Εκδόθηκε ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Έκδοση Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς 5 (Κατάσταση Συναγερμού) για τη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης για την Πέμπτη 27-07-2023 που συνοδεύεται από συστάσεις προς τους πολίτες.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας αναφέρει: «Σας γνωστοποιούμε ότι έχει εκδοθεί το υπ’ αριθμ. 2445/26.07.2023 έγγραφο του Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ. με θέμα «Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς – Ιδιαίτερο προειδοποιητικό σήμα – Λήψη μέτρων λόγω υψηλής επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών», για την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023 και σύμφωνα με τον εκδοθέντα χάρτη, η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού – κατηγορία 5.

Επίσης, σε ισχύ βρίσκεται η Απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, περί Απαγόρευσης Κυκλοφορίας στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης στη δασική έκταση Ωραιοκάστρου και Θέρμης, λόγω υψηλού κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς (Δ.Ε. 5) στην Μ.Ε. Θεσσαλονίκης (ΑΔΑ:6ΞΖ27ΛΛ-ΘΤΗ).

Εφιστούμε την προσοχή των πολιτών της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης και των επισκεπτών, για την τήρηση των οδηγιών προστασίας, που έχει εκδώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο

  • Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.
  • Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
  • Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
  • Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
  • Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
  • Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

Μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά

  • Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) ή καλέστε στο 112.