Σε απεργιακό κλοιό θα βρίσκεται την Πέμπτη (21/9) η χώρα καθώς εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους και σωματεία εκφράζουν την αντίθεσή τους για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, που προωθεί η κυβέρνηση και θα συμμετέχουν στην απεργία που έχει προκηρυχθεί από σωματεία και εργατικά κέντρα.

Στην απεργία συμμετέχουν η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το ΠΑΜΕ, η ΠΕΝΕΝ, η ΕΕΕΚΕ, η ΠΟΕΔΗΝ, η ΕΙΝΑΠ, η ΟΕΝΓΕ καθώς κι άλλες οργανώσεις και σωματεία εργαζομένων.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην απεργία θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και έτσι θα υπάρχουν στάσεις εργασίας και αλλαγές στα δρομολόγια.

Συγκεκριμένα στην απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών, αποφάσισε να συμμετάσχει η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ. Τα τρόλεϊ θα κινούνται μεταξύ 9:00-21:00 λόγω στάσεων εργασίας των εργαζομένων από την έναρξη της βάρδιας 5q00 π.μ. ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας (00:00).

Στην απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών αποφάσισε να συμμετάσχει και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ. Έτσι τα λεωφορεία θα κινούνται μεταξύ 9:00 – 21:00 λόγω στάσεων εργασίας των εργαζομένων από την έναρξη της βάρδιας (5:00 π.μ.) ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας (00:00). Κανονικά αναμένεται να κινούνται τα Λεωφορεία στις γραμμές οι οποίες έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ.

Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία ζητούν: απόσυρση του εργασιακού νομοσχεδίου, ασφάλεια εργαζόμενων και επιβατών, αναγνώριση προϋπηρεσίας νεοπροσλαμβανόμενων, προσλήψεις προσωπικού – ανανέωση στόλου.

Στα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, ΗΣΑΠ, ΤΡΑΜ) προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί κάτι, ωστόσο το μεσημέρι της Τετάρτης (20/9) συνεδριάζει το ΣΕΛΜΑ για τη στάση που θα κρατήσουν οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Σημειώνεται ότι στην απεργία θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ. Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν από την έναρξη της βάρδιας ως τις 8:00 π.μ. και από τις 9:00 μ.μ. ως τη λήξη της βάρδιας.

«Λέμε όχι στην εργασία άνω του 8ώρου, στην 6ήμερη εργασία που καταργεί το πενθήμερο, στην απασχόληση μέχρι 13 ώρες χωρίς προσαύξηση των αποδοχών, στις συμβάσεις μηδενικών ωρών τροποποιώντας τον χρόνο εργασίας, στη λύση των συμβάσεων των υπό δοκιμή εργαζομένων χωρίς αποζημίωση, στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, των απεργιών και κινητοποιήσεων.

Διεκδικούμε πενθήμερη εργασία και κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, πραγματικές αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες επιβίωσης, προσλήψεις οδηγών και τεχνικού προσωπικού στον ΟΑΣΘ, φρένο στο ξεπούλημα του δημόσιου αγαθού των Δημόσιων Αστικών Συγκοινωνιών στους ιδιώτες», καταλήγει η ανακοίνωση των εργαζομένων.

Στιγμιότυπο από συγκέντρωση στην Αθήνα ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Ποιοι απεργούν

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Απαιτούμε την απόσυρσή του και καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα», ανφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, η οποία καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 10:30 π.μ.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αποφάσισε επίσης την προκήρυξη 24ωρης απεργίας. Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Απαιτούμε την απόσυρσή του και καλούμε σε απεργιακή ενωτική συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος και ώρα 11 π.μ..»

Το ΠΑΜΕ, που επίσης απευθύνει κάλεσμα σε απεργία, κάνει λόγο για νομοσχέδιο «τερατούργημα» που «επιβάλλει 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες δουλειάς την εβδομάδα, προχωρά στην κατάργηση του διαλείμματος της εργασίας, μιας σειράς επιδομάτων ως αποτέλεσμα της κυριαρχίας των νέων ελαστικών μορφών απασχόλησης, του πενθήμερου και της Κυριακής αργίας και σε μια σειρά νέους κλάδους όπως στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών».

Σημειώνεται ότι, αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει και τα Εργατικά Κέντρα: Πάτρας, Λαυρίου – Ανατ. Αττικής, Λάρισας, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Αρτας, ΒΣ Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λευκάδας, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Σάμου, Λέσβου, Ζακύνθου, Λαμίας, Αμαλιάδας, Κέρκυρας, Φωκίδας. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι Ομοσπονδίες Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Οικοδόμων, Φαρμάκου.

Παραλύουν λιμάνια και αεροδρόμια

Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχουν οι Ελεγκτές Εναέριας  Κυκλοφορίας.

«Η ΕΕΕΚΕ αποφάσισε να καλέσει τα μέλη της να συμμετέχουν στην εξαγγελθείσα από την ΑΔΕΔΥ 24ώρη απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επίσης, σε 24ωρη παμπειραϊκή απεργία καλεί τα μέλης η ΠΕΝΕΝ (ναύτες), η οποία στηλιτεύει ως «προδοτική και υπονομευτική» της στάση της ηγεσίας – πλειοψηφίας της ΠΝΟ, η οποία αρνήθηκε την σύγκλιση του οργάνου.

Νοσοκομεία

Δύσκολη και για στα νοσοκομεία θα είναι η Πέμπτη. Με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) δηλώνει ότι «θα συμμετέχει στη 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης 21/09/23 που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, και στη συγκέντρωση των σωματείων στις 10:30 στο Σύνταγμα, και καλύπτει όλους τους συναδέλφους που θέλουν να συμμετάσχουν».

Η ΠΟΕΔΗΝ με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου «προκηρύσσει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία για την Πέμπτη 21/9/2023 ημέρα κατάθεσης στην Βουλή του αντεργατικού νομοσχεδίου με αίτημα την απόσυρσή του. Τα αιτήματα είναι να αποσυρθεί το εργατικό νομοσχέδιο, να παραταθούν οι συμβάσεις των 2.000 εργαζομένων στα νοσοκομεία μέσω ΔΥΠΑ και να απομακρυνθούν όπου υπάρχουν οι εργολάβοι στο ΕΣΥ με τους εν εξελίξει διαγωνισμούς να στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα και να προσφέρουν συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). που αναφέρει: «Να αποσυρθεί τώρα το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο, νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να απομυζούν τους εργαζόμενους για όσο θέλουν, όταν και όποτε θέλουν! Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για σημαντική μείωση των ωρών εργασίας. Το αίτημά μας για 30ωρο, 6ωρο, πενθήμερο, 1 ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό μετά από κάθε ενεργή εφημερία, μπορεί να ικανοποιηθεί».

Σχολεία

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) ανακοίνωσε πως θα συμμετέχει στην απεργία και καλεί καθηγητές και δασκάλους να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 10:30 π.μ..

Η ανακοίνωση της αναφέρει: «Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Απαιτούμε την απόσυρσή του και καλούμε τους/τις εργαζόμενους/ες να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα.

Η ΟΛΜΕ καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 10.30 π.μ.».

Σημειώνεται ότι ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης η ΟΙΕΛΕ και πολλές ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, που καλούν σε μαζική συμμετοχή σε διάφορες πόλεις.

Στιγμιότυπο από συγκέντρωση στην Αθήνα ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο

«Η ΟΙΕΛΕ με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της προκηρύττει 24ωρη απεργία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικών Φροντιστηρίων, Κέντρων Ξένων Γλωσσών και ΙΕΚ, για την Πέμπτη 21η Σεπτεμβρίου 2023, με κύριο αίτημα την απόσυρση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την ημέρα εκείνη», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), η οποία ζητά, μεταξύ άλλων, την απόσυρση του νομοσχεδίου, την επαναφορά των αποδοχών των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία που είναι παγωμένες εδώ και 12 χρόνια στα προ 2011 επίπεδα και την άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας με εντατικούς ελέγχους και αυστηροποίηση του πειθαρχικού πλαισίου για τις ιδιωτικές μονάδες εκπαίδευσης».

Αναλυτικά οι συγκεντρώσεις που έχουν ανακοινωθεί

Στην Αθήνα απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος από την ΑΔΕΔΥ και την ΠΟΕΔΗΝ και στις 11:00 π.μ. στην Πλατεία Συντάγματος από το Εργατικό Κέντρο.

  • Αγρίνιο: 10π.μ. στην κεντρική πλατεία
  • Αθήνα: 10.30π.μ. στο Σύνταγμα
  • Αίγιο: 10.30π.μ. στην πλατεία Αγίας Λαύρας
  • Αλεξανδρούπολή: 10.30π.μ. στο Δημαρχείο
  • Αλιβέρι:10π.μ. στο Άγαλμα Λιγνιτωρύχου
  • Άμφισσα: 10π.μ. στην πλατεία Λαού
  • Άρτα: 10.30π.μ. στο Εργατικό Κέντρο
  • Βέροια: 10.30π.μ. στην πλατεία Δημαρχείου
  • Βόλος: 11.30π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας
  • Γιαννιτσά: 10.30π.μ. στην πλατεία ΕΠΟΝ
  • Δράμα: 11.30π.μ. στην κεντρική πλατεία (στάση εργασίας 11.00 – 15.00)
  • Έδεσσα: 10.30π.μ. στους Μικρούς Καταρράκτες
  • Ελασσόνα: 11π.μ. στην πλατεία απέναντι από το Ταχυδρομείο
  • Ζάκυνθος: 10π.μ. στην πλατεία Αγίου Μάρκου
  • Ηγουμενίτσα: 10.30π.μ. στην πλατεία Δημαρχείου
  • Ηράκλειο: 10π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας
  • Θεσσαλονίκη: 10.30π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου
  • Θήβα: 11π.μ. στην κεντρική πλατεία
  • Ικαρία: 11π.μ. στην πλατεία Ευδήλου
  • Ιστιαία: 11π.μ. στην Κεντρική πλατεία
  • Ιωάννινα: 10.30π.μ. στο Εργατικό Κέντρο
  • Καβάλα: 11.30π.μ. στην κεντρική πλατεία
  • Καλαμάτα: 10.30π.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου
  • Καρδίτσα: 11π.μ. στην κεντρική πλατεία
  • Κέρκυρα: 11π.μ. στο Εργατικό Κέντρο
  • Κεφαλονιά: 10.30π.μ. στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου
  • Κοζάνη: 11π.μ. στην κεντρική πλατεία
  • Κομοτηνή: 11π.μ. στην κεντρική πλατεία
  • Κόρινθος: 11π.μ. στον πεζόδρομο Πυλαρινού έξω από την Εθνική Τράπεζα
  • Κως: 10.30π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας
  • Λαμία: 10.30π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας
  • Λάρισα: 10.30π.μ. στην κεντρική πλατεία
  • Λέσβος: 11π.μ. στην πλατεία Σαπφούς
  • Λευκάδα: 10.30π.μ. στον Άι Μηνά
  • Λήμνος: 10.30π.μ. στην πλατεία ΟΤΕ
  • Λιβαδειά: 10.30π.μ. στην κεντρική πλατεία
  • Μαντούδι: 10.30π.μ. στην πλατεία
  • Νάουσα: 10.30π.μ. στην κεντρική πλατεία
  • Ναύπακτος: 10.30π.μ. στην πλατεία Κεφαλόβρυσου
  • Πάτρα: 10.30π.μ. στο Εργατικό Κέντρο
  • Πειραιάς: 10π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη
  • Πρέβεζα: 10.30π.μ. στο παλιό ΚΤΕΛ
  • Ρέθυμνο: 10π.μ. στο Δημαρχείο
  • Σάμος:10π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, στο Βαθύ
  • Τρίκαλα: 11π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης
  • Τρίπολη: 10.30π.μ. στην πλατεία Πετρινού
  • Χαλκίδα: 10.30π.μ. στο Εργατικό Κέντρο
  • Χανιά: 10π.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς
  • Χίος: 10.30π.μ. στην Είσοδο της Απλωταριάς