Παρά το γεγονός ότι η αντεπίθεση του Κιέβου φαίνεται να κερδίζει έδαφος, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μία αιφνιδιαστική κίνησε, ανακοίνωσε αργά την Κυριακή την απόφασή του να αντικαταστήσει τον υπουργό Άμυνας της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με  το Politico, η αποχώρηση του Ολέξιι Ρεζνίκοφ ως αρχηγού άμυνας σηματοδοτεί την μεγαλύτερη αλλαγή στον στενό κύκλο του Ζελένσκι από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022. Και έρχεται καθώς η ουκρανική κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες για να αντιμετωπίσει επιθετικά τις καταγγελίες διαφθοράς που αφορούν στρατιωτικούς αξιωματούχους .

Νέα προσέγγιση

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα την Κυριακή το βράδυ, ο Ουκρανός ηγέτης ανακοίνωσε ότι ο Ρέζνικοφ θα αντικατασταθεί στη θέση του υπουργού Άμυνας από τον Ρουστέμ Ουμέροφ, επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας της χώρας.

«Ο Ρέζνικοφ πέρασε περισσότερες από 550 ημέρες πολέμου πλήρους κλίμακας», είπε ο Ζελένσκι. «Πιστεύω ότι το υπουργείο χρειάζεται τώρα νέες προσεγγίσεις και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης, τόσο με τον στρατό, όσο και με την κοινωνία συνολικά».

Φήμες

Σύμφωνα με το Politico, εδώ και εβδομάδες ακουγόταν ότι οι μέρες του Ρέζνικοφ ήταν μετρημένες. Η αξιοπιστία του δέχθηκε πλήγμα εξαιτίας ενός αριθμού σκανδάλων εν καιρώ πολέμου στο Υπουργείο Άμυνας, στα οποία αξιωματούχοι κατηγορήθηκαν για κερδοσκοπία. Ενώ ο Ρέζνικοφ δεν ενεπλάκη ποτέ, οι αποκαλύψεις αποτέλεσαν ένα μελανό σημείο όχι μόνο για το υπουργείο του , αλλά και για τον ίδιο προσωπικά.

Ο Ζελένσκι κάλεσε το κοινοβούλιο της χώρας να εγκρίνει την απόφαση το συντομότερο δυνατό.

Ο Ρέζνικοφ υπήρξε ένα από τα πιο εξέχοντα πρόσωπα της στρατιωτικής ηγεσίας της Ουκρανίας από την εισβολή της Ρωσίας και ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη για να παρακολουθήσει τις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ.

Το να έχει μια θέση στο τραπέζι για τις συζητήσεις του ΝΑΤΟ τους τελευταίους 18 μήνες τον έφερε σε στενή επαφή με τους αρχηγούς άμυνας σε όλη τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν. Οι δυο τους μιλούν τακτικά τηλεφωνικά και συγκεντρώνονται προσωπικά στις μηνιαίες συναντήσεις της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, όπου ένας συνασπισμός 50 χωρών αποφασίζει τι νέα όπλα θα στείλει στο Κίεβο.

Η επόμενη συνεδρίαση της ομάδας πιθανότατα θα γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου και ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα κινηθεί το ουκρανικό κοινοβούλιο, θα μπορούσε να είναι η πρώτη φορά που ο Ουμέροφ θα λάβει μέρος στη συνάντηση υψηλού επιπέδου με τους υπουργούς Άμυνας.

Το ταξίδι στο Πεντάγωνο

Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, ο Ρέζνικοφ επρόκειτο να πετάξει στις ΗΠΑ στις αρχές αυτού του μήνα για μια συνάντηση με τον Όστιν στο Πεντάγωνο, και επαφές με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων αμερικανικών αμυντικών βιομηχανιών για να συζητήσουν αγορές και παραδόσεις νέου εξοπλισμού.