Ρώσος στρατηγός που γνώριζε τα μυστικά του παλατιού που διαθέτει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μαύρη Θάλασσα, πέθανε μυστηριωδώς μέσα στη φυλακή. Αν και ο  στρατηγός Γκενάντι Λόπιρεφ (Gennady Lopyrev) την Κυριακή αισθανόταν καλά, την Δευτέρα αρρώστησε και κατέληξε. Οι γιατροί που τον εξέτασαν του είπαν ότι είχε προηγουμένως αδιάγνωστη λευχαιμία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της Daily Mail, o στρατηγός φυλακίστηκε για δέκα χρόνια, το 2017, από στρατιωτικό δικαστήριο, κατηγορούμενος για δωροδοκία και παράνομη κατοχή πυρομαχικών – κατηγορίες που πάντα αρνιόταν. Παρά ταύτα υπάρχουν υποψίες για δηλητηρίαση, ιδιαίτερα αν συνυπολογίσει κανείς ότι ο στρατηγός είχε δικαίωμα αποφυλάκισης υπό όρους.

Γνώριζε τα πάντα για το παλάτι του Πούτιν

Υπηρετώντας στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας [FSO], επέβλεψε προσωπικά την κατασκευή του γιγαντιαίου παλατιού Gelendzhik Palace του Πούτιν στην κορυφή του βράχου, μια ιδιωτική κατοικία που φέρεται να χτίστηκε με κρατικά χρήματα. Ήταν επίσης υπεύθυνος για την επίσημη κατοικία του δικτάτορα Bocharov Ruchei στο Σότσι.

Μέχρι τη φυλάκισή του ήταν ένας από τους στενότερους συνεργάτες ασφαλείας του Πούτιν και εθεάθη με τον Ρώσο πρόεδρο και τον τότε Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ στη Μόσχα το 2002. Η είδηση αυτή έρχεται την ώρα που ένας άλλος Ρώσος στρατηγός, ο οποίος ηγήθηκε της εισβολής στην Ουκρανία μέχρι να εκκαθαριστεί από τον Πούτιν, γνώρισε επίσης ένα ύποπτο ξαφνικό τέλος αυτή την εβδομάδα.

«Δεν μπορούσε να αναπνεύσει»

Αφού ήταν υγιής την Κυριακή όταν μίλησε με τον γιο του Αλεξάντερ, ο στρατηγός Λόπιρεφ αρρώστησε ξαφνικά τη Δευτέρα παραπονούμενος για δυσκολίες στην ομιλία και στην αναπνοή, ανέφερε το κανάλι Telegram VChK-OGPU.

‘Δεν μπορούσε να αναπνεύσει και είχε βραχνή φωνή’, ανέφερε το κανάλι παρομοιάζοντας τα συμπτώματα με εκείνα του εχθρού του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος δηλητηριάστηκε με νευροπαραλυτικό παράγοντα Novichok.

Διεγνώσθη με λευχαιμία

Ο Λοπίρεφ μεταφέρθηκε τη Δευτέρα σε δύο νοσοκομεία. Είπε στον γιο του Αλεξάντερ μέσω τηλεφώνου: «Με πήγαν πρώτα στο Skopin [νοσοκομείο] και δεν βρήκαν τίποτα πειστικό. Τώρα με έφεραν στο περιφερειακό νοσοκομείο του Ryazan και είπαν ότι έχω λευχαιμία.»

Ο γιος είπε: «Μα η λευχαιμία δεν είναι καρκίνος… Σίγουρα δεν θα μπορούσε να σε κολλήσει μέσα σε δύο μέρες;». Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, ο γιος του είπε: «Μίλησα επίσης με τον επικεφαλής της ιατρικής τους μονάδας, ο οποίος είπε ότι ο έλεγχος της καρδιάς του επέστρεψε φυσιολογικός και οι πνεύμονες ήταν καθαροί.

«Είναι δύσκολο να πω τι ακριβώς συνέβη. Ετοιμαζόμασταν να υποβάλουμε αίτηση για την αποφυλάκισή του, γιατί είχε έρθει η ώρα [να υποβάλει αίτηση]… Και τώρα αυτό το τηλεφώνημα [για να πούμε ότι πέθανε]. ‘Είναι όλα πολύ περίεργα και πολύ γρήγορα.»

Σε εξαιρετική φυσική κατάσταση ο στρατηγός – Μέσα σε μία μέρα αρρώστησε

Ο πατέρας του ήταν εξαιρετικά γυμνασμένος και έκανε συστηματικά γυμναστική όσο βρισκόταν υπό κράτηση, ισχυρίστηκε ο Αλέξανδρος. «Όλα ήταν μια χαρά την Κυριακή», είπε. ‘Είχαμε μια συνομιλία μέσω καρτοτηλεφώνου, δεν υπήρξε ούτε ένα παράπονο για την υγεία του.»

«Η φωνή του ήταν ενεργητική, μιλούσε για τα συνηθισμένα του αθλήματα όπως η γυμναστική και οι διατάσεις. Κάθε μέρα περπατούσε 15 χιλιόμετρα [9 μίλια].» και συνέχισε λέγοντας «Τη Δευτέρα τηλεφώνησε με τη φωνή του να ακούγεται ξαφνικά βραχνή. Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας… τηλεφώνησε από το [νοσοκομείο στο] Ριαζάν, λέγοντας ότι αισθανόταν πολύ άσχημα… είπε ότι δυσκολευόταν να αναπνεύσει.»

Δείτε το βίντεο