«Αποδεικνύεται περίτρανα το μέγεθος της κυβερνητικής απάτης» αναφέρει το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του για τη δημοσιοποίηση της τροπολογίας για τις τριετίες.

«Όχι μόνο δεν πρόκειται για “ξεπάγωμα”, αφού η μη αναδρομικότητα σημαίνει κλοπή 12 ετών προϋπηρεσίας, αλλά επιπλέον η κυβέρνηση μονιμοποιεί έναν μηχανισμό, που εισήχθη ως δήθεν “έκτακτο μέτρο” την περίοδο των μνημονίων, με βάση τον οποίο το δικαίωμα των τριετιών θα αναστέλλεται αυτοδίκαια όποτε η ανεργία υπερβεί το 10%!» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Επιπρόσθετα, δίνει τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να αναστέλλει τις τριετίες και για άλλους λόγους, επικαλούμενη τη “σταθερότητα της οικονομίας”, προφανώς με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων» αναφέρει το ΚΚΕ.

«Αλήθεια, με δεδομένη την εργασιακή “ζούγκλα” που επικρατεί και συνυπολογίζοντας την παραπάνω προϋπόθεση, πότε θα μπορέσει τελικά ένας εργαζόμενος να συμπληρώσει μία ή περισσότερες τριετίες για να δει αύξηση στον μισθό του;

Απεργία: «Παραλύει» η χώρα την Πέμπτη – Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες είχαν ήδη πάρα πολλούς λόγους να πάρουν μέρος στην αυριανή γενική απεργία ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα Γεωργιάδη. Τώρα έχουν έναν επιπλέον!» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Η τροπολογία προβλέπει ότι από την 1η.1.2024 αίρεται η αναστολή της ισχύος διατάξεων νόμων, κανονιστικών πράξεων, συλλογικών συμβάσεων ή διαιτητικών αποφάσεων, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως το επίδομα πολυετίας, το επίδομα χρόνου εργασίας, το επίδομα τριετίας και το επίδομα πενταετίας.

Ειδικότερα:

A) Η προϋπηρεσία κάθε εργαζομένου, που είχε προσληφθεί πριν από την 14η.2.2012, όπως η προϋπηρεσία αυτή είχε διαμορφωθεί τη 14η.2.2012 οπότε και ανεστάλη η συμπλήρωσή της, συνεχίζει να συμπληρώνεται μετά από την 1η.1.2024.

B) Η προϋπηρεσία κάθε εργαζομένου, που προσλήφθηκε μετά από την 14η.2.2012, ξεκινά να συμπληρώνεται μετά από την 1η.1.2024.

Τι σημαίνει η επαναφορά

Το «πάγωμα» -δηλαδή ο αποκλεισμός από τις τριετίες- αφορούσε όσους εργαζόμενους συμπλήρωναν μια, δύο ή και τρείς τριετίες προϋπηρεσίας από το 2012 και εντεύθεν. Όσοι είχαν συμπληρώσει τη απαραίτητη προϋπηρεσία έως τον Φεβρουάριο του 2012 διατηρούσαν το επίδομα.

Ωστόσο το διάστημα μεταξύ 14.2.2012 (όταν «πάγωσαν» τα επιδόματα προϋπηρεσίας) -έως 31.12.2023 θεωρείται είναι «χαμένο» ως χρόνος θεμελίωσης προϋπηρεσίας.

Το «χτίσιμο» της προϋπηρεσίας, βάσει της οποίας ο εργαζόμενος θα παίρνει αύξηση, θα γίνει με βάση τα έτη δουλειάς που είχε ο μισθωτός πριν την 14η Φεβρουαρίου του 2012 και μετά την 1/1/2024. Ο χρόνος από τον ερχόμενο Γενάρη και μετά θα προστίθεται στον χρόνο πριν τον Φεβρουάριο του 2012 ώστε να προκύπτει η προϋπηρεσία για το επίδομα.

Για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας

Στο μεταξύ, με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας μέχρι 28/2/2024:

Α) Σε όλους τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ (μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και εργάτες γης) οι οποίοι εργάζονται στις πληγείσες περιοχές και για τις οποίες έχουν εκδοθεί υπουργικές αποφάσεις αναστολής και ρύθμισης ασφαλιστικών εισφορών

καθώς και

Β) Σε όλους τους ανέργους στις περιοχές αυτές που είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Η ασφαλιστική ικανότητα χορηγείται από την ημέρα της φυσικής καταστροφής, χωρίς καμία προϋπόθεση χρόνου ασφάλισης και ανεξαρτήτως οφειλών, προκειμένου οι ωφελούμενοι να έχουν πρόσβαση όχι μόνο στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και σε ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, για την όσο το δυνατόν πληρέστερη κάλυψη των αναγκών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που αντιμετωπίζουν.