Οι δικαστικές αρχές προχώρησαν στην απαγγελία κατηγοριών κατά του Ντόναλντ Τραμπ για τρίτη συνεχόμενη φορά. Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, ανέφερε πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ παραβίασε αρκετούς νόμους στην προσπάθεια του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNN, οι εισαγγελείς ανάφεραν πως ο Τραμπ ήταν αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία ακόμα και μετά την ήττα των εκλογών του 2020 και ότι ο ίδιος μαζί με άλλους έξι συνωμότες ενορχήστρωσαν ένα σχέδιο για την ανατροπή των αποτελεσμάτων του 2020, το οποίο οδηγεί και στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021.

Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει ο Τραμπ

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες, καθώς κατηγορείται για συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών και την παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας – η τελευταία κατηγορία έχει ήδη απαγγελθεί με επιτυχία εναντίον των ταραξιών που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.

Σε μια άλλη κατηγορία που έχει απαγγελθεί κατά του πρώην προέδρου, οι εισαγγελείς επικαλούνται έναν νόμο για τα πολιτικά δικαιώματα της εποχής της ανοικοδόμησης, ο οποίος απαγορεύει τη συνωμοσία με σκοπό τη στέρηση των δικαιωμάτων ενός ατόμου – στην προκειμένη περίπτωση, «το δικαίωμα να ψηφίζει κανείς και να μετράται η ψήφος του».

Ενώ μεγάλο μέρος της συνωμοσίας του Τραμπ για την ανατροπή των εκλογών συνέβη σε πραγματικό χρόνο στο φως της δημοσιότητας και αποτέλεσε αντικείμενο της άσκησης μομφής κατά του τότε προέδρου Τραμπδίκης μομφή, αλλά και την έναρξη μιας μεγάλης έρευνας του Κογκρέσου. Οι νέες κατηγορίες δείχνουν τη δουλειά που έκαναν οι εισαγγελείς για να φτιάξουν μία καλά δεμένη υπόθεση. Για παράδειγμα, το κατηγορητήριο φαίνεται να περιλαμβάνει καταθέσεις μαρτύρων που εξασφάλισαν, ενίοτε μετά από μυστικοπαθείς νομικές μάχες για το εκτελεστικό απόρρητο, οι οποίες ήταν απρόσιτες για άλλες έρευνες.

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα που απορρέουν από το κατηγορητήριο

Κατηγορείται ότι εν γνώσει του διέδιδε «παραγωγικά ψέματα»

Οι εισαγγελείς περιγράφουν λεπτομερώς τα «παραγωγικά ψέματα» που έλεγε ο Τραμπ στον απόηχο των εκλογών του 2020, συμπεριλαμβανομένης της συνειδητής προώθησης ψευδών ισχυρισμών περί απάτης ψηφοφόρων και μηχανών ψηφοφορίας που άλλαζαν ψήφους, αναφέρει το κατηγορητήριο, παρά το γεγονός ότι πολιτειακοί και ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι του είπαν ότι οι ισχυρισμοί του ήταν λανθασμένοι.

Ο Τραμπ «διέδιδε ψέματα ότι υπήρξε απάτη καθοριστικής σημασίας για το αποτέλεσμα των εκλογών και ότι στην πραγματικότητα είχε κερδίσει» αναφέρει το κατηγορητήριο, προσθέτοντας ότι «οι ισχυρισμοί ήταν ψευδείς και ο κατηγορούμενος γνώριζε ότι ήταν ψευδείς». «Αλλά ο κατηγορούμενος τους διέδωσε ούτως ή άλλως – για να κάνει τους εν γνώσει του ψευδείς ισχυρισμούς του να φανούν νόμιμοι, να δημιουργήσει μια έντονη ατμόσφαιρα δυσπιστίας και θυμού και να διαβρώσει την εμπιστοσύνη του κοινού στη διεξαγωγή των εκλογών».

Οι εισαγγελείς πρόβαλαν διάφορα παραδείγματα όπου ο Τραμπ ενημερώθηκε από τους βοηθούς του ότι οι ισχυρισμοί περί απάτης που προωθούσε ήταν ψευδείς. Ο εκτελών χρέη Γενικού Εισαγγελέα και ο εκτελών χρέη Αναπληρωτή Γενικού Εισαγγελέα είπαν στον Τραμπ ότι ο ισχυρισμός που συνέχισε να προβάλλει μετά τις εκλογές του 2020 – ότι στο Ουισκόνσιν υπήρχαν περισσότερες ψήφοι από τους ψηφοφόρους – ήταν ψευδής, αναφέρει το κατηγορητήριο. Παρά το γεγονός αυτό, ο Τραμπ επανέλαβε τον ψευδή ισχυρισμό – μεταξύ άλλων και στις 6 Ιανουαρίου.

Ποιοι αξιωματούχοι ανέφεραν στον Τραμπ ότι οι ισχυρισμοί του ήταν ψευδείς

Τις ώρες πριν από την επίθεση στο Καπιτώλιο, ο Τραμπ επανέλαβε επίσης τον ψευδή ισχυρισμό ότι υπήρξαν περισσότερες από 200.000 παράνομες ψήφοι στην Πενσιλβάνια, παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης του είπαν πολλές φορές ότι ο ισχυρισμός ήταν ψευδής.

Στο Μίσιγκαν, ο Τραμπ είχε πει πολλές φορές ότι υπήρξε παράνομη απόρριψη ψήφων στο Ντιτρόιτ στη μέση της νύχτας κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2020, παρά το γεγονός ότι οι τότε ηγέτες των Ρεπουμπλικανών στην πολιτεία έλεγαν στον Τραμπ ότι έκανε λάθος και ότι είχε χάσει την πολιτεία επειδή «είχε υπολειτουργήσει με ορισμένους πληθυσμούς ψηφοφόρων «, αναφέρει το κατηγορητήριο.

Στο κατηγορητήριο αναφέρονται περιπτώσεις όπου ο Τραμπ ενημερώθηκε ότι οι ισχυρισμοί του ήταν ψευδείς από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, τον διευθυντή των εθνικών μυστικών υπηρεσιών, ανώτερα μέλη του υπουργείου Δικαιοσύνης, της υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας και ασφάλειας υποδομών του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, δικούς του υπαλλήλους, πολιτειακούς νομοθέτες καθώς και πολιτειακά και ομοσπονδιακά δικαστήρια.

Οι ψεύτικοι εκλέκτορες

Στο κατηγορητήριο, οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι ο Τραμπ και οι συνωμότες του εξαπάτησαν αποτελεσματικά άτομα από επτά στοχευμένες πολιτείες ώστε να δημιουργήσουν και να υποβάλουν πιστοποιητικά που να βεβαιώνουν ότι ήταν νόμιμοι εκλέκτορες. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια «ψεύτικη διαμάχη» κατά τη διαδικασία πιστοποίησης σε αυτές τις πολιτείες στις 14 Δεκεμβρίου 2020 και «να τοποθετηθεί ο αντιπρόεδρος -που θα προεδρεύσει στις 6 Ιανουαρίου ως πρόεδρος της Γερουσίας- ώστε να αντικαταστήσει τους νόμιμους εκλέκτορες» με τους ψεύτικους του Τραμπ.

Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Τραμπ και οι συνωμότες του έκαναν μια στρατηγική αλλαγή που ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2020, αφού απέτυχαν να πείσουν τους κρατικούς αξιωματούχους να μην πιστοποιήσουν το σωστό αποτέλεσμα. Περιγράφοντας το σχέδιο, οι εισαγγελείς λένε ότι κατατέθηκαν δικαστικές υποθέσεις σε πολιτείες όπου οργανώνονταν οι ψεύτικοι εκλέκτορες ως πρόσχημα για να δικαιολογηθεί η συγκρότηση των εναλλακτικών πινάκων.

Το email που ρίχνει φως στην συνωμοσία

Το κατηγορητήριο παραθέτει επίσης ένα πολύχρωμο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από έναν ανώνυμο δικηγόρο της Αριζόνα, το οποίο απομνημονεύει μια συζήτηση που είχε ο δικηγόρος με τον Chesebro, και το οποίο περιγράφει την «ιδέα» του Chesebro για το σχέδιο ως εξής: «Οι εκλέκτορές μας να στείλουν τις ψήφους τους (παρόλο που οι ψήφοι δεν είναι νόμιμες σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία – επειδή δεν έχουν υπογραφεί από τον κυβερνήτη)- έτσι ώστε τα μέλη του Κογκρέσου να μπορούν να τσακωθούν για το αν θα πρέπει να καταμετρηθούν στις 6 Ιανουαρίου».

«Το σχόλιό μου προς αυτόν», έγραψε ο δικηγόρος, «ήταν ότι υποθέτω ότι δεν υπάρχει κανένα κακό σε αυτό, (νομικά τουλάχιστον) – δηλαδή θα στέλναμε απλώς «ψεύτικες» ψήφους εκλεκτόρων στον Πενς, ώστε «κάποιος» στο Κογκρέσο να μπορεί να κάνει ένσταση όταν αρχίσουν να μετρούν τις ψήφους και να αρχίσουν να υποστηρίζουν ότι οι «ψεύτικες» ψήφοι πρέπει να καταμετρηθούν».

Εργαλειοποίησε την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο

Το κατηγορητήριο αναφέρει ακόμα ότι ο Τραμπ και οι συνωμότες του «εκμεταλλεύτηκαν» τη «βία» και το «χάος» της επίθεσης στο Καπιτώλιο – συνεχίζοντας τις προσπάθειες να πείσουν τα μέλη του Κογκρέσου να καθυστερήσουν την πιστοποίηση των εκλογών εκείνη την ημέρα, ενώ απέρριψαν τις εκκλήσεις να κατευθύνει τους ταραξίες να αποχωρήσουν.

Σε ένα τηλεφώνημα το βράδυ της εξέγερσης, ο Τραμπ αρνήθηκε το αίτημα του τότε συμβούλου του Λευκού Οίκου Πατ Σιπολόνε να αποσύρει τις αντιρρήσεις του και να επιτρέψει στο Κογκρέσο να πιστοποιήσει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020, ανέφεραν οι εισαγγελείς στο νέο κατηγορητήριο. Οι εισαγγελείς επεσήμαναν τις φερόμενες επανειλημμένες αρνήσεις του Τραμπ να δώσει εντολή στους ταραξίες να αποχωρήσουν από το Καπιτώλιο. Ο Τραμπ είπε τελικά στους ταραξίες να πάνε στα σπίτια τους σε ένα μαγνητοσκοπημένο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 16:17 εκείνη την ημέρα.

Το κατηγορητήριο περιγράφει επίσης τα τηλεφωνήματα που έκανε ο Τζουλιάνι σε μέλη του Κογκρέσου εκείνο το βράδυ. Σε έναν μήνυμα που άφησε στον τηλεφωνητή ενός άγνωστου γερουσιαστή των ΗΠΑ, ο Τζουλιάνι ζήτησε από τον γερουσιαστή να «υποβάλει ένσταση σε κάθε πολιτεία και να το απλώσει λίγο σαν κωλυσιεργία», σύμφωνα με μια γραμμή από τον τηλεφωνητή που παρατίθεται στο κατηγορητήριο.

«Ξέρετε δεν νομίζω ότι έχω την εξουσία να αλλάξω το αποτέλεσμα»

Πολλές από τις αποκαλύψεις που αναφέρονται στο κατηγορητήριο, φαίνεται να είναι οι καρποί επιθετικών νομικών μαχών που έδωσαν οι εισαγγελείς για να εξασφαλίσουν καταθέσεις από στενούς προεδρικούς συνεργάτες – συμπεριλαμβανομένων νέων λεπτομερειών σχετικά με τις επικοινωνίες που είχε ο Τραμπ με τον Πενς στην προσπάθειά του να πείσει τον αντιπρόεδρο να διακόψει την ψηφοφορία πιστοποίησης του Κογκρέσου.

Μεταξύ αυτών των πληροφοριών είναι ένα τηλεφώνημα που έκανε ο Πενς στον Τραμπ ανήμερα των Χριστουγέννων για να του «ευχηθεί καλά Χριστούγεννα». Ο Τραμπ, ωστόσο, «έστρεψε γρήγορα τη συζήτηση στην 6η Ιανουαρίου και στο αίτημά του να απορρίψει ο αντιπρόεδρος τις εκλογικές ψήφους εκείνη την ημέρα», αναφέρει το κατηγορητήριο. Ο Πενς αντέδρασε, λέγοντας ξανά στον Τραμπ: «Ξέρετε, δεν νομίζω ότι έχω την εξουσία να αλλάξω το αποτέλεσμα», σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τραμπ είπε στον Πενς πολλές φορές τις ημέρες πριν από τις 6 Ιανουαρίου ότι είχε το δικαίωμα να απορρίψει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020.

Επιπλέον, οι εισαγγελείς εξασφάλισαν άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία που φωτίζουν τον ρόλο που έπαιζε ο Μαρκ Μέντοους, ο οποίος ήταν κατά κάποιο τρόπο μια μαύρη τρύπα στις άλλες έρευνες για τα σχέδια υπονόμευσης των εκλογών. Το νέο κατηγορητήριο εξιστορεί μια συνομιλία μεταξύ του Τραμπ και του Μέντοους, κατά την οποία ο Μέντοους φέρεται να είπε στον Τραμπ ότι είχε παρατηρήσει ότι οι εκλογικοί υπάλληλοι της Τζόρτζια «συμπεριφέρονταν με υποδειγματικό τρόπο», ενώ διαβεβαίωσε τον Τραμπ ότι θα έβρισκαν απάτη αν υπήρχε. Ώρες αργότερα, ο Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι οι εκλογικοί υπάλληλοι ήταν «τρομεροί άνθρωποι» που προσπαθούσαν να συγκαλύψουν στοιχεία απάτης.

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις από την έρευνα των εισαγγελικών αρχών

Ο συνήθως λιγομίλητος Τζακ Σμιθ έκανε μια σπάνια δημόσια δήλωση με την αποσφράγιση του κατηγορητηρίου, ξεκαθαρίζοντας ότι η «έρευνα της ομάδας του για τα άτομα συνεχίζεται τονίζοντας ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεσμεύεται να «διασφαλίσει την απόδοση ευθυνών σε όσους είναι ποινικά υπεύθυνοι για ό,τι συνέβη εκείνη την ημέρα». Καθώς η έρευνα τρέχει και η πιθανότητα να απαγγελθούν κατηγορίες και σε άλλους στο πλαίσιο της έρευνας, η ποινική διαδικασία κατά του Τραμπ θα εκτυλίσσεται σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον, ξεκινώντας με την εμφάνισή του ενώπιον δικαστή που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Είναι πιθανό σε αυτή την εμφάνιση να καταθέσει την ομολογία του και η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Τάνια Τσούτκαν – μια διορισμένη από τον Ομπάμα, στην οποία ανατέθηκε η υπόθεση – να προεδρεύσει της διαδικασίας. Η ίδια έχει αποκτήσει τη φήμη ότι είναι ιδιαίτερα αυστηρή στις υποθέσεις των ταραχοποιών της 6ης Ιανουαρίου και σε μια τέτοια διαδικασία καταδίκης, δήλωσε ότι «η χώρα παρακολουθεί για να δει ποιες θα είναι οι συνέπειες για κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στη χώρα».

Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ

Πώς θα χειριστούν την υπόθεση οι δικηγόροι του Τραμπ

Μετά την πρώτη εμφάνιση του Τραμπ και την απαγγελία κατηγοριών, η ομάδα υπεράσπισής του θα λάβει τα στοιχεία που συνέλεξαν οι ερευνητές στο πλαίσιο της έρευνας και θα ξεκινήσει η πολύμηνη διαδικασία επίλυσης πιθανών προδικαστικών διαφορών, όπως το αν οι εισαγγελείς έχουν ξεπεράσει το νομικό κώλυμα για την άσκηση της υπόθεσης και ποια στοιχεία μπορούν να τεθούν ενώπιον ενόρκων.

Οι δικηγόροι του Τραμπ θα προσπαθήσουν να γεμίσουν το δικαστικό ημερολόγιο με τις διαδικασίες για τις δύο άλλες ποινικές διώξεις που αντιμετωπίζει – μία ακόμη δίωξη που ασκήθηκε από τον Σμιθ και τον κατηγορεί για κακό χειρισμό διαβαθμισμένων εγγράφων από τον Λευκό Οίκο του, και μία άλλη με αιχμή του δόρατος τους εισαγγελείς του Μανχάταν, οι οποίοι άσκησαν διώξεις που απορρέουν από ένα σχέδιο εξαγοράς χρημάτων για την προεκλογική εκστρατεία του 2016.

Με βάση τα επιχειρήματά του στην εν λόγω υπόθεση, φαίνεται πιθανό ότι ο πρώην πρόεδρος θα πιέσει ώστε η δίκη για την υπόθεση της εκλογικής ανατροπής να περιμένει μέχρι τις εκλογές του 2024. Εν τω μεταξύ, θα συνεχίσει το πρόγραμμα της προεκλογικής του εκστρατείας, συμπεριλαμβανομένης μιας εμφάνισης που έχει προγραμματίσει στην Αλαμπάμα την Παρασκευή.