Αύριο, Τρίτη, ξεκινά το «καυτό» διήμερο πριν από το φινάλε του ιστορικού καύσωνα που επελαύνει εδώ και μέρες στη χώρα, με την κορύφωση να αναμένεται την Τετάρτη.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο λίβας που θα επικρατήσει την Τετάρτη, θα εκτοξεύσει τη θερμοκρασία στα ύψη ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για την αναβάθμιση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών, καθώς ήδη η μάχη με τις φλόγες δίνεται εδώ και μέρες.

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο, Νικολέτα Ζιακοπούλου, την Τρίτη, οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ, βόρειοι στο Αιγαίο 4 με 5 και στα Δωδεκάνησα 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 βαθμούς, πολύ τοπικά και τους 43 με 44, έως 38 με 40 στα νησιά μας.

Στην Αττική, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 41 βαθμούς.

Εξαιρετικά υψηλή θα είναι η θερμοκρασία την Τετάρτη, από 44 έως και 46 βαθμούς στα ηπειρωτικά.

Καυτός και κατάξερος λίβας την Τετάρτη

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, ο υδράργυρος την Τετάρτη 26 Ιουλίου θα σκαρφαλώσει στους 44 βαθμούς Κελσίου, αλλά όπως επισημαίνει, στους κλειστούς κάμπους, η θερμοκρασία θα πρέπει να υπολογίζεται έως και 1-2 βαθμούς υψηλότερη.

Όπως τονίζει σε ανάρτησή του στο Facebook, η καιρική κατάσταση την Τετάρτη χρήζει προσοχής αλλά και αναβάθμισης του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών στα περισσότερα ηπειρωτικά (πεδινά και ορεινά), καθώς ο καυτός-κατάξερος λίβας που θα επικρατήσει δεν αποκλείεται να αγγίξει και τα 5-6, στη πεδινή Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά πρόσκαιρα τα 7 και στα βουνά της χώρα ίσως και τα 8 Μποφόρ, ενω αν και σχετικά πολύ πιο δροσεροί, πάλι ενισχυμένοι άνεμοι θα επικρατήσουν και την Πέμπτη στα περισσότερα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

Δείτε τη θερμοκρασία ανά ημέρα στο μετεώγραμμα του Σάκη Αρναούτογλου:

Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν από αύριο και για δύο ημέρες, σύμφωνα με επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα που προκαλεί από τις 12 Ιουλίου κατά διαστήματα συνθήκες καύσωνα με την ονομασία CLEON σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα:

Την Τρίτη 25-7-2023 προβλέπεται νέα θερμική έξαρση στη χώρα. Οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. Στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 και τοπικά στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου

β. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου

γ. στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου

Την Τετάρτη 26-7-2023 η θερμοκρασία θα φτάσει στα πολύ υψηλά επίπεδα της Τρίτης, αλλά από το απόγευμα στη βορειοδυτική χώρα και πιο συγκεκριμένα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά η καιρική κατάσταση θα αλλάξει με καταιγίδες που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από πολύ ενισχυμένους βόρειους βορειοδυτικούς ανέμους (μπουρίνια). Τα περιορισμένης διάρκειας, αλλά έντονα αυτά φαινόμενα θα επεκταθούν το βράδυ στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη δυτική Πελοπόννησο και το νότιο Ιόνιο.

«Ανάσα» από την Πέμπτη

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων από την Πέμπτη 27 Ιουλίου η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς σε όλη τη χώρα και δεν θα ξεπερνά τους 35 με 37 βαθμούς ενώ αναμένονται και τοπικές καταιγίδες στη βόρεια Ελλάδα.

Όπως φαίνεται και στο μετεώγραμμα του Σάκη Αρναούτογλου, μέχρι και την Πέμπτη 3 Αυγούστου, η θερμοκρασία κυμαίνεται από 35-37 βαθμούς Κελσίου.