Η Λάρισα και ο Δήμος Λαρισαίων εδώ και αρκετό καιρό πρωτοπορούν με έργα Βιώσιμης Κινητικότητας που βελτιώνουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Πρωτοπορούν με εκτενές δίκτυο ποδηλατόδρομων που σύντομα θα φτάνει τα 50 χλμ στην πόλη, με δρόμους ήπιας κυκλοφορίας ακόμη και 20χλμ ανά ώρα, με πεζοδρομήσεις. Και τώρα πρωτοπορούν προωθώντας τη λειτουργία δωρεάν συστήματος κοινοχρήστων ηλεκτρικών ποδηλάτων!

Την Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023 υπεγράφη στη Λάρισα σύμβαση για την προμήθεια και εγκατάσταση 55 κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων, τα οποία θα τοποθετηθούν σε 8 σταθμούς φόρτισης σε επιλεγμένα σημεία στο Δήμο. Η χρήση του συστήματος  θα είναι δωρεάν και θα γίνεται μέσω mobile εφαρμογής για Android και iOS.

Η σύμβαση υπεγράφη από τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της αναδόχου εταιρίας BrainBox Πληροφορική Α.Ε., κ. Γεώργιο Βουλγαρούδη και τον Αντιδήμαρχο Βιώσιμης Κινητικότητας και Συστημάτων Έξυπνης Πόλης, κ. Κωνσταντίνο Διαμάντο.

Το σύστημα αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση:
•     Πενήντα πέντε (55) ηλεκτρικών ποδηλάτων πόλης, ειδικής κατασκευής
•      Οκτώ (8) σταθμών φόρτισης των ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων είναι μια υπηρεσία καθημερινής αστικής μετακίνησης που απευθύνεται σε όλους τους ενήλικες πολίτες, μόνιμους κατοίκους, καθώς και επισκέπτες του Δήμου Λαρισαίων. Κύριος στόχος της υπηρεσίας αυτής  είναι η προώθηση του ποδηλάτου ως εναλλακτικού μέσου οικονομικής και οικολογικής μετακίνησης, έχοντας ως γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της υγείας των πολιτών.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.. Η χρήση του συστήματος γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση mobile εφαρμογής, η οποία θα είναι διαθέσιμη για iOS και Android συσκευές το προσεχές διάστημα.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και είναι πια καιρός οι ελληνικές πόλεις, ειδικά οι μεγαλουπόλεις – η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο – να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Λάρισας.

Δείτε τι γίνεται στη Λάρισα:

*1200 τρίχρονοι μαθητές κάθε χρόνο κάνουν 3 εκπαιδευτικούς κύκλους με ποδήλατα ισορροπίας.

*Η Ακαδημία Ποδηλασίας του Αθλητικού Τμήματος της ΔΗ.Κ.Ε.Λ εκπαιδεύει από το 2011 μικρούς αστικούς ποδηλάτες ηλικίας 4-10 ετών στο πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, στους δρόμους και τους ποδηλατόδρομους της πόλης.

*Πάνω από 2.000 μαθητές της Δ’ τάξης εκπαιδεύονται ετησίως με βιωματικά μαθήματα στην σωστή χρήση ποδηλάτου.