Ως «απατεώνας» και «ψεύτης», χαρακτηρίστηκε ο  Άντονι Φάουτσι από χρήστες του Twitter, αφού παραδέχθηκε, σε συνέντευξη του στο CNN, ότι δεν υπάρχουν πλέον στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η χρήση της μάσκας βοήθησε να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας.

Όλα άρχισαν όταν ο Άντονι Φάουτσι κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με την μελέτη Cohrane, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι μάσκες κατά του κοροναϊού δεν είναι αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, ο πρώην επικεφαλής επιδημιολόγος του Λευκού Οίκου, ανέφερε πως «Όταν μιλάμε για την επίδραση της μάσκας στον περιορισμό της επιδημίας ή της πανδημίας στο σύνολό της, τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της είναι λιγότερο ισχυρά».

Συνέχισε δε λέγοντας ότι υπάρχουν άλλες μελέτες που δείχνουν σε ατομικό επίπεδο, δηλαδή για μεμονωμένα άτομα, πως η μάσκα συμβάλλει στην προστασία από τον κοροναϊό.

Πώς αντέδρασε το Twitter στις δηλώσεις Φάουτσι

Τι δείχνει η μελέτη Cohrane

Η μελέτη Cochrane, με επικεφαλής 12 ερευνητές από αξιόλογα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, συνέκρινε τη χρήση ιατρικών/χειρουργικών μασκών με τη μη χρήση μασκών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «η χρήση μάσκας μπορεί να έχει μικρή έως καμία διαφορά αναλογικά με το πόσοι άνθρωποι προσβλήθηκαν από γριπώδη νόσο/ασθένεια που μοιάζει με Covid 19 (εννέα μελέτες- 276.917 άτομα)- και πιθανώς έχει μικρή ή καμία διαφορά στο πόσοι άνθρωποι έχουν γρίπη/Covid 19 που επιβεβαιώνεται με εργαστηριακή εξέταση (έξι μελέτες- 13.919 άτομα)».

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τις ιατρικές/χειρουργικές μάσκες με τις αναπνευστικές συσκευές N95 (ή αναπνευστικές συσκευές P2, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη).

Διαπίστωσαν ότι «η χρήση μασκών N95/P2 πιθανόν να έχει μικρή έως καμία διαφορά σχετικά με το πόσοι άνθρωποι έχουν επιβεβαιωμένη γρίπη (πέντε μελέτες- 8407 άτομα)- και μπορεί να έχει μικρή έως καμία διαφορά αναλογικά με το πόσοι άνθρωποι κολλάνε μια ασθένεια που μοιάζει με γρίπη (πέντε μελέτες- 8407 άτομα), ή μια αναπνευστική ασθένεια (τρεις μελέτες- 7799 άτομα)».

Τέλος, η μελέτη αυτή πήρε δείγμα από συμμετέχοντες από χώρες όλων των εισοδηματικών επιπέδων.