Συνεχίζει την προκλητική ρητορική η Τουρκία για την Κύπρο, με αφορμή την πρωτοφανή επίθεση Τουρκοκυπρίων εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη «νεκρή γραμμή» στην Πύλα, που ξεσήκωσε διεθνείς αντιδράσεις.

Αυτή τη φορά, ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Δευτέρα, έκανε λόγο για «επέμβαση των στρατιωτών της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο κυρίαρχο έδαφος της τδβκ».

«Ως Τουρκία, διαδραματίζουμε άλλοτε διαμεσολαβητικό και άλλοτε διευκολυντικό ρόλο σε περιφερειακές και παγκόσμιες κρίσεις. Όπως τονίζουμε πάντα, δεν έχουμε βλέψεις για τη γη, την κυριαρχία ή το πετρέλαιο κανενός. Είμαστε ένα έθνος χωρίς το στίγμα της αποικιοκρατίας στα χιλιάδες χρόνια της ιστορίας του», ανέφερε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στη συνέχεια, ισχυρίστηκε ότι «η φυσική επέμβαση των στρατιωτών της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο κυρίαρχο έδαφος της τδβκ την περασμένη Παρασκευή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ανθρωπιστικό να εμποδίζονται οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Πύλα από το να έχουν πρόσβαση στην πατρίδα τους».

«Η ειρηνευτική δύναμη έβλαψε την ήδη πληγωμένη φήμη της»

Ο Ερντογάν υποστήριξε πως «η ειρηνευτική δύναμη, τόσο με τη φυσική της επέμβαση εναντίον των κατοίκων του χωριού, όσο και με τις ατυχείς δηλώσεις που έκανε μετά την επέμβαση, έριξε σκιά στην αμεροληψία της και έβλαψε περαιτέρω την ήδη πληγωμένη φήμη της».

Επιπλέον, πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι «λόγω αυτών των συμπεριφορών, οι οποίες είναι ασύμβατες με το διεθνές δίκαιο, η ένταση στην περιοχή δυστυχώς κλιμακώθηκε και πάλι. Σίγουρα δεν βρίσκουμε αυτή την παρέμβαση καλόπιστη. Ως εγγυήτρια χώρα, θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι δεν θα συναινέσουμε στην ανομία στο νησί, ιδιαίτερα στη νεκρή ζώνη».

Η αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ακόμα ότι «σίγουρα δεν βρίσκουμε αυτή την παρέμβαση καλόπιστη, σε μια περίοδο που προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τους γείτονές μας», σε μία έμμεση αναφορά στην Ελλάδα, ενώ δήλωσε πως «η τδβκ θα πάρει τη θέση που της αρμόζει στη διεθνή σκηνή με τα γιγαντιαία έργα που υλοποιούμε».

Τέλος, ανέφερε πως ο οργανισμός τουρκικών κρατών «αγκάλιασε την τδβκ με τη συνταγματική της ονομασία στη Σαμαρκάνδη τον περασμένο Νοέμβριο. Υπάρχουν χώρες που ετοιμάζονται να ανοίξουν γραφεία εκπροσώπησης στην τδβκ. Η δήλωση της ΕΕ σχετικά με αυτές τις εξελίξεις είναι πολύ ατυχής. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι να διασφαλιστεί η ισότιμη κυριαρχία και το ισότιμο διεθνές καθεστώς της τδβκ».