Σεξουαλική παρενόχληση με διάρκεια ως 10 δευτερόλεπτα δεν είναι καταδικαστέα.

Το παραπάνω… αποφάσισε δικαστής στην Ιταλία, ξεσηκώνοντας πλήθος αντιδράσεων. Μάλιστα η οργή του κόσμου καταδεικνύεται περίτρανα και από τα social αφού η όλη υπόθεση έγινε και hastag ως #10secondi.

Αφορμή για το παραπάνω στάθηκε η καταγγελία μιας έφηβης μαθήτριας η οποία κατηγόρησε τον σχολικό φύλακα ότι την θώπευσε παρά την θέλησή της. Ο δικαστής που ανέλαβε την υπόθεση υποστήριξε ότι «δεν κράτησε τόση ώρα ώστε να θεωρηθεί σεξουαλική παρενόχληση».

Τι συνέβη

Η υπόθεση αφορά μια 17χρονη μαθήτρια σε λύκειο της Ρώμης, η οποία περιέγραψε ότι καθώς ανέβαινε τη σκάλα για να επιστρέψει από το διάλειμμα στην τάξη, παρέα με μια φίλη της, ένιωσε κάποιον να της κατεβάζει το παντελόνι, να χώνει το χέρι του κάτω από το εσώρουχό της και να αγγίζει τους γλουτούς της, σύμφωνα με πληροφορίες από το BBC.

«Γλυκιά μου, το ξέρεις ότι αστειευόμουν», της είπε ο άντρας όταν η μαθήτρια έστρεψε έντρομη το βλέμμα της πάνω του.

Μετά το περιστατικό, που συνέβη τον Απρίλιο του 2022, η μαθήτρια κατήγγειλε τον 66χρονο επιστάτη, ονόματι Αντόνιο Αβόλα. Ο ίδιος παραδέχτηκε πως θώπευσε τη μαθήτρια παρά τη θέλησή της και ομολόγησε πως τελικά, δεν του φαινόταν και τόσο αστείο.

Και ενώ ένας εισαγγελέας της Ρώμης πρότεινε για τον 66χρονο ποινή φυλάκισης τριάμισι ετών, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα ο επιστάτης αθωώθηκε από τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση.

Ο λόγος που αθωώθηκε; Επειδή σύμφωνα με τους δικαστές, η συμπεριφορά του «δεν μπορεί να κριθεί ως εγκληματική» αφού η πράξη διήρκεσε λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα.

Η αντίδραση της έφηβης στην απόφαση

Σύμφωνα όμως με τους δικαστές, ο επιστάτης έκανε απλώς ένα άβολο αστειάκι.

«Οι δικαστές έκριναν ότι ο Αβόλα αστειευόταν, μα για μένα δεν υπήρξε τίποτα το αστείο στη συμπεριφορά του», δηλώνει η μαθήτρια.

«Ο επιστάτης έβαλε τα χέρια του κάτω από το παντελόνι μου και μέσα από το εσώρουχό μου. Τι να μου φανεί αστείο σε όλο αυτό; Και τι δουλειά έχει ένας ηλικιωμένος άνδρας να αστειεύεται με μια έφηβη;», συνεχίζει η μαθήτρια προσθέτοντας πως αισθάνεται διπλά προδομένη, τόσο από το σχολείο όσο και από το δικαστικό σύστημα.

«Αρχίζω να πιστεύω πως έκανα λάθος που εμπιστεύτηκα τους θεσμούς. Αυτό δεν είναι δικαιοσύνη», καταλήγει η έφηβη που φοβάται πως η απόφαση των δικαστών θα αποτρέψει άλλα κορίτσια και γυναίκες να απευθυνθούν στη δικαιοσύνη σε περίπτωση που υποστούν παρόμοιες επιθέσεις.

Οργή στην Ιταλία

Από την απόφαση και ύστερα, η έκφραση «palpata breve» που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «ένα σύντομο ψηλάφισμα» έχει γίνει τάση στο Instagram και στο TikTok στην Ιταλία, μαζί με το hashtag #10secondi.

Οι Ιταλοί χρήστες δημοσιεύουν βίντεο κοιτώντας την κάμερα αγγίζοντας οι ίδιοι διάφορα «επίμαχα» σημεία του σώματός τους για δέκα δευτερόλεπτα συνεχόμενα.

Το παραπάνω βίντεο στο οποίο πρωταγωνιστεί ο γνωστός ηθοποιός Πάολο Καμίλι αναδημοσιεύτηκε από την Κιάρα Φεράγκνι, την πιο διάσημη influencer της Ιταλίας.

Επίσης κάποια άλλα βίντεο δείχνουν δύο άτομα με τον έναν να αγγίζει τον άλλο σε επίμαχα σημεία και να κοιτάει το ρολόι του για δέκα επίσης συνεχόμενα δευτερόλεπτα.

@theconiugi Sotto i 10 secondi la passi liscia… menomale… MA STIAMO SCHERZANDO?????? #10secondi #leggeitaliana #fakesituation #prank #positivity ♬ suono originale – The Coniugi

Τα βίντεο αυτά στοχεύουν στο να αποδείξουν ότι δέκα δευτερόλεπτα είναι ικανά για να σε κάνουν να νιώσεις την κακοποίηση.