Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι προσπάθειες όλων των διασωστικών ομάδων για τον απεγκλωβισμό των πολιτών στη Θεσσαλία.

Στο χωριό Γιαννούλη, στη Λάρισα οι διασώστες καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες να απεγκλωβίσουν κόσμο από ταράτσες και υψηλά σημεία ενώ η στάθμη του Πηνειού ολοένα και ανεβαίνει.

Σήμερα το πρωί έγιναν άλλοι επτά απεγκλωβισμοί πολιτών οι οποίοι, κατάφεραν να φτάσουν σε ασφαλές μέρος, έχοντας παραμείνει για πολλές μέρες χωρίς νερό, ρεύμα και φαγητό.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την επιχείρηση απεγκλωβισμού πολιτών. Όπως ανέφερε, οι επιχειρήσεις πραγματοποιούνται σε δύο μέτωπα ενώ μεγάλες είναι οι δυσκολίες με τον Πηνειό στη Λάρισα.

Από την αρχή της κακοκαιρίας έχουν γίνει περισσότερες από 2.850 διασώσεις πολιτών και η Πυροσβεστική έχει δεχτεί πάνω από 7.800 κλήσεις για συμβάντα.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, επίσημα καταγεγραμμένα υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται στα χωριά γύρω από την Καρδίτσα, από τον Παλαμά και προς τα Τρίκαλα. «Δεν είναι αγνοούμενοι, είναι εγκλωβισμένοι», ξεκαθάρισε.

«Μεγάλες δυσκολίες με τον Πηνειό στη Λάρισα»

«Βρισκόμαστε στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», είναι στα 5-6 χιλιόμετρα από τον Παλαμά Καρδίτσας, σε μια γιγαντιαία επιχείρηση έκτασής περίπου 750.000 και πλέον στρεμμάτων. Είναι μία πολύ μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής σε συνεργασία με τον Ελληνικό Στρατό και την ΕΛ.ΑΣ., το Λιμενικό Σώμα και εκατοντάδες εθελοντές οι οποίοι συνδράμουν στις επιχειρήσεις μας, καθώς και η τοπική αυτοδιοίκηση της Θεσσαλίας είναι δίπλα μας από την πρώτη στιγμή», είπε αρχικά ο κ. Αρτοποιός.

«Η επιχειρησιακή μας πραγματικότητα αφορά σε δύο μέτωπα: Το ένα είναι περιμετρικά της Καρδίτσας και φτάνει στα σύνορα με το πρώτο χωριό των Τρικάλων και το άλλο μεγάλο κομμάτι που είναι αρκετά ανησυχητικό. Αυτό γιατί, παρόλο που έχουν κοπάσει τα καιρικά φαινόμενα, οι συνέπειες των έντονων και με μεγάλη διάρκεια καιρικών φαινομένων, έχουμε μεγάλες δυσκολίες με τον Πηνειό στη Λάρισα. Όλη τη νύχτα οι Πυροσβέστες μας ήταν με σωσίβιες λέμβους, σε περιοχές για παράδειγμα στη Γιάννουλη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τους αγνοούμενους και τους εγκλωβισμένους, ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε πως, «επίσημα καταγεγραμμένα υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται στα χωριά γύρω από την Καρδίτσα, από τον Παλαμά και προς τα Τρίκαλα. Δεν είναι αγνοούμενοι είναι εγκλωβισμένοι, η επίσημη καταγραφή για αγνοούμενους είναι 6. Από την αρχή της κακοκαιρίας έχουν γίνει περισσότερες από 2.850 διασώσεις πολιτών και έχουμε λάβει πάνω από 7.800 κλήσεις για συμβάντα. Οι νεκροί έως τώρα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι 10. Θα μπούμε σε όλα σπίτια και θα ανοίξουμε όλες τις πόρτες, είτε έχουν αναζητηθεί είτε όχι, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές».

«Στο κέντρο της Λάρισας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ωστόσο περιμετρικά τα νερά έχουν φτάσει 2-2,5 μέτρα. Ο Πηνειός βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο. Οι παρεκκλίσεις είναι στις στροφές του ποταμού και εκεί περιμέναμε το πρόβλημα, παρακολουθούμε και την ροή  στην κοίτη του ποταμού και η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς, είναι τεράστιο το πεδίο επιχειρήσεων», κατέληξε.