Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου και στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί αυτό το διάστημα, ενώ σχολίασε και τις πολιτικές εξελίξεις και το ζήτημα που έχει προκύψει από την υποψηφιότητα του νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη, καταδικασμένου για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Σχετικά με τον Ηλία Κασιδιάρη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην απόφαση του Ηλία Κασιδιάρη να κατέβει υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές για τον δήμο της Αθήνας. «Να διαχωρίσουμε δύο διαφορετικές εκλογικές διαδικασίες, των βουλευτικών εκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στις βουλευτικές εκλογές υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο εμείς με τροπολογίες αλλάξαμε και με αυτήν την αλλαγή χρησιμοποιεί ο Άρειος Πάγος για να ανακηρύξει κόμματα, συνδυασμούς.

»Δε θα μπορούσε ο νομοθέτης να προβλέψει εκ των υστέρων ότι θα βρεθεί ένα κόμμα το οποίο αφού μπήκε στη Βουλή ευχαρίστησε κάποιον για την στήριξή του. Δεν είναι μάντες οι νομοθέτες. Αυτό που ψηφίστηκε στη Βουλή εφαρμόστηκε από τον Άρειο Πάγο και δεν επετράπη σε μαχαιροβγάλτες και σε μια εγκληματική οργάνωση να δημιουργήσει κόμμα. Το γεγονός ότι εκ των υστέρων ένα άλλο κόμμα ευχαρίστησε κάποιον για την στήριξη αυτό δε σημαίνει ότι αποδείχτηκε ότι ήταν ή δεν ήταν ο αρχηγός ή μπορεί και να ήταν εκ των υστέρων.

»Ως προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές, υπάρχει νόμος που λέει ότι αν κάποιος είτε έχει εκλεγεί είτε εκλεγεί και έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό για οποιοδήποτε κακούργημα, κηρύσσεται έκπτωτος από τον επόπτη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

»Υπάρχει η νομική συζήτηση που έχει να κάνει με τις εγκληματικές πράξεις κάποιου και υπάρχει και η συζήτηση περί ιδεών. Στη συζήτηση περί ιδεών, όσο απεχθείς και να είναι οι ιδέες αυτές, αντιμετωπίζονται πολιτικά και ΝΔ έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της. »Δεν μπορεί να είναι κάποιος σε οποιαδήποτε αυτοδιοικητική θέση αν έχει καταδικαστεί. Θα κριθεί έκπτωτος.

Από τις δηλώσεις αυτές συνάγεται ότι η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται σε νέα νομοθετική ρύθμιση για τον αποκλεισμό εκ των προτέρων της υποψηφιότητας Κασιδιάρη, θεωρώντας ότι αρκεί η βεβαιότητα ότι θα τεθεί αυτομάτως σε αργία σε περίπτωση οπυ εκλεγεί.

Ποια είναι η διάταξη για την αργία

Άρθρο 236α ΝΟΜΟΣ 3852/2010 – ∆ιοικητικά μέτρα – Αργία

Όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο 63 ΝΟΜΟΣ 4795/2021 με ισχύ την 17/04/2021 1. Εάν εκδοθεί τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου, για τα πλημμελήματα της περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 236 ή καταδικαστική απόφαση σε πρώτο βαθμό για κακουργήματα, ο Επόπτης Ο.Τ.Α. οφείλει να θέσει τον καταδικασθέντα σε κατάσταση αργίας. Η αυτοδίκαιη θέση σε αργία επιβάλλεται με την ίδια διαδικασία και σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής για κακούργημα, εφόσον έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση.

Μεταγενέστερη άρση των περιοριστικών όρων ή της προσωρινής κράτησης, κατά τη διάρκεια της εκκρεμοδικίας, αίρει αυτοδικαίως την αργία του αιρετού που παραπέμφθηκε για κακούργημα. Εάν εκδοθεί τελεσίδικη αθωωτική απόφαση, αίρεται αυτοδικαίως η αργία και το διοικητικό μέτρο θεωρείται ως ουδέποτε επιβληθέν. Στην περίπτωση αυτήν καταβάλλεται αναδρομικά η αντιμισθία του αποκατασταθέντος από τον χρόνο έκδοσης της διαπιστωτικής σε βάρος του πράξης.

«Ουσιαστικά επελέγη η πιο ασφαλής λύση για την προστασία των ανθρώπων αυτών»

Ο Παύλος Μαρινάκης μίλησε σχετικά με την αναπύρωση της φωτιάς στη Νέα Αγχίαλο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε ότι πρωταρχικός στόχος είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, οι έγκαιρες εκκενώσεις και η προστασία των περιουσιών των πολιτών.

»Χθες, αυτό το οποίο έγινε είναι να εφαρμοστεί ένα σχέδιο εκκένωσης, όπως μας ενημέρωσε αρμοδίως και το γραφείο Τύπου του ΓΕΕΘΑ. Είναι το συγκεκριμένο στρατόπεδο 6 χλμ. στον βόρειο τομέα από το αεροδρόμιο της Αγχιάλου στη Μαγνησία, εκεί λοιπόν έφτασαν σχετικά κοντά οι εστίες και κρίθηκε καλύτερο, αν και υπήρχε και το πρωτόκολλο αντιμετώπισης, ήταν εκεί και οι γυναίκες και οι άντρες των ΕΔ και οι πυροσβέστες, κρίθηκε ασφαλέστερο για τη ζωή των ανθρώπων αυτών να γίνει προληπτική εκκένωση. Έγιναν κάποιες εκρήξεις. Αυτήν την στιγμή φαίνεται πως η κατάσταση είναι ασφαλής. Ουσιαστικά επελέγη η πιο ασφαλής λύση για την προστασία των ανθρώπων αυτών.

»Υπήρχαν ζώνες ασφαλείας και μάλιστα ένα μέρος του στρατοπέδου, το δυτικό μέρος της αποθήκης, στο οποίο συνέβησαν 3 εκρήξεις, επελέγη να προστατευτεί το σύνολο του προσωπικού και όλων των υπόλοιπων κρίσιμων υποδομών συνολικά του στρατοπέδου και του αεροδρομίου, που δεν επλήγη κανένα από τα υπόλοιπα σημεία, έγινε προληπτική απομάκρυνση των εναέριων μέσων όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, καθαρά για λόγους ασφαλείας, για να μη θιγεί κανένα από αυτά, ακολουθήθηκαν όλες οι δικλείδες ασφαλείας και μάλιστα υπήρξε πλήρης προετοιμασία, όλοι οι απαραίτητοι κανόνες εφαρμόστηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση, απλώς επελέγη να ληφθεί αυτή η απόφαση για λόγους προστασίας των ανθρώπινων ζωών.

»Αν και ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα χθες και έπρεπε να δημιουργηθεί όλη αυτή η αλληλουχία αποφάσεων για την προστασία των ανθρώπινων ζωών, προφανώς και το συντριπτικό μέρος του υλικού που υπάρχει και των κρίσιμων υποδομών δεν εθίγη καν ούτε υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Αυτήν την στιγμή βρίσκονται πυροτεχνουργοί και μόλις είναι ασφαλές θα κάνουν έναν τελικό έλεγχο. Φαίνεται ότι η κατάσταση έχει υποχωρήσει ως προς την επικινδυνότητα, άρα δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα, ίσα ίσα ακολουθήθηκαν όλες αυτές οι διαδικασίες, πρώτον για την προστασία του προσωπικού και δεύτερον για την προστασία όλων των υπόλοιπων υποδομών».

«Πολλές οι αιτίες»

Όσον αφορά τις αιτίες επεκτάσεις της φωτιάς στην 111 πτέρυγα μάχης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως: «Οι αιτίες είναι πάρα πολλές (σ.σ. που έφτασε εκεί η φωτιά). Σίγουρα μία είναι η κλιματική κρίση και η διαφορά στη θερμοκρασία και οι παρατεταμένοι καύσωνες, το γεγονός ότι όλο αυτό δημιουργεί περιβάλλον ξηρασίας, το οποίο πάρα πολύ δύσκολα μπορεί να αναχαιτήσει τις πυρκαγιές και ουσιαστικά είναι το δυσκολότερο για εμάς έδαφος άρα το ιδανικότερο για την επέκταση, υπάρχουν άνεμοι, υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας ο οποίος εξετάζεται από τις αρμόδιες Αρχές, χωρίς να πρέπει να υποκαταστήσουμε τον ρόλο τους.

»Εμείς αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε είναι να εξοπλίσουμε καλύτερα τη χώρα ως προς τα εναέρια μέσα. »Εγώ δε θα μιλήσω για κάποιο σχέδιο οργανωμένο ή για κάποια επιμέρους ενέργεια κάποιου και να τη χαρακτηρίσω με κάποιον συγκεκριμένο νομικό χαρακτηρισμό, πέραν της δικηγορικής μου ιδιότητας θεωρώ ότι δεν πρέπει να μπαίνουμε σε αυτό το παιχνίδι.

«Υπάρχει κράτος»

Όπως είπε ο ίδιος: «Υπάρχει ενιαίο συντονιστικό πλάνο και μάλιστα η Ρόδος είναι ένα από τα παραδείγματα που αποδεικνύει ότι υπήρχε και υπάρχει και ίσως και το πιο χαρακτηριστικό. Ήταν το μεγαλύτερο σχέδιο εκκένωσης στην ιστορία της χώρας. (…) Αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει κράτος και ότι υπάρχει και σχέδιο γιατί μετά από τη μεγαλύτερη απειλή σε ανθρώπινες ζωές, διεσώθησαν περίπου 20.000 άνθρωποι, δεν υπήρξε ούτε καν κάποιος σοβαρός τραυματισμός.

»Το ίδιο συνέβη και σε πολλές άλλες περιπτώσεις σε μικρότερη έκταση. Εμείς μαθαίνουμε, ευτυχώς όσο το δυνατόν λιγότερες, δυστυχώς υπάρχουν όμως και αυτές, από τις 80 που υπάρχουν την ημέρα, 4 – 5 πυρκαγιές ξεφεύγουν. Σκεφτείτε ότι με την αυταπάρνηση των ανθρώπων αυτών, που δύο παιδιά πριν από λίγες μέρες έχασαν και τη ζωή τους, των ανθρώπων αυτών που είναι στα εναέρια μέσα, στα επίγεια, των εθελοντών, από τις 85 οι 80 σβήνουν σε 1 – 2 ώρες. Ένα σχέδιο λοιπόν είναι η εκκένωση, ένα άλλο είναι η γρήγορη κατάσβεση, η ταχύτερη δυνατή προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσίων και των δασικών εκτάσεων, ένα άλλο σχέδιο είναι ο καθαρισμός των εκτάσεων. Υπάρχει κεντρικός συντονισμός.

»Το 2019 η χώρα μας είχε σχεδόν τα μισά εναέρια μέσα, η Πολιτική Προστασία ήταν μια απαξιωμένη Γενική Γραμματεία που καλά καλά δεν είχε πλήρη γραφεία. Μέσα από τις κρίσεις, μέσα από τις προκλήσεις, μέσα από όλα αυτά που ζήσαμε με τον κορωνοϊό, μέσα από τις πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές, έχουμε μια οργανωμένη Πολιτική Προστασία.

«Χάθηκαν δύο συμπολίτες μας παρά την ειδοποίηση που είχαν δεχτεί»

»Δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι ικανοποιημένος ή να πει ότι τα καταφέραμε όταν είμαστε ακόμα σε κατάσταση μάχης και δεν είναι και ζήτημα ικανοποίησης, είναι ζήτημα πραγματικότητας. Η πραγματικότητα είναι ότι σε όλες τις περιπτώσεις η τραγική απώλεια των δύο πιλότων ήταν ένα τραγικό γεγονός εν ώρα καθήκοντος το οποίο δείχνει και την αυταπάρνηση που ξεπερνά τα όρια του καθήκοντος και ότι όλη αυτή η διαδικασία δεν είναι τόσο εύκολη ούτε αυτονόητη. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και όλο αυτό το σχέδιο δεν είναι μόνο αριθμοί, είναι άνθρωποι, είναι το καθήκον. Αυτή η απώλεια των δύο ανθρώπινων ζωών δείχνει ακόμα περισσότερο ότι κάποιοι άνθρωποι όχι απλά υπερβάλουν εαυτούς, κάνουν πολλά περισσότερα από αυτά.

»Χάθηκαν δύο συμπολίτες μας παρά την ειδοποίηση που είχαν δεχτεί και το οποίο είναι κάτι που μας γεμίζει με θλίψη και οδύνη και ακόμα μεγαλύτερη υποχρέωση να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές, σώθηκαν όμως πάρα πολλοί συμπολίτες μας.

»Η κυβέρνηση αυτή είναι η τελευταία κυβέρνηση, ειδικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο τελευταίος πρωθυπουργός που θα πανηγυρίσει για το οτιδήποτε σε μια εποχή αλλεπάλληλων εισαγόμενων κρίσεων, όμως δεν χρειάζεται να μηδενίζουμε, το αντίθετο θεωρώ, πρέπει να χτίσουμε σε αυτά τα οποία έχουν γίνει, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τους μηχανισμούς οι οποίοι υπάρχουν και κάθε χρόνο να γινόμαστε καλύτεροι».

Δείτε το βίντεο