Ξεκίνησαν από σήμερα, Τρίτη, στη Ρόδο οι αυτοψίες από τους πραγματογνώμονες μηχανικούς για την αποτίμηση των ζημιών από την καταστροφική φωτιά, που μαίνεται για όγδοη μέρα στο νησί, ώστε να δρομολογηθεί άμεσα η διαδικασία για την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έγινε το πρωί σύσκεψη για την κατανομή των περιοχών ευθύνης των συνεργείων, που θα κάνουν τις αυτοψίες στη Ρόδο για τις ζημιές που προκάλεσε η φωτιά.

Στις αγροτικές περιοχές οι αυτοψίες γίνονται σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, ώστε να γίνει πλήρης καταγραφή των πυρόπληκτων καλλιεργειών.

Αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Παράλληλα, συνεργεία της ΔΕΗ προχωρούν τις εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε ολόκληρο το νησί.

Ο στόχος είναι να υπάρξει αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στον κύριο κορμό μεταφοράς ρεύματος της Ρόδου έως αύριο, Τετάρτη, το βράδυ και στις διακλαδώσεις έως το βράδυ της Πέμπτης.

Να σημειωθεί ότι η φωτιά κατέστρεψε πάνω από 110 στύλους και τρεις υποσταθμούς της ΔΕΗ στη Ρόδο.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενίσχυσε την παλιά μονάδα ηλεκτρικού ρεύματος που διαθέτει στο βόρειο τμήμα της Ρόδου με τέσσερα εφεδρικά ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη και έτσι καλύφθηκε μεγάλο μέρος της ζήτησης για ρεύμα. Επιπλέον, κατόρθωσε να περιοριστούν οι τοπικές διακοπές ρεύματος.

Τουρίστες επέστρεψαν στα ξενοδοχεία τους

Την ίδια στιγμή, ο περιορισμός της φωτιάς σε αρκετές περιοχές της Ρόδου άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή τουριστών στα ξενοδοχεία τους από τις δομές όπου έμεναν μετά την πυρκαγιά.

Το πρωί της Τρίτης, βρίσκονταν στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας λιγότερα από 180 άτομα, καθώς από την Δευτέρα, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων της Ρόδου, χιλιάδες φιλοξενούμενοι στις δομές μετακόμισαν σε δωμάτια ξενοδοχείων.

Πολλοί επέστρεψαν στις ξενοδοχειακές μονάδες όπου έμεναν και είχαν εκκενωθεί.

Ομαλή είναι η κατάσταση και στο αεροδρόμιο της Ρόδου, καθώς εξυπηρετούνται κανονικά όσοι είχαν προγραμματίσει να φύγουν από το νησί, είτε επειδή τελείωσαν οι διακοπές τους, ή επειδή ζήτησαν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους μετά τη φωτιά.