Το κύμα καύσωνα που επηρεάζει την Ελλάδα αυτές τις μέρες, πλήττει τη νότια Ευρώπη και τη βορειοδυτική Αφρική, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αμέσως μετά αναμένουν νέο κύμα υψηλών θερμοκρασιών.

Ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου σε τμήματα της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Κροατίας και της Τουρκίας ενώ στην Ιταλία θα φτάσουν έως και τους 48,8 βαθμούς Κελσίου.

Ήδη έχει εκδοθεί προειδοποίηση για 10 πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, της Μπολόνια και της Φλωρεντίας ενώ έχει ήδη καταγραφεί ένας θάνατος 44χρονου την ώρα που εκτελούσε εξωτερικές εργασίες.

Ένας νεκρός στην Ιταλία

Οι τουρίστες που έχουν κατακλύσει την αιώνια πόλη, προσπαθούν επίσης να προφυλαχτούν από το κύμα καύσωνα ενώ σημειώνονται περιστατικά λιποθυμιών.

Η ιταλική μετεωρολογική υπηρεσία ονόμασε τον καύσωνα «Κέρβερο» – όπως το μυθικό τέρας που φύλαγε της πύλες του κάτω κόσμου – και προειδοποιεί για ακραία φαινόμενα τις επόμενες ημέρες μέχρι και την Κυριακή.

Στην εκπνοή του ενός καύσωνας ακολουθεί ο επόμενος

Όμως, καθώς ο «Κέρβερος» υποχωρεί, οι Ιταλοί μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο επόμενος καύσωνας με το όνομα «Χάροντας» – ο βαρκάρης που μεταφέρει τις ψυχές στον Κάτω Κόσμο- θα ανεβάσει ξανά τις θερμοκρασίες στους 43C στη Ρώμη και πιθανώς στους 47C στο νησί της Σαρδηνίας.

Η υψηλότερη θερμοκρασία στην Ευρώπη, 48,8C, καταγράφηκε κοντά στις Συρακούσες – στο ιταλικό νησί της Σικελίας – τον Αύγουστο του 2021.

Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ευρώπη εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών πέρυσι. Οι ειδικοί ανησυχούν ότι ο φετινός καύσωνας θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερους θανάτους αυτό το καλοκαίρι.

Η Ισπανία «υποφέρει» εδώ και μέρες με θερμοκρασίες έως και 45 βαθμούς Κελσίου, με τον υδράργυρο να μην υποχωρεί κάτω από τους 25C τη νύχτα.

Μια δορυφορική εικόνα που καταγράφηκε από την αποστολή Copernicus Sentinel αποκάλυψε ότι η θερμοκρασία του εδάφους στην περιοχή Extremadura είχε φτάσει τους 60C την Τρίτη.

Το Met Office λέει ότι η θερμοκρασία θα κορυφωθεί την Παρασκευή και το BBC Weather λέει ότι σε μεγάλες περιοχές της νότιας Ευρώπης οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου, μπορεί και υψηλότερα.

Ακόμα και στην Πράγα, την πρωτεύουσα της Τσεχίας, οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να φτάσουν τους 36C το Σάββατο, σύμφωνα με το BBC Weather – πολύ πάνω από τον μέσο όρο των 24C (75.2F) τον Ιούλιο.

Φόβοι για αύξηση των θανάτων

Στο ισπανικό νησί της Μαγιόρκα η γραμμή έκτακτης υγειονομικής περίθαλψης χρειάστηκε να αντιμετωπίσει περισσότερα από ένα περιστατικά θερμοπληξίας σε καθημερινή βάση από τον Μάιο.

Οι ειδικοί λένε ότι οι καύσωνες γίνονται όλο και πιο συχνοί και η κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι είναι πλέον «φυσιολογικό» να σημειώνονται θερμοκρασίες ρεκόρ.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Καιρικών Προβλέψεων δήλωσε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, ο φετινός Ιούνιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ.