Νέος πονοκέφαλος για τον Ντόναλντ Τραμπ. Η δικαιοσύνη στην Τζόρτζια προχώρησε σε δίωξη κατά του πρώην προέδρου και άλλων 18 προσώπων για παράνομες προσπάθειες που φέρονται να έχουν καταβάλλει για να εξασφαλίσουν την ανατροπή του αποτελέσματος των εκλογών του 2020 σε αυτήν την πολιτεία – κλειδί.

Ο πρώην πρόεδρος επανέρχεται σήμερα καταγγέλλοντας ως «στημένο» το κατηγορητήριο. Ανέφερε «Εμένα μου φαίνεται στημένο» και πρόσθεσε «Γιατί δεν μου απήγγειλαν κατηγορίες πριν από δυόμισι χρόνια; Διότι ήθελαν να το κάνουν εν μέσω της πολιτικής μου εκστρατείας. Κυνήγι μαγισσών!»

Τέταρτη δίωξη για τον πρώην πρόεδρο – Ποιος είναι ο κίνδυνος που διατρέχει ο Τραμπ

Κατηγορούμενος σε ακόμα μία υπόθεση είναι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, την ώρα που διεξάγει εκστρατεία για την ανάκτηση της προεδρίας. Το εκτεταμένο κατηγορητήριο των 41 κατηγοριών, το οποίο εκδόθηκε από σώμα ενόρκων στην Ατλάντα, κατηγορεί τον ίδιο τον Τραμπ για 13 κατηγορίες και για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Εκτός από τον Τραμπ, οι εισαγγελείς του γραφείου του εισαγγελέα της κομητείας Φούλτον Φάνι Γουίλις απήγγειλαν κατηγορίες σε άλλους 18 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους καθώς και οι δικηγόροι του για τις εκλογές του 2020 Ρούντι Τζουλιάνι, Σίντνεϊ Πάουελ, Τζένα Έλις και Κένεθ Τσέσεμπρο.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Guardian, ο Τραμπ βρίσκεται ενώπιον ενός σημαντικού νομικού κινδύνου, καθώς σε αντίθεση με τις ομοσπονδιακές κατηγορίες που απαγγέλθηκαν από τον Τζακ Σμιθ, τον ειδικό σύμβουλο του υπουργείου Δικαιοσύνης, η υπόθεση της κομητείας Φούλτον θα εξελιχθεί σε πολιτειακό δικαστήριο. Αυτό σημαίνει ότι ο Τραμπ δεν θα μπορούσε να παρέμβει στην υπόθεση αν εκλεγεί πρόεδρος το επόμενο έτος, ούτε θα μπορούσε να δώσει χάρη στον εαυτό του.

Η πορεία της έρευνας της εισαγγελέως

Τους τελευταίους μήνες, το γραφείο του εισαγγελέα εντόπισε πολλαπλές παραβιάσεις του γενικού και πολιτειακού εκλογικού νόμου από τον Τραμπ και τους συνεργάτες του, καθώς προσπαθούσαν να υπονομεύσουν τις εκλογές του 2020, από την άσκηση πίεσης σε πολιτειακούς αξιωματούχους μέχρι την οργάνωση πλαστών πινάκων εκλεκτόρων και την παραβίαση των μηχανημάτων ψηφοφορίας.

Οι εισαγγελείς εξέτασαν αν υπήρχε πεδίο για να κατασκευάσουν εξ αρχής κατηγορίες για εκβιασμό, προσλαμβάνοντας εμπειρογνώμονες για τον νόμο Ρίκο (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) στη Τζόρτζια, ο οποίος είναι πιο επεκτατικός από τον αντίστοιχό νόμο που ισχύει σε ομοσπονδιακό επίπεδο και απαιτεί μόνο την απόδειξη ενός «αλληλένδετου σχεδίου δραστηριότητας» μιας εγκληματικής επιχείρησης. Το γραφείο του εισαγγελέα πέρασε περισσότερα από δύο χρόνια ερευνώντας τις προσπάθειες του Τραμπ να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020 στη Τζόρτζια και συνέστησε ένα ειδικό σώμα ενόρκων που έκανε πιο εύκολη την εξαναγκαστική λήψη στοιχείων από απείθαρχους μάρτυρες.

Πώς το δικαστικό σύστημα της Γεωργίας βοήθησε στην έρευνα

Σε αντίθεση με το ομοσπονδιακό σύστημα, οι ένορκοι στην πολιτεία της Τζόρτζια πρέπει να εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών όταν κλητεύουν έγγραφα και μαρτυρίες. Με τη χρήση ειδικού σώματος ενόρκων, οι εισαγγελείς μπορούν να συλλέγουν αποδεικτικά στοιχεία χωρίς την πίεση της απαγγελίας κατηγοριών. Το ειδικό σώμα ενόρκων στην έρευνα για τον Τραμπ άκουγε στοιχεία για περίπου επτά μήνες και πρότεινε την απαγγελία κατηγοριών σε περισσότερα από δώδεκα άτομα, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του πρώην προέδρου, όπως πρότεινε έντονα η πρόεδρός του σε συνεντεύξεις της σε πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η νομική ομάδα του Τραμπ ζήτησε τον περασμένο μήνα να ακυρώσει το έργο του ειδικού σώματος ενόρκων και να αποκλειστεί η Γουίλις από τη διαδικασία, αλλά το ανώτατο δικαστήριο της Τζόρτζια απέρριψε την αίτηση, κρίνοντας ότι ο Τραμπ δεν είχε «ούτε τα γεγονότα ούτε το νόμο που απαιτούνται για να δοθεί εντολή για την έκπτωση της κ. Γουίλις».

Όταν οι εισαγγελείς της υπόθεσης Τραμπ παρουσίασαν τελικά τα στοιχεία στο σώμα ενόρκων που συνεδρίαζε τη Δευτέρα και την Τρίτη, η διαδικασία εξελίχθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν και τουλάχιστον δύο μάρτυρες που είχαν προγραμματιστεί να καταθέσουν την Τρίτη, η κλήση τους μετατέθηκε κατά μία ημέρα. Η ταχεία παρουσίαση των ενόρκων προέκυψε αφού ο γραμματέας του δικαστηρίου φάνηκε να αναρτά κατά λάθος μια ελλιπή έκθεση του πινάκων που περιέγραφε μια σειρά από κατηγορίες εναντίον του Τραμπ λίγο μετά το μεσημέρι, παρόλο που είχαν προγραμματιστεί να καταθέσουν ακόμη περισσότεροι μάρτυρες.

Ποια είναι τα στοιχεία που έχουν συλλέξει εναντίον του

Κατά την διάρκεια των εκλογών του 2020, ο Ντόναλντ Τραμπ έχασε τη Γεωργία. Μετά τις εκλογές, ο πρώην πρόεδρος άσκησε πίεση για την ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στη Γεωργία, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ανατροπής των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Στις 2 Ιανουαρίου 2021, ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Μπραντ Ραφενσπέργκερ, τον Ρεπουμπλικανό που υπηρετεί ως κορυφαίος εκλογικός αξιωματούχος της Τζόρτζια, και του ζήτησε να ανατρέψει τις εκλογές. «Το μόνο που θέλω να κάνω είναι αυτό. Θέλω απλώς να βρω 11.780 ψήφους, που είναι περισσότεροι από ό,τι έχουμε, επειδή κερδίσαμε την πολιτεία», είπε ο Τραμπ στον Raffensperger στο τηλεφώνημα. Ο Raffensperger αρνήθηκε.

Το τηλεφώνημα έγινε την ώρα που ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένου του Ρούντι Τζουλιάνι, διέδιδαν εξωφρενικά ψέματα για τις εκλογές στη Γεωργία, προκειμένου να σπείρουν αμφιβολίες για τα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, ο Τζουλιάνι και άλλοι ενίσχυσαν το παραπλανητικό βίντεο παρακολούθησης από την State Farm Arena που, όπως ισχυρίστηκαν, έδειχνε εκλογικούς υπαλλήλους να βγάζουν ψηφοδέλτια κάτω από ένα τραπέζι και να τα καταμετρούν αφού οι παρατηρητές έφυγαν για το βράδυ. Ο ισχυρισμός ήταν ψευδής – η καταμέτρηση δεν είχε σταματήσει για το βράδυ όταν καταμετρήθηκαν τα ψηφοδέλτια.

Ψεύτικοι εκλέκτορες και στην Γεωργία

Όπως ακριβώς έκανε και σε άλλες πολιτείες με διακυμάνσεις, ο Τραμπ έφτιαξε μία λίστα με ψεύτικους εκλέκτορες στην Τζόρτζια. Η ομάδα των 16 ατόμων συναντήθηκε διακριτικά στο Καπιτώλιο της Τζόρτζια τον Δεκέμβριο του 2020 και υπέγραψε ένα πιστοποιητικό που επιβεβαίωνε τη νίκη του Τραμπ, το οποίο στάλθηκε στα Εθνικά Αρχεία. Ορισμένοι που συμμετείχαν στο σχέδιο δήλωσαν ότι απλώς πίστευαν ότι διατηρούσαν τις επιλογές του Τραμπ εν μέσω εκκρεμών δικαστικών διαδικασιών. Ο εναλλακτικός πίνακας εκλεκτόρων, τόσο στη Τζόρτζια όσο και αλλού, θα γινόταν αργότερα ο άξονας της προσπάθειας του Τραμπ να ανατρέψει τις εκλογές.

Ένας από αυτούς τους ψεύτικους εκλέκτορες, η Cathy Latham, εμπλέκεται επίσης σε ένα ξεχωριστό περιστατικό κατά το οποίο οι σύμμαχοι του Τραμπ απέκτησαν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στον εκλογικό εξοπλισμό της Dominion. Στις 7 Ιανουαρίου 2021, η Latham βοήθησε μια εταιρεία που είχε προσληφθεί από την εκστρατεία του Τραμπ να αποκτήσει πρόσβαση σε εκλογικό εξοπλισμό στην κομητεία Coffee, μια αγροτική κομητεία 200 μίλια νοτιοανατολικά της Ατλάντα. Τα δεδομένα μεταφορτώθηκαν σε έναν ιστότοπο προστατευμένο με κωδικό πρόσβασης, όπου μπορούσαν να τα κατεβάσουν άλλοι αρνητές των εκλογών, καθώς προσπαθούσαν να αποδείξουν τον αβάσιμο ισχυρισμό ότι τα μηχανήματα ψηφοφορίας της Dominion ήταν πειραγμένα και κόστισαν στον Τραμπ τις εκλογές.