσιόγλου ήρθε πριν τις πρώτες κάλπες, μέσω δήλωσης. Φτάνοντας με αυτό το κλίμα στις εκλογές της Κυριακής, με τους νέους ψηφοφόρους να ξεπερνούν κάθε προσδοκία, ακολούθησε η ήττα.

Ραγδαία αλλαγή

Ακριβώς εκείνη τη στιγμή η τακτική της Έφης Αχτσιόγλου άλλαξε ραγδαία. Στην τοποθέτησή της έξω από την Κουμουνδούρου τη βραδιά των εκλογών έκανε λόγω περί «θολών νερών» και η πόλωση στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πλέον, έφτασε στο ζενίθ. Το πρωί της επόμενης μέρας κάλεσε σε ντιμπέιτ τον συνυποψήφιό της, Στέφανο Κασσελάκη, «από σεβασμό στα χιλιάδες μέλη μας που θέλουν να μάθουν τις θέσεις μας», όπως ανέφερε.

Το βράδυ απευθύνθηκε στο κοινό μέσω βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «έχω διαβάσει τα πάντα. Αδιανόητα σενάρια επιστημονικής φαντασίας, διανθισμένα με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, με υβριστικά επίθετα, ακόμα και για κραυγές για προδότες. Αυτή η αθλιότητα τελειώνει εδώ», είπε, καλώντας τον Στέφανο Κασσελάκη να πάρει θέση.

Είχε προηγηθεί δήλωση και του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Θανάση Καρτερού, που διέψευδε τα όσα διακινούνται για τα SMS της Αχτσιόγλου περί παραίτησης του ιστορικού ηγέτη του κόμματος και υπενθύμιζε τη στάση ουδετερότητας που τηρεί ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Ο Τσίπρας δήλωσε ότι θα παραμείνει και παραμένει στεγανά ουδέτερος. Πειθαρχούμε σε ό, τι αποφασίσουν τα μέλη μας, αυτή είναι η αμετακίνητη άποψή του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρτερός με άρθρο του στην «Αυγή».

Θα οξύνει τους τόνους

Η Έφη Αχτσιόγλου εκτιμάται ότι τις λιγοστές μέρες που απομένουν για τις εκλογές θα οξύνει τους τόνους και θα εμφανιστεί πιο ηγετική. Άλλωστε είναι πίσω με σχεδόν 9 μονάδες, ποσοστό που πρέπει να ανατρέψει έως την Κυριακή. Είναι όμως πλέον γεγονός, ότι, η απάντηση σε όλες αυτές τις επιθέσεις που δέχθηκε ήρθε αρκετά αργά, με την ίδια να βρίσκεται σε μειονεκτική -πλέον- θέση.

Από την πλευρά του ο κ. Κασσελάκης δεν έχει κανέναν λόγο στην παρούσα συνθήκη να δημιουργήσει κλίμα πόλωσης. Άλλωστε κατά την καμπάνια του είχε ανεβάσει τους τόνους -όσο έπρεπε όπως αποδείχθηκε- μιλώντας για μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν εντός κόμματος. Έχοντας πλέον τη νομιμοποίηση αρκετών στελεχών, με βαρύτερη αυτή του Νίκου Παππά, ο επιχειρηματίας θα επιδιώξει να συμπεριφερθεί ήδη σαν πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης…