«Πατέρας» και «αδελφός» ήταν ο αρχηγός της Wagner για πολλούς κατοίκους της Αγίας Πετρούπολης, που απέτισαν φόρο τιμής στον Γεβγκένι Πριγκόζιν στην Ρωσία, ο οποίος θεωρείται νεκρός μετά από ένα μυστηριώδες αεροπορικό δυστύχημα.

Η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας Ροσαβιάτια τόνισε πως ο Πριγκόζιν επέβαινε μαζί με άλλους εννέα ανθρώπους σε ιδιωτικό αεροσκάφος, που εκτελούσε πτήση από τη Μόσχα προς την Αγία Πετρούπολη και κατέπεσε στην περιφέρεια Τβερ, χωρίς να επιζήσει κανείς.

Ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο «προδότης» κατά τον Ρώσο πρόεδρο μετά την ανταρσία της 23ης-24ης Ιουνίου, διατηρεί κάποια δημοφιλία στην Ρωσία.

Η οργάνωση που ίδρυσε και της οποίας ηγήθηκε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, η παραστρατιωτική Wagner, φημίζεται ότι είναι αδίστακτη και βάναυση, αλλά και αποτελεσματική ιδίως στην Ουκρανία.

Ο 62χρονος «σεφ του Πούτιν», γνωστός για το υβρεολόγιό του, τον αδυσώπητο εθνικισμό του και τα πυρά κατά της ανίκανης ρωσικής στρατιωτικής ελίτ, όπως συνεχώς την περιέγραφε, είχε γίνει αγαπητός για κάποιους.

Στη σκιά τού γυάλινου κτιρίου όπου η Wagner έχει τα κεντρικά της γραφεία στη ρωσική πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα, υποστηρικτές του Πριγκόζιν περνούσαν σήμερα, Πέμπτη, για να καταθέσουν κόκκινα γαρίφαλα, τριαντάφυλλα ή διακριτικά με το σύμβολο της νεκροκεφαλής – το λογότυπο της ένοπλης οργάνωσης.

«Όπως ο Ντε Γκωλ»

Κανείς από όσους πέρασαν σήμερα από εκεί, δεν ανέφεραν την ανταρσία του, το γεγονός ότι ο Πούτιν τον αποκήρυξε, ούτε τα πιθανά αίτια της συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε τον ίδιο με στενούς του συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένου του επιχειρησιακού αρχηγού της Wagner, Ντμίτρι Ούτκιν.

Από την άλλη, οι περαστικοί μιλούν με χαρά για την οιονεί στοργή που νιώθουν γι’ αυτόν τον πολέμαρχο, που πέρασε από τις σοβιετικές σωφρονιστικές αποικίες, στη συνέχεια έφτιαξε περιουσία στον κλάδο της εστίασης, προτού υπηρετήσει το Κρεμλίνο στα πεδία των μαχών και ηγηθεί εκστρατειών διαδικτυακής παραπληροφόρησης.

Ο Πάβελ Ζαχάροφ, επιχειρηματίας, συνέκρινε τον Πριγκόζιν με τον Σαρλ Ντε Γκωλ.

«Είναι φρικτό. Όταν στη Γαλλία πέθανε ο Σαρλ Ντε Γκωλ, είπαν ότι η Γαλλία έμεινε ορφανή. Για μένα, από χθες το βράδυ, η Ρωσία είναι ορφανή», δήλωσε ο 36χρονος άνδρας.

«Κόκκινο πανί» ο θάνατός του;

Φορώντας ένα κασκέτο με νεκροκεφαλή και τη ρωσική σημαία, ο Ιγκόρ, ένας 42χρονος μηχανικός, λέει ότι και αυτός νιώθει ορφανός:

«Είναι σαν να χάνεις έναν πατέρα. Ήταν τα πάντα για εμάς, ακόμα περιμέναμε τι θα έλεγε ο θείος Ζένια» (υποκοριστικό του ονόματος Γεβγκένι ).

Η Νατάλια, μια γυναίκα 31 ετών, έφτασε με ποδήλατο για να αφήσει μια ανθοδέσμη. Λέει ότι νιώθει σαν να έχασε ένα αγαπημένο της πρόσωπο.

«Για εμάς, ήταν φίλος, αδερφός. Νομίζω ότι για όλους τους στρατιώτες είναι μια πολύ σημαντική στιγμή», τόνισε.

Καθώς τα σενάρια για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε τον Πριγκόζιν πληθαίνουν, η Νατάλια φοβάται ότι ο θάνατός του μπορεί να αποσταθεροποιήσει την Ρωσία και να προκαλέσει δυσαρέσκεια.

«Ελπίζω, για την κοινωνία μας, αυτό να μην μετατραπεί σε κόκκινο πανί που κουνιέται μπροστά σε έναν ταύρο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ