Ένα χρόνο μετά τον αποκλεισμό της πλατείας Εξαρχείων  στο πλαίσιο της επιχείρησης κατασκευής σταθμού του μετρό, στην οποία αντιδρούν οι κάτοικοι της περιοχής, πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 7.30 στην πλατεία με κεντρικό σύνθημα «Τα Εξάρχεια έχουν ιστορία έξω το μετρό από την πλατεία».

Οι κάτοικοι και διοργανωτές της συγκέντρωσης καταγγέλλουν την ακραία καταστολή και επισημαίνουν ότι «λαμαρίνες, ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ, ΔΙΑΣ, αντιτρομοκρατική, drone. Είναι παντού και μας παρακολουθούν καθόλου διακριτικά. Έξω από την πόρτα μας, στην πλατεία, στον λόφο, έξω από τα σινεμά μας, μπροστά στα στέκια μας. Χαϊδεύουν τα όπλα τους, κλείνουν τον δρόμο, ξηλώνουν τα πανό και τις αφίσες μας, ξέρουν πριν από εμάς για εμάς τι θα κάνουμε».

Η ανακοίνωση των κατοίκων:

9 Αυγούστου 2022. Μόνο τον Αύγουστο, μόνο το ξημέρωμα, μόνο με ΜΑΤ, όπλα και χημικά θα μπορούσαν να αποκλείσουν την πλατεία.

Τα ψέματα, οι παρανομίες και πάνω από όλα οι πολιτικές σκοπιμότητες και ιδεοληψίες μιας κυβέρνησης έχουν αποκαλυφθεί. Ο βασιλιάς είναι γυμνός και μόνο η καταστολή μπορεί να τον σώσει.

9 Αυγούστου 2023. Λαμαρίνες, ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ, ΔΙΑΣ, αντιτρομοκρατική, drone. Είναι παντού και μας παρακολουθούν καθόλου διακριτικά. Έξω από την πόρτα μας, στην πλατεία, στον λόφο, έξω από τα σινεμά μας, μπροστά στα στέκια μας. Χαϊδεύουν τα όπλα τους, κλείνουν τον δρόμο, ξηλώνουν τα πανό και τις αφίσες μας, ξέρουν πριν από εμάς για εμάς τι θα κάνουμε.

Η ΕΛ.ΑΣ. είναι ειδικά εκπαιδευμένη για εμάς, τους επικίνδυνους κατοίκους και θαμώνες των Εξαρχείων. Για φασίστες που διασχίζουν τη μισή χώρα για να σκοτώσουν «δεν έχουν εκπαίδευση, δεν έχουν αντανακλαστικά, δεν έχουν την απαιτούμενη προσοχή » ή έχουν το κεφάλι τους ήσυχο ως ομοϊδεάτες.

Κοστίζει περισσότερο η λαμαρίνα από μια ανθρώπινη ζωή? Ίσως και ναι. Το σίγουρο είναι ότι πληρώνει.

Αύγουστος 2023. Η πλατεία είναι εδώ, τα δέντρα της είναι εδώ, μα πάνω από όλα είμαστε εμείς εδώ.

Για την πλατεία, για τα Εξάρχεια, για ζωή και ελευθερία.

Ραντεβού, σήμερα, Τετάρτη, 7.30 μ.μ. στην πλατεία Εξαρχείων