Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολόνα έκανε σήμερα έκκληση να μην δημιουργούνται «ψευδείς αντιπαραθέσεις» σε μια στιγμή που «ο κόσμος χρειάζεται βοήθεια» αναφορικά με την βοήθεια που αναμένεται να στείλει το Παρίσι στο Μαρόκο μετά τον φονικό σεισμό ο οποίος έπληξε την χώρα.

«Είναι μια κακή διαμάχη, μια εντελώς άστοχη διαμάχη», δήλωσε η Κολονά στο κανάλι BFM ερωτηθείσα για τους λόγους για τους οποίους το Μαρόκο δεν ζήτησε βοήθεια από το Παρίσι όταν δέχτηκε αυτήν της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Είμαστε στη διάθεση των μαροκινών αρχών »

«Το Μαρόκο δεν αρνήθηκε καμία βοήθεια, καμία πρόταση. Δεν πρέπει να παρουσιάζονται έτσι τα πράγματα», πρόσθεσε η Κολονά τονίζοντας ότι «το Μαρόκο είναι κυρίαρχο». «Αυτό μόνο είναι σε θέση να καθορίσει ποιες είναι οι ανάγκες του και τον ρυθμό με τον οποίο θέλει να αντιμετωπιστούν», πρόσθεσε.

«Είμαστε στη διάθεση των μαροκινών αρχών και τις εμπιστευόμαστε να οργανώσουν την ανταπόκριση με τον τρόπο που πιστεύουν ότι είναι καλύτερο», σημείωσε η υπουργός αφήνοντας στην άκρη τις εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Δύσκολες οι σχέσεις Γαλλίας – Μαρόκου

Οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Μαρόκου είναι δύσκολες από τότε που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επεδίωξε την προσέγγιση με την Αλγερία. Εδώ και μήνες δεν υπάρχει Μαροκινός πρεσβευτής στη Γαλλία και η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο Μαρόκο δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.

Η Γαλλίδα υπουργός, ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι οι σχέσεις κάθε άλλο παρά τεταμένες είναι, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος Μακρόν είχε επικοινωνήσει «πολλές φορές» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με τον βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ ΣΤ’.

«Πολλές ΜΚΟ βρίσκονται ήδη εκεί για να βοηθήσουν τον πληθυσμό»

Η ίδια η Κολονά μίλησε εκτενώς με τον Μαροκινό ομόλογό της την Κυριακή. «Όλες οι επαφές γίνονται σε όλα τα επίπεδα. Ας το αφήσουμε αυτό (την ένταση) στην άκρη. Οι άνθρωποι υποφέρουν. Οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια», κατέληξε.

Η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας ανακοίνωσε επίσης ενίσχυση 5 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθηθούν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που αυτή τη στιγμή βρίσκονται «επί του πεδίου». Αυτή η οικονομική βοήθεια αποδεσμεύεται μέσω των αποθεματικών κεφαλαίων του υπουργείου Εξωτερικών ώστε «να μπορούν να εργαστούν επί του πεδίου οι μκο που βρίσκονται εκεί».

«Πολλές» μκο από διάφορες χώρες είναι «ήδη εκεί για να βοηθήσουν τον πληθυσμό» που επλήγη από αυτόν τον σεισμό ο οποίος άφησε πίσω του περισσότερους από 2.100 νεκρούς και τουλάχιστον 2.400 τραυματίες σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό, υπογράμμισε η υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ