Εντύπωση και θαυμασμό προκαλούν οι εικόνες με τα ακροβατικά και τους ελιγμούς των αεροσκαφών που συμμετέχουν στο 11ο Athens Flying Week, το οποίο έκανε πρεμιέρα σήμερα Σάββατο στις 12 στο αεροδρόμιο της Τανάγρας και θα συνεχιστεί και αύριο, Κυριακή.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αεροπορικό σόου των Βαλκανίων με τους πιστούς να δηλώνουν δυναμικό παρών για ακόμη μία χρονιά.

Η σημαντικότερη συμμετοχή στη φετινή Athens Flying Week 2023, όπως μπόρεσαν να διαπιστώσουν και όσοι παραβρέθηκαν στην πρώτη δοκιμαστική επίδειξή της, είναι το εντυπωσιακό αμερικανικό μαχητικό F-35.

Η κυβερνήτης του Κριστίν «Μπίο» Γουλφ (Christine «Beo» Wolfe σ.σ. λογοπαίγνιο για να θυμίζει τον Beowolf της αγγλοσαξωνικής παράδοσης) έδωσε ένα εκπληκτικό δείγμα της άψογης συμπεριφοράς του αεροσκάφους, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα στον κόσμο και ίσως αποτελέσει σε σύντομο μέλλον απόκτημα και της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι πτητικές του δυνατότητες άφησαν άφωνους τους παρευρισκόμενους, που με ενθουσιασμό και δέος παρακολούθησαν την άψογη επίδειξη της Αμερικανίδας πιλότου.

Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Κριστίν «Μπίο» δήλωσε για την εμπειρία του να πετάς ένα F-35: «Είναι ένα ευχάριστο αεροσκάφος για να πετάς. Δεν πετάς μόνο με την τελευταία τεχνολογία αιχμής, αλλά είναι και ένα εκπληκτικό αεροσκάφος για να πραγματοποιείς μία επίδειξη και να το δείχνεις στον κόσμο – είναι συνάμα μία εμπειρία που σε διασκεδάζει, αλλά ταυτόχρονα σε ανταμείβει».

Όσον αφορά τις μέχρι στιγμής εντυπώσεις της από την ατμόσφαιρα στην Τανάγρα, η Αμερικανίδα πιλότος δήλωσε: «Είναι καταπληκτική. Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι εγώ και η ομάδα μου στην Ελλάδα και είναι υπέροχο να βλέπεις να πετούν τα αεροσκάφη, να τα βλέπεις να απογειώνονται και να προσγειώνονται σε ελληνικό έδαφος, μιας κι εσείς έχετε συμμετοχή. Είναι υπέροχο να δεις τις αντιδράσεις του κόσμου το Σαββατοκύριακο και θα χαρώ για την επίδειξη του Σαββάτου και της Κυριακής». Αναφορικά με το ποια περιμένει να είναι η αντίδραση του κοινού, η κυβερνήτης Γουλφ δήλωσε: «Θα δούμε. Πιστεύω πως θα είναι ωραία. Είναι μεν ένα θορυβώδες αεροσκάφος, αλλά είναι ευκολοχείριστο, συνεπώς θα προσπαθήσουμε να στήσουμε μία καλή επίδειξη για 15 λεπτά, να ενθουσιάσουμε τον κόσμο – αλλά πιστεύω πως οι αντιδράσεις θα είναι καλές».

Υπερθεματίζοντας στο καλωσόρισμά της, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Πάνος Ποδηματάς τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είναι τιμή μας να έχουμε  την ‘Μπίο’ και την ομάδα της για πρώτη φορά μαζί μας στην Ελλάδα. Θα συμμετέχουν μόλις σε τρεις επιδείξεις στην Ευρώπη αυτόν τον μήνα, τούτο το έτος, συνεπώς είμαστε ενθουσιασμένοι που είμαστε μία από τις τρεις. Είμαστε χαρούμενοι. Όλη η ομάδα της είναι καταπληκτική, όπως επίσης εκπληκτική είναι και η ομάδα που έφερε τα αεροσκάφη από τη Βρετανία. Είμαστε χαρούμενοι για την δοκιμαστική επίδειξη, όλοι έμειναν κατενθουσιασμένοι κι όλοι είναι ενθουσιασμένοι που θα δουν την επίδειξη αύριο (Σάββατο) και την Κυριακή».