Ο καύσωνας Κλέων είναι εδώ και είναι στο «πικ» του.

Η σημερινή και η αυριανή ημέρα είναι οι δυσκολότερες με το θερμόμετρο να δείχνει ακόμα και 43 βαθμούς. Και δεν φτάνει αυτό, αλλά σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες ,αυξημένες είναι και οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης.

Πρόκειται για ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που επηρεάζει όλη τη χώρα.

Την ίδια ώρα οι Αθηναίοι, προκειμένου να αντέξουν έχουν ξεχυθεί από τα ξημερώματα στις κοντινότερες παραλίες αναζητώντας σταγόνες δροσιάς.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η κορύφωση του καύσωνα θα είναι σήμερα με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν τοπικά τους 42-43 βαθμούς Κελσίου.

Όπως προκύπτει από τον χάρτη του Αστεροσκοπείου, περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39 βαθμών Κελσίου εκ των οποίων 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 41 βαθμών Κελσίου.

Στο «κόκκινο» η Αττική

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής και στην Αττική, με το δείκτη κατηγοριοποίησης υψηλών θερμοκρασιών να εκτιμάται στο μέγιστο επίπεδο 3.

Χαρακτηριστικός είναι ο Χάρτης Προειδοποίησης Καιρικών Συνθηκών, όπου στους περισσότερους Δήμους της Αττικής η θερμοκρασία τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής θα φτάσει και τοπικά θα ξεπεράσει τους 40 °C (κόκκινη απόχρωση), ενώ στα ανατολικά και νοτιοδυτικά τμήματα, η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 37 °C (πορτοκαλί απόχρωση).

Γεμάτες οι παραλίες

Πολύς κόσμος σπεύδει στις παραλίες από τις πρώτες πρωινές ώρες προκειμένου να κάνει το μπάνιο του.

Μάλιστα, στις παραλίες δεν πέφτει καρφίτσα από πολύ πρωί, οι ξαπλώστρες είναι γεμάτες ενώ δύσκολα μπορεί κανείς να βρει πάρκινγκ!

Ο κόσμος στον Άλιμο έχει μαζευτεί, και αναζητά μία «όαση» στην πολύ καυτή μέρα που προβλέπεται σήμερα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Μία λουόμενη μίλησε στο MEGA και στη δημοσιογράφο Βιργινία Πισιμίση, για την συνήθειά της να πηγαίνει στην παραλία το πρωί.

«Έρχομαι τις τελευταίες μέρες από τις 8 η ώρα και στις 10 φεύγω, λόγω της ζέστης. Έχει πολύ κόσμο η παραλία, τώρα έχει λιγότερο, μετά θα έχει περισσότερο. Η θάλασσα είναι πολύ ωραία και καθαρή, μετά έρχεται περισσότερος κόσμος και αλλάζει», είπε αρχικά.

«Τον καύσωνα τον αντιμετωπίζω με περισσότερο νερό, πολλά υγρά, προσέχουμε να μην βγαίνουμε στον ήλιο, το μεσημέρι να μην βγαίνουμε. Εγώ δουλεύω βέβαια και αναγκαστικά πρέπει να πάω», δήλωσε συμπληρωματικά.

Οδηγίες προστασίας

Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Σε ποιες περιοχές προβλέπεται για σήμερα υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα, Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε, Αττική και Εύβοια, σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας, σε Καβάλα και Θάσο, σε περιοχές του Έβρου, σε Κρήτη και Ιόνιο, καθώς και σε νησιά νότιου και ανατολικού Αιγαίου.