Είχαν περάσει 13 χρόνια (ο αγαπημένος αριθμός του Παναθηναϊκού) από τη στιγμή που ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε αποχωρήσει από το ελληνικό ποδόσφαιρο στο οποίο είχε αφήσει το στίγμα του ως παίκτης και αργότερα προπονητής (κυρίως στον Ηρακλή).

Την ίδια στιγμή ο Γιάννης Αλαφούζος έκλεινε μια δεκαετία ενεργής συμμετοχής στον Παναθηναϊκό τα περισσότερα χρόνια ως πρόεδρος, όταν πήρε την πιο κομβική απόφαση στη θητεία του φέρνοντας τον Σερβο προπονητή στη Λεωφόρο.

Ήταν η κίνηση ματ, που θα άλλαζε σύντομα την εικόνα μιας ιστορικής ομάδας που όμως μέχρι τότε δεν…θύμιζε ομάδα.

Τι είχε πει τότε, ο κόουτς Γιοβάνοβιτς, πάντα με τη σεμνότητα που τον διακρίνει: «Ο στόχος είναι να επαναφέρουμε το συντομότερο τον Παναθηναϊκό εκεί που του αρμόζει σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Με το… καλημέρα πήρε το κύπελλο και έβγαλε και πάλι την ομάδα στα ευρωπαϊκά σαλόνια.

Εκείνο το βράδυ στο ΟΑΚΑ, μετά τη νίκη επί του ΠΑΟΚ με 1-0 στον τελικό κυπέλλου (και το πρώτο τρόπαιο μετά από χρόνια για το τριφύλλι), ρεπόρτερ Παναθηναϊκού τον ρώτησε εάν ήρθε η ώρα και για το πρωτάθλημα !

Ο πανέξυπνος Σέρβος χαμογέλασε και απάντησε με αποστομωτικό – αλλά πάντα με σεβασμό – τρόπο: «Δεν θα ήμουν σοβαρός προπονητής, εάν σας έλεγα ότι ο Παναθηναϊκός του χρόνου πρέπει να πάρει πρωτάθλημα.

Αν μου έλεγε κάποιος, πάρε όσα λεφτά θέλεις και του χρόνου να πάρεις το πρωτάθλημα, θα ήμουν ήδη σε ένα αεροπλάνο για το σπίτι μου στην Κύπρο. Το να γυρίζουμε στην εποχή του Δομάζου, του Σαραβάκου, του Καραγκούνη και του Μπασινά για να πάρουμε έμπνευση, είναι φυσιολογικό, αλλά μπορεί συνάμα να γίνει και πολύ επικίνδυνο» ήταν οι δηλώσεις του κόουτς του Παναθηναϊκού με πλήρη επίγνωση.

Τρεις μέρες πριν τον τελικό του κυπέλλου, ο Γιάννης Αλαφούζος τον είχε φωνάξει και του είχε ανανεώσει το συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2024.

Ήταν ίσως η μεγαλύτερη ένεση ηθικού κυρίως προς τους παίκτες και τους οπαδούς της ομάδας, από τον ισχυρό άνδρα του Παναθηναϊκού που έδειχνε ξεκάθαρα ότι έχει μάθει από τα λάθη του και δεν ήθελε να ζήσει νέες εποχές τύπου… Στραματσόνι.

Αλλωστε η δουλειά του Σέρβου προπονητή »φώναζε» πως είναι καλή χωρίς να εχει «χρεώσει» το σύλλογο με ένα σκασμό λεφτά για χειμερινές μεταγραφές για παράδειγμα όπως είχε κάνει ο Ιταλός τεχνικός.

Η εντυπωσιακή βελτίωση της αγωνιστικής εικόνας των «πρασίνων» που συνδυάστηκε με την κατάκτηση του κυπέλλου και την επιστροφή στην Ευρώπη ήταν γεγονότα χειροπιαστά που δεν μπορούσε να αμφισβητήσει κανείς.

«Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση του Παναθηναϊκού και τον κ. Αλαφούζο για τη δυνατότητα να συνεχίσουμε με τους συνεργάτες μου το έργο που ξεκινήσαμε στον Παναθηναϊκό πριν από ένα χρόνο περίπου. Επιθυμία μου είναι να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών του μεγάλου συλλόγου του Παναθηναϊκού και των εκατομμυρίων φιλάθλων του» είχε πει τότε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και το έκανε πράξη με την ομάδα του να διεκδικεί μέχρι τέλους το πρωτάθλημα (μετά από μια δεκαετία και βάλε).

Το χθεσινοβραδινό παιχνίδι με τη Μαρσέιγ, ήταν το καλύτερο ορεκτικό για τη χρονιά που έχει αρχίσει και για τη δουλειά του Γιοβάνοβιτς που συνεχίζει να αποδίδει καρπούς. Στην πιο «γεμάτη» ευρωπαϊκή εμφάνιση του συλλόγου εδώ και πολλά χρόνια ανάγκασε σε ρόλο κομπάρσου μια πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης με δεκαπλάσιο – και βάλε – μπάτζετ και μάλιστα η εμφάνιση του Παναθηναϊκού στο διάστημα που δεν είχε αριθμητική υπεροπλία ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακή.

Τα καλύτερα έρχονται και σύντομα – λογικά – ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού θα προχωρήσει σε νέα πρόωρη ανανέωση.