Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, την Τρίτη 12 ή την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεία αρμόδιων υπουργών επιδιώκοντας να διεκδικήσει οικονομικό πακέτο βοήθεια των νοικοκυριών, αγροτών και επιχειρήσεων της Θεσσαλίας που καταστράφηκαν από την κακοκαιρία Daniel.

Πηγές του ΟΤ, θέλουν σίγουρα τον πρωθυπουργό να συνοδεύει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος έχει αναλάβει και την προεταοιμασία του πλαισίου διεκδίκησης του οικονομικού πακέτου στήριξης από τα ταμεία της Ε.Ε.

Με φον ντερ Λάιεν

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην οποία και θα περιγράψει, με βάση και την επιστολή που έστειλε την περασμένη εβδομάδα, την κατάσταση στη Θεσσαλία αλλά και θα ζητήσει την κινητοποίηση κοινοτικών πόρων για την περιοχή.

Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει ενισχύσεις για την ανακούφιση του πληθυσμού, αλλά και πόρους από τα κοινοτικά προγράμματα για έργα υποδομής.

Αντίστοιχες συναντήσεις θα υπάρξουν μεταξύ των αρμόδιων υπουργών και Επιτρόπων.

Ενισχύσεις και έργα

Το πλαίσιο διεκδίκησης της ελληνικής κυβέρνησης έχει να κάνει αφενός με ενισχύσεις για την ανακούφιση του πληθυσμού, την ανακατασκευή των κατοικιών τους και των επιχειρήσεων και αφετέρου με την ανακατεύθυνση πόρων από τα κοινοτικά προγράμματα για έργα υποδομής στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο στοχεύουν στο Ταμείο Αλληλεγγύης για την παροχή οικονομικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων στους κατοίκους της Θεσσαλίας αλλά και στο Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Ιδίως ως προς τα δύο κοινοτικά προγράμματα, λένε οι πληροφορίες του ΟΤ, η κυβέρνηση θα ζητήσει την αναγκαία ευελιξία ώστε να μεταφερθούν πόροι από επιχειρησιακά προγράμματα σε άλλα που σχετίζονται με έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά και έργα υποδομών και σιδηροδρόμων.

Master Plan

Οι πληροφορίες του ΟΤ θέλουν την κυβέρνηση να έχει εκκινήσει ήδη και τις διαδικασίες εκπόνησης master plan με ταχύτατους ρυθμούς για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, στα πρότυπα του αντίστοιχου της Β. Εύβοιας.

Αρμόδιος αξιωματούχος λέει στον ΟΤ, πως τα αναγκαία έργα που πρέπει να γίνουν και ιδίως εκείνα των αντιπλημμυρικών θα γίνουν με οργανωμένο και συνεκτικό τρόπο.

Οι υποδομές που κατεστράφησαν και τα νέα έργα υποδομών θα γίνουν με ενιαίο και οργανωμένο κεντρικό σχέδιο (master plan).

Οι όποιοι σχεδιασμοί και υλοποίηση των έργων και κυρίως οι αποζημιώσεις των κατοίκων επιδιώκεται να γίνουν με ταχύτατους ρυθμούς, σημειώνουν οι ίδιες πηγές στον ΟΤ.

Πηγή: ΟΤ