Για απελπιστική και επικίνδυνη κατάσταση στον Παλαμά Καρδίτσας κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, καθώς καταγγέλλει ότι το μέρος που εξετάζονται οι ασθενείς στην περιοχή είναι το ίδιο υγειονομική βόμβα.

Ειδικότερα ο κ. Γιαννακός επισημαίνει ότι «το κέντρο Υγείας Παλαμά είναι γεμάτο λάσπες και τα ασθενοφόρα είναι βουτηγμένα στη λάσπη» και για αυτό «μεταφέρθηκε και λειτουργεί στο κλειστό γυμναστήριο Παλαμά, μαζί με τη δομή φιλοξενίας 80 περίπου πλημμυροπαθών» καθώς ήταν η μοναδική λύση τις προηγούμενες ημέρες.

Ωστόσο, υπογραμμίζει πως «δεν μπορεί οι ασθενείς να εξετάζονται μέσα σε μια υγειονομική βόμβα μαζί με 80 πλημμυροπαθείς της δομής φιλοξενίας». «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης ιώσεων και λοιμώξεων», σημειώνει και προσθέτει πως πρέπει «να κλείσει τώρα η δομή και να μεταφερθούν οι άνθρωποι σε κάποιο ξενοδοχείο ή κλινική».

Αναλυτικά η καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ

Επισκεφθήκαμε σήμερα το νοσοκομείο της Καρδίτσας. Έγινε σπουδαία δουλειά στην διαλογή, νοσηλεία, φιλοξενία των πλημμυροπαθών. Συγχαρητήρια στους συναδέλφους που βρίσκονται νυχθημερόν στο νοσοκομείο. Εκεί όμως που είναι απελπιστική η κατάσταση είναι στον Παλαμά.

Υπάρχει σε όλη την περιοχή έντονη δυσοσμία τώρα που κατακάθονται τα νερά.

Τραγική εικόνα οι κάτοικοι να έχουν ντανιασμένα στα πεζοδρόμια όλα τα πράγματα των σπιτιών τους διαλυμένα.

Δεν μπορεί οι ασθενείς να εξετάζονται μέσα σε μια υγειονομική βόμβα μαζί με 80 πλημμυροπαθείς της δομής φιλοξενίας.

Το κέντρο Υγείας Παλαμά γεμάτο λάσπες και τα ασθενοφόρα βουτηγμένα στη λάσπη. Ο εξοπλισμός κατεστραμμένος.

Μεταφέρθηκε και λειτουργεί στο κλειστό γυμναστήριο Παλαμά, μαζί με τη δομή φιλοξενίας 80 περίπου πλημμυροπαθών. Μαζί και δύο κινητές ομάδες υγείας

Τι να πεις για τους συναδέλφους εκεί. Έχασαν τα σπίτια τους την περιουσία τους και είναι νυχθημερόν στο κλειστό γυμναστήριο που στήθηκε το κέντρο υγείας και βοηθάνε σημαντικά στη δομή φιλοξενίας που συστεγάζεται. Ήταν η μοναδική λύση η μεταφορά εκεί του κέντρου υγείας. Τώρα πρέπει να μεταφερθεί.

Δεν μπορεί οι ασθενείς να εξετάζονται μέσα σε μια υγειονομική βόμβα μαζί με 80 πλημμυροπαθείς της δομής φιλοξενίας.

Χωρίς νερό, χωρίς μπάνιο για μέρες

Σε ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ φιλοξενούνται 80 πλημμυροπαθείς, χωρίς νερό για να κάνουν μπάνιο πέντε ημέρες, σε απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής. Δεν γνωρίζουν εάν λαμβάνουν κάποια θεραπεία για χρόνια νοσήματα. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης ιώσεων και λοιμώξεων. Στην κυριολεξία υγειονομική βόμβα.

Να κλείσει τώρα η δομή και να μεταφερθούν οι άνθρωποι σε κάποιο ξενοδοχείο ή κλινική.

Να καθαρισθεί η περιοχή του Παλαμά, υπάρχουν βρωμιές, νεκρά ζώα. κ.λ.π.. Δεν αντέχεται η δυσοσμία και οι κάτοικοι μαζεύουν τα κομμάτια τους δεν προλαβαίνουν να τηρούν τους κανόνες υγιεινής. Καλές είναι οι οδηγίες από το καναπέ.

Όπως το φαρμακείο απέναντι από το κέντρο Υγείας Παλαμά. Καταστράφηκε το κτίριο, καταστράφηκαν τα φάρμακα. Και έχουμε έλλειψη. Στο Νοσοκομείο Καρδίτσας ήδη προσέρχονται ασθενείς με δερματικές μολύνσεις.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού επισκέφθηκε σήμερα τον Παλαμά, τα Φάρσαλα και τη Λάρισα και έκανε λόγο για απελπιστική κατάσταση με τους κατοίκους να είναι εκτεθειμένοι στους σοβαρούς κινδύνους που απειλούν τη Δημόσια Υγεία.

Η ίδια ανέφερε ότι δεν τους παρέχεται κανένας εξοπλισμός όπως γάντια και γαλότσες, που είναι απαραίτητος για την προστασία των κατοίκων στα λιμνάζοντα νερά ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι το κράτος είναι απόν.

Η ανάρτησή της Αθηνάς Λινού