Την δήλωση έκανε, την Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023, ο επικεφαλής των στρατευμάτων ακτινοβολίας, χημικής και βιολογικής άμυνας του Ρωσικού Στρατού, υποστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματικό, τον Ιούλιο, ο Λευκός Οίκος ίδρυσε το Γραφείο Πολιτικής Ετοιμότητας και Αντίδρασης για Πανδημία, με επικεφαλής τον Ειδικό Βοηθό του Προέδρου και Ανώτερο Διευθυντή για τη Παγκόσμια Ασφάλεια Υγείας και Βιοασφάλεια στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, τον απόστρατο στρατηγό της Πολεμικής Αεροπορίας Paul Friedrichs .

«Οι τομείς προτεραιότητας αυτού του τμήματος περιλαμβάνουν εργασίες για τη δημιουργία εμβολίων και φαρμάκων για την αναστολή των ιών και των γενετικά τροποποιημένων παραλλαγών τους, καθώς και την εισαγωγή προηγμένων τεχνολογιών στη βιοπαραγωγή.

Έτσι, οι ΗΠΑ, όπως και το 2019, άρχισαν να προετοιμάζονται για μια νέα πανδημία με την εφαρμογή αναζήτησης μεταλλάξεων ιών», είπε ο Κιρίλοφ στους δημοσιογράφους.

Οι ΗΠΑ μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τις λεγόμενες αμυντικές βιοτεχνολογίες τους για επιθετικούς σκοπούς, καθώς και για σκοπούς παγκόσμιας διαχείρισης, δημιουργώντας καταστάσεις βιολογικής κρίσης, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Μολυσματικών Ασθενειών του Στρατού των ΗΠΑ πρόκειται να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στο πρόγραμμα βιολογικού πολέμου του Πενταγώνου, αποκάλυψε ο Κιρίλοφ.

Το ινστιτούτο ιδρύθηκε στο Fort Detrick με βάση μια εγκατάσταση ανάπτυξης βιοόπλων και αποτελεί σημαντικό μέρος του παγκόσμιου συστήματος βιολογικού ελέγχου.

Τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία επιβεβαίωσαν ότι αυτό το ίδρυμα εμπλέκεται στη συλλογή επικίνδυνων παθογόνων μικροοργανισμών σε διάφορες περιοχές του κόσμου, είπε ο Κιρίλοφ.

Πηγή: Sputnik