Τρεις Ουκρανοί στρατιωτικοί πιλότοι, συμπεριλαμβανομένου ενός με το παρατσούκλι «Juice», ο οποίος έκανε εκστρατεία στις ΗΠΑ για την προμήθεια F-16, σκοτώθηκαν την Παρασκευή όταν δύο εκπαιδευτικά αεροσκάφη μάχης συγκρούστηκαν σε ατύχημα πάνω από μια περιοχή δυτικά του Κιέβου, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική αεροπορία.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μεταξύ των τριών ανδρών ήταν ο Andriy Pilshchykov, «ένας Ουκρανός αξιωματικός, ένας από αυτούς που βοήθησαν πολύ το κράτος μας».

Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται καθώς η αεροπορία ανέφερε ότι δεν υπήρχε ένδειξη για ρωσική εμπλοκή. Ωστόσο, το περιστατικό αναδεικνύει τους κινδύνους για τους Ουκρανούς πιλότους που συχνά αναγκάζονται να βασίζονται σε παλιά σοβιετικά αεροσκάφη που δεν θα ήταν σε χρήση αν δεν ήταν ο πόλεμος.

To έργο του Pilshchykov

Γνωρίζοντας άπταιστα αγγλικά, ο Pilshchykov ήταν ένας από τους δύο πιλότους που πήγαν στην Ουάσιγκτον το περασμένο καλοκαίρι για να συναντήσουν μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ και να ασκήσουν πίεση για αεροπλάνα F-16 για την Ουκρανία και εμφανιζόταν τακτικά σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για να προωθήσει την θέση της χώρας.

Η εκτεταμένη προσπάθεια λόμπι τελικά πέτυχε νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν η Δανία και η Ολλανδία δήλωσαν ότι θα προμηθεύονταν τα τζετ. Εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας είπε ότι είναι πεπεισμένος ότι η Ουκρανία θα καταλήξει τελικά με 120 F-16, με το πρώτο πιθανό να πετά πάνω από τον ουρανό της χώρας στις αρχές του επόμενου έτους.

Ωστόσο, το ατύχημα στέρησε την ευκαιρία από τον Pilshchykov. «Δεν μπορείτε καν να φανταστείτε πόσο ήθελε να πετάξει ένα F-16», έγραψε στο Διαδίκτυο ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ.

Το παρατσούκλι του Pilshchykov, «Juice», του δόθηκε από Αμερικανούς πιλότους κατά τη διάρκεια μιας κοινής εκπαιδευτικής άσκησης επειδή δεν έπινε αλκοόλ.

Οι άλλοι νεκροί πιλότοι είναι οι Maj Vyacheslav Minka και Maj Sergey Prokazin. «Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων. Αυτή είναι μια οδυνηρή και ανεπανόρθωτη απώλεια για όλους μας», δήλωσε η Πολεμική Αεροπορία.

Μέχρι τώρα, η μικρή αεροπορία της Ουκρανίας βασιζόταν σε παλιά μαχητικά αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής, όπως το MiG-29, με το οποίο πέταγε ο Pilshchykov.