Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στη Χίο, που ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής σε δασική έκταση κοντά στο χωριό Κατάβαση βορειοδυτικά του νησιού και πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενεργό μέτωπο, ωστόσο συνεχίζονται οι ρίψεις από δύο ελικόπτερα αλλά και οι επεμβάσεις σε μικροεστίες μέσα στα καμένα, από πυροσβεστική και εθελοντικές ομάδες.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν, ενώ δεν απειλείται άμεσα προς ώρας κάποιος οικισμός ωστόσο προληπτικά σήμερα λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους των χωριών Διευχά και Κατάβαση να απομακρυνθούν από τους οικισμούς τους και να κινηθούν προς Βολισσό.

Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη για τον περιορισμό της φωτιάς μπήκαν και τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για συντονισμό.

Συνολικά επιχειρούσαν 90 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων (συμπεριλαμβανομένων 10 πυροσβεστών που μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από Λέσβο και 27 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από Αθήνα), 18 οχήματα, 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους.

Συνδρομή παρείχαν παρέχουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Από τροχαίο ξεκίνησε η φωτιά

Η φωτιά ξέσπασε μετά από ένα τροχαίο ατύχημα στον κόμβο του χωριού Κατάβαση της Βόρειας Χίου και πήρε διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων. Ο οδηγός του αυτοκινήτου συνελήφθη σύμφωνα με το politischios.gr, και από την εισαγγελία πρωτοδικών Χίου δόθηκε εντολή για σχηματισμό δύο δικογραφιών.

  • Μια δικογραφία από το ΑΤ Καρδαμύλων για το τροχαίο ατύχημα
  • Μια δικογραφία από ΠΥ Χίου για εμπρησμό από αμέλεια με κατηγορούμενο τον οδηγό του οχήματος. Δόθηκε εντολή να συλληφθεί και να κρατηθεί, ώστε να οδηγηθεί αύριο ενώπιον του.

Η πυρκαγιά εξαιτίας του ανάγλυφου του εδάφους και των ριπών του ανέμου, μετά τα μεσάνυχτα διασπάστηκε σε πολλά μέτωπα με σύσσωμες τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν άνιση μάχη με τον χρόνο ώστε η πυρκαγιά να μην πλησιάσει τον μεγάλο πνεύμονα πρασίνου στην περιοχή «Γιαννάκι» του Πιτυούς.