Ξεκινά σήμερα το τρίτο κύμα καύσωνα που θα σαρώσει τη χώρα. Το νέο κύμα αναμένεται να διαρκέσει έως και αύριο, Τετάρτη, ενώ «ανάσα» αναμένεται από την Πέμπτη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάρκεια καύσωνα 16 ημερών ( αρχής γενομένης από τις 12 Ιουλίου) που έχει καταγραφεί από σύγχρονους μετεωρολογικούς σταθμούς.

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος αναλύει τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες.

Υψηλές θερμοκρασίες και σήμερα

Την τρίτη, οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στη Θεσσαλία (44°C και ίσως τοπικά 45°C) και στην Κεντρική Στερεά (43-44°C). Στις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 39-41°C. Στην Αττική τους 39-40°C.

Κορύφωση του καύσωνα την Τετάρτη

Την Τετάρτη θα ανέβει περαιτέρω (σε ορισμένες περιοχές) ο υδράργυρος με αποτέλεσμα οι υψηλότερες θερμοκρασίες να σημειωθούν αργά το μεσημέρι στις παρακάτω περιοχές:

– Βόρειος Έβρος : 43°C

– Πεδινά κεντρικής Μακεδονίας : 41-42°C

– Θεσσαλία : 44°C

– Κεντρική & Ανατολική Στερεά (κυρίως Φθιώτιδα και Βοιωτία) : 44-45°C

– Κεντρική Εύβοια : 43-44°C

– Αττική : 43-44°C

– Ανατολική Πελοπόννησος (Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία και Ανατολική Αρκαδία) : 44-45°C

– Βόρεια Κρήτη : 41-42°C

– Νότια Κρήτη : 43-44°C

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας οι μέγιστες θερμοκρασίες θα βρεθούν στα επίπεδα των 39-42°C.

Καλλιάνος: «Η Αττική θα παρουσιάσει ιδιομορφία λόγω της θαλάσσιας αύρας»

Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος:

«Στην Αττική θα συμβεί κάτι που δεν συμβαίνει συνεχώς κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα. Θα υπάρξει το μεσημέρι και το απόγευμα θαλάσσια αύρα, δηλαδή νοτιάς 4-5 μποφόρ που θα φέρνει περισσότερη δροσιά από τον Σαρωνικό και θα «ανακουφίζει» κάπως την Αθηναϊκή Ριβιέρα, δηλαδή τις παραλιακές περιοχές (κυρίως από το Φάληρο μέχρι περίπου την Ανάβυσσο η και νοτιότερα) που βρέχονται από τον Σαρωνικό.

Άρα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό του νομού και κυρίως στις πιο ανατολικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές που όμως βρίσκονται μακριά από τις ακτές.

Για παράδειγμα, αναμένονται οι 42-43°C και τοπικά 44°C σε περιοχές κοντά στη Μαλακάσα, στον Ωρωπό, στις Αχαρνές, στο Μαραθώνα, στα Μελίσσια, στα Βριλήσσια, στο Γέρακα, στα Σπάτα, στο Κορωπί, στην Παιανία, στο Μαρκόπουλο, στην Παλλήνη, στο Μαρούσι και όχι στο κέντρο της Αθήνας ή και ασφαλώς στα παραλιακά προάστια που βρέχονται από τον Σαρωνικό. Εκεί οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες, ειδικά στα παραλιακά προάστια.

Κατά τη γνώμη μου, από την Μαλακάσα μέχρι την Τανάγρα (στα ευρύτερα σύνορα δηλαδή Αττικής και Βοιωτίας), ενδεχομένως να σημειωθούν και θερμοκρασίες της τάξεως των 44-45°C και πολύ τοπικά ίσως και λίγο παραπάνω.

Υποχωρεί ο υδράργυρος από την Πέμπτη

«Πριν λίγες ημέρες, ακούστηκε έντονα, ότι η Πέμπτη θα είναι μια μέρα «κόλαση» με τον υδράργυρο ακόμα και στους 48°C. Αφαιρέστε 10 βαθμούς διότι την Πέμπτη θα έρθει το τέλος του καύσωνα με βορειοδυτικούς ανέμους 7 μποφόρ (και ριπές στα και επομένως θα δούμε θερμοκρασίες μέχρι 37-38°C, και αυτές στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές (ίσως πολύ τοπικά 39-40°C σε Αργολίδα, Λακωνία και Νότια Κρήτη)

Την Παρασκευή θα υποχωρήσει περαιτέρω η θερμοκρασία και δεν θα ξεπεράσει σε καμία περιοχή της Ελλάδας τους 35°C. Άρα 10°C κάτω σε σχέση με τις μέγιστες της Τετάρτης».